En Sıcak Konular

Batı Şeria'da ayırma panelini yıktılar

6 Kasım 2009 22:38 tsi
Duvara karşı gösterileriyle adını duyuran Batı Şeria'daki Filistin köylerinden Bil'eyn'de düzenlenen protestoda, Filistinli göstericiler köy etrafındaki beton ayırma duvarının bir panelini devirdi.

Bil'eyn köylülerinin duvar karşıtı gösterisinde Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yıl dönümünü konu edindi. Köy meydanında toplanan köylülerin, İsrailli ve uluslararası eylemcilerin duvara karşı yürüyüşünün sonrasında, bazı Filistinli gençler, 8 metre yüksekliğindeki beton duvar panellerinden birinin altını oyup bir kriko yerleştirerek, demir bir çubukla duvar panelini yerinden oynattılar.

Duvar paneli tam olarak yere devrilmese de diğerlerinden ayrıldı. Duvarın yerinden oynatılması ile sevinç çığlıkları atan ve tekbir getiren yüzleri maskeli Filistinli gençlerin bazıları duvarın üzerine tırmanmaya çalıştılar. Ancak duvarın diğer tarafındaki İsrail askerleri, gençleri ve göstericileri duvardan uzaklaştırmak amacıyla gaz bombaları attı ve plastik mermilerle ateş açtı.

Bil'eyn Halk Komitesi de yaptığı açıklamada, 9 Kasım 1989'da Berlin Duvarı'nın iki gün içinde yıkılarak, tüm dünya için umut olduğunu ve duvarların artık insanları birbirinden ayıramayacağını gösterdiğini belirtti. Açıklamada, bugün ise İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği, iki misli daha yüksek ve 5 misli daha uzun olan duvarın, uluslararası hukuku açıkça ihlal ederek, Filistinlileri topraklarından ayırdığına işaret edildi.

İsrail, 2000 yılı intifadası sonrası Batı Şeria'da duvar ve çitler inşa etmeye başlamıştı. İsrail, duvarların, Filistinli intihar eylemcilerini uzak tutmak amacıyla zorunlu olduğunu savunuyor. Ancak birçok Filistin köy, kasaba ve kentlerini çevreleyen beton bloklar, Filistinliler'in arazilerinin içinden geçtiği gibi, bir çoğunun karşı komşusuyla bağlantısını bile kesiyor, Filistinliler'in tarım arazilerine erişmesini engelliyor, gündelik yaşamlarında bir çok güçlük yaratıyor.

aa

 



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,636 µs