En Sıcak Konular

UAEK, İran'da ciddi birşey bulamadı

6 Kasım 2009 21:44 tsi
UAEK başkanı tarafından yayınlanan açıklamada, BM müfettişlerinin daha önce gizlenen İran uranyum zenginleştirme alanında endişelenecek bir şey bulmadığını söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Başkanı Muhammed El-Baradei New York Times’a, İran ve üç ana güç arasında oluşturulmaya çalışılan ama İran’ın itirazları üzerine çıkmaza giren nükleer işbirliği anlaşması taslağı sorununu çözmek için muhtemel uzlaşma yollarını incelediğini söyledi.

İran’ın, Diplomatların Batılı casusların ilk kez keşfettiğini iddia ettiği tarihten üç yıl sonra varlığını ilan ettiği nükleer alan, Batı’nın İran’ın gizlice atom bombası geliştirdiği yönündeki korkularını biraz daha arttırdı. İran, uranyum zenginleştirmesinin sadece elektrik üretmek amaçlı olduğunu söylüyor.

New York Times’ın El-Baradey’le yaptığı görüşmede, Baradey’in müfettişlerinin Qom şehrine yakın bir yerde, bir çöl dağının altına kurulmuş ve sağlamlaştırılmış alanla ilgili ilk bulgularının, endişelenecek hiçbir şey olmadığı yönünde olduğunu söyleniyor. El-Baradey, Tahran’ın alandan, nükleer programı için daha büyük bir zenginleştirme fabrikası olan Natanz’ın İsrail gibi bir düşman tarafından bombalanması gibi bir durumda bir geri çekilme hattı olarak bahsetmesini ima ederek, ‘Orayı dağın altındaki bir ambar gibi, korunması gereken şeyler için bir sığınak olarak kullanmayı düşünüyorlardı’ dedi.

‘Alan dağın içindeki bir delik’

IAEA, müfettişlerin şaşırtıcı herhangi bir şeyle karşılaşıp karşılaşmadıkları ya da tüm dokümanları ve Tahran’ın yaklaşık 160 km güneyinde, uzak bir noktada istedikleri yerinde inceleme hakkını elde edip edemedikleri hakkında bir yorum yapmayı reddetti.

Ayrıntıların, IAEA’nın İran’ın, hakkında ciddi anlaşmazlıklar olan nükleer faaliyetleri ile ilgili Aralığın ortasında yayınlayacağı bir sonraki raporunda verilmesi bekleniyor.

Müfettişlerin amacı, İran tarafından sağlanan mühendislik tasarımlarını, olanakları inceleyen güncel bir bakış açısıyla mukayese etmek, bilim adamlarıyla ve diğer çalışanlarla görüşmek, ve bomba yapmakla ilgili herhangi bir iz olup olmadığını anlamak üzere toprak örneği almaktı.

tımeturk



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs