En Sıcak Konular

Avrupa'ya Ukrayna müjdesi

6 Kasım 2009 19:54 tsi
Kiev, Moskova'ya olan gaz borcunu ödedi, şimdilik kesinti yok...

Ukrayna'nın Rusya'ya olan gaz borcunu zamanında ödemesi, Avrupa'da Kiev ve Moskova arasındaki gaz borcu konusunda kış aylarında gazsız kalma konusundaki endişeleri şimdilik giderdi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'nin geçen hafta Ukrayna'nın gaz borcunu ödememesi halinde bu ülke üzerinden gönderdikleri gazı kesebilecekleri açıklaması Avrupa'da ciddi endişeye neden olurken, Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko'nun Moskova'ya 500 milyon dolarlık gaz borcunu ödedikleri açıklamasıyla batının rahat nefes almasını sağladı.

Rus Gazprom yetkilileri, Ukrayna'nın en geç pazartesi günü yapması gereken ancak bugün gönderdiği parayı alıp almadıkları konusunda bir açıklama yapmadılar.

Putin geçen hafta yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın ödeme taahhütlerini yerine getiremeyebileceğini belirterek, AB'den Ukrayna'nın gaz ödemelerini yapabilmesi için en az bir milyar dolarlık kredi sağlamasını istemişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun enerjiden sorumlu danışmanı Bogdan Sokolovskiy de geçen hafta yaptığı açıklamada, Kiev'in gaz borucunu ödemesi konusunda soru işaretlerinin bulunduğunu, bunun için Moskova'dan bile kredi isteyebileceklerini söylemişti.

Avrupa gaz ihtiyacının yüzde 20'lik bölümünü Rusya'dan sağlarken, Rusya'dan aldığı gazın çok büyük bölümü Ukrayna üzerinden geçen doğal gaz boru hatları aracılığıyla temin ediliyor.

Altın ve döviz rezervi 27,7 milyar dolar civarında olan Ukrayna'nın gaz borucunu ödemedeki en büyük sorunun tüketicilerin gaz faturalarını ödememesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Timoşenko, geçen ay yaptığı açıklamada, Ukraynalılardan gaz faturalarını zamanında ödemeleri çağrısında bulunmuştu.

Kiev ve Moskova arasında daha önce yaşanan gaz anlaşmazlıklarında Rusya Ukrayna'nın doğal gaz boru hatlarını satmayı kabul etmesi halinde borçlarının yeniden yapılandırılabileceği önerisinde bulunmuştu. Ukrayna Anayasası doğal gaz boru hatlarının yabancılara satılmasını engelliyor.

Analistler Rusya'nın Ukrayna'daki doğal gaz boru hatları üzerindeki kontrolü kaybetmek istemediğini ve Rusya'nın bu konuda şimdi eskisinden daha fazla bastırabileceğini belirterek, ''İki ülkedeki gaz krizinin artmasını engelleyecek tek şey Ukrayna'nın bu boru hatlarını Rusya'ya satması veya satacağı konusunda söz vermesi. Rusya bunun an meselesi olduğuna inanıyor'' görüşünü dile getirdiler.

 
aa



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,065 µs