En Sıcak Konular

Suriye'de dev sulama projesi

6 Kasım 2009 22:17 tsi
Suriye, kuraklığın doğrudan etkilediği Daraa, Süveyda, Rakka, Deir Ez-Zor, Homs, Hama, Haseke ve Halep şehirlerini kapsayan bir projeyi hayata geçiriyor.

Çeşitli aşamaları tamamlanan proje, 3 milyon hektarlık çöl ikliminin hakim olduğu bölgede gerçekleştirilirken, projeden 17 bin ailenin doğrudan faydalanması öngörülüyor.

Resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, proje, Uluslararası Tarım Kalkındırma ile Arap Ekonomik ve Sosyal Kalkınma fonlarından alınan 2 milyon 300 bin dolar kredi ve Suriye'nin katkısı ile finanse ediliyor.

Proje çerçevesinde, 71 yeni ve 45 eski kuyunun aktif hale getirilmesi ile su dağıtım şebekesi güçlendirilirken, 39 yeni su deposu kuruldu.

Hayvancılıkla uğraşan yerli halka çeşitli kredi destekleri sağlandı ve projenin kapsamı içinde yer alan 8 ilde veterinerlik merkezleri oluşturuldu.

Hayvancılığın desteklenmesi amacıyla bazı mera ve otlaklar ıslah edilirken, proje ile birlikte sulama imkanına kavuşan yerleşim birimlerinde yem üretiminin arttığı kaydedildi.

Proje çerçevesinde gerçekleştirilen ekim ve tohum toplama gibi işlerde yaklaşık 2 bin 500 Suriye vatandaşının çalıştığı belirtildi.

Yine, proje kapsamındaki yerleşim birimlerinde açılan dikiş, el sanatları, gıda, triko, sağlık ve okuma-yazma kurslarından 2009 yılının başından itibaren 4 bin 533 kişinin faydalandığı belirlendi.

Projenin bir diğer aşaması olan vatandaşın bilinçlendirilmesi amacıyla broşür, film ve çeşitli dokümanlar hazırlanarak dağıtıldı. Proje Sorumlusu İmad Kazah, projenin hayvancılığı geliştirmeyi, otlaklarda yem üretimini arttırmayı, toprak bozulmalarını önlemeyi ve söz konusu yerleşim birimlerinde kalkınmayı amaçladığını söyledi.

Projenin, 2010 yılı sonlarında tamamlanması bekleniyor.

Suriye'de, 2005 yılından bu yana şiddetini arttırarak devam eden kuraklık yaşanıyor.

Çöl bölgesinde yer alan yerleşim birimlerinde etkisini çok sert gösteren kuraklıktan 1 milyon 300 bin kişinin etkilendiği belirtilirken, yaklaşık 800 bin kişinin farklı şehirlere göç ettiği kaydediliyor.

Kuraklığın etkilediği yerleşim birimlerinde geçim kaynağının genellikle tarım ve hayvancılık olması nedeniyle, yüzbinlerce kişinin geçim kaynağını tamamen kaybettiği tahmin ediliyor.

aa



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs