En Sıcak Konular

CHP'li Atay sordu: 100 bin çocuk ne oldu

6 Kasım 2009 19:16 tsi
CHP Milletvekili Engin Altay, 2001-2002 eğitim döneminde ilkokula kaydettirilen çocuklardan 100 binin mezun olmadığını belirterek, bu çocukların akıbetinin araştırılması gerektiğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 94 üniversite, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün 2010 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

Bütçe üzerinde konuşan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun, sunumunda, yüksek öğretimde kız çocuklarının yüzde 80 oranında okullaştığını söylediğini, ancak bunu inandırıcı bulmadığını ifade etti.

Çocuklarını okullara kayıt yaptıran velilerin adeta soyulduğunu öne süren İnce, velilerin mağduriyeti ile ilgili örnekler verdi. İnce, ''Anaokuluna bile kayıt yaptıran bir veliden 1500 lira istenmiş ve bu taksitlere bölünmüş'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter de eğitimde eksiklerin giderilmesi konusunda genel liselerle ilgili bir proje göremediğini, buradaki öğrencilerin adeta kaderlerine terk edildiğini söyledi.

Yeni kurulan üniversitelerdeki eksikleri de dile getiren Serter, özellikle öğretim üyesi sıkıntısına dikkati çekerek, ''Üniversitelere bu açıdan bakıldığında utanç verici bir tablo ortaya çıkıyor'' diye konuştu.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar ise yeni üniversitelere çok ihtiyaç bulunduğunu, yeni binalar ve öğretim üyeleri gerektiğini söyledi. Ancak, bu işin maddi külfetinin fazla olduğunu ifade eden Ayar, yalnızca üniversiteler için ödenek artışına gidilebileceğini kaydetti.

Bu arada, toplantının yapıldığı salonda bir düzensizlik olduğunu, oturma düzeni konusunda bir karmaşa yaşandığını belirten Ayar, önemli bir görüşmenin yapıldığı yerde düzenin sağlanması gerektiğini söyledi.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de Tunceli'deki yurt sıkıntısını dile getirdi. Burada eğitim gören kız öğrenciler için bile yurt sıkıntısı yaşadığını anlatan Genç, bu sorunun en kısa sürede çözülmesi gerektiğini kaydetti. Okul ve yurt binalarının TOKİ tarafından yapılmasını da eleştiren Genç, çok fazla suistimallerin yaşandığını savundu.

-100 BİN ''KAYIP ÇOCUK''-

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay ise eğitimle ilgili sorunların çözülebilmesi için yeterli kaynak, çağdaş kadro, demokratik eğitim ve bilimsel program gerektiğini ifade etti.

Eğitimdeki en büyük sorunun ''kayıp çocuklar'' olduğunu ifade eden Altay, şunları söyledi:

''2001-2002 eğitim döneminde 1 milyon 293 bin öğrenci ilkokula kayıt yaptırmış bunların 1 milyon 193 bin'i mezun olmuş. Aradaki 100 bin çocuğa ne oldu? Bu çocuklar nerede? İlkokuldan mezun olduktan sonra orta öğretime kayıt yaptıran öğrenci sayısına baktığınızda ise 753 bin kayıp çocuk var? Enerjide, Hazinede kayıplara, kaçaklara alışkınız ama bu kayıp kaçakları çocuklarımız için olmasın''

Altay, ''kayıp çocuklar'' meselesinin, eğitimdeki en önemli problemlerden biri olduğuna inandığını, bu konunun mutlaka çözülmesi gerektiğini ifade etti.

-ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLER-

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, ataması yapılmayan öğretmenlerin durumu dile getirdi. Sayıları binleri bulan bu öğretmenlerin atamasının yapılmadığını iddia eden Akçay, ''Bu kişiler ekonomik olarak yaşadıkları zorluğun yanı sıra, sigortalı olamadıkları için çok büyük sağlık sorunları ile de karşı karşıya'' dedi.

Erkan Akçay, bu öğretmenler atama beklerken, bazı öğretmenlerin sözleşmeli olarak çalıştırılmasını eleştirerek, söz konusu öğretmenlerin atamasının yapılıp yapılmayacağını sordu.

İlköğretim okullarındaki ''andın'' kaldırılmasının gündeme geldiğini belirten Akçay, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya ''Siz de bunun kaldırılabileceğini söylediniz. Bunun Atatürk'ün  'Ne mutlu Türküm diyene' sözünün tartışılmayı açıldığı bugünlere denk gelmesi manidar'' dedi.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, ''Okulda sınıfı geçenler, hayatta sınıfı geçemiyor'' dedi. Sınıf geçmenin zorlaştırılması gerektiğini ifade eden Ünüvar, bu konunun ele alınabileceğini söyledi.

Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu dile getiren Ünüvar, ''Üç tarafımız denizlerle çevrili ama birçok insan yüzmeyi bilmiyor. Bizim başta yüzme sporu olmak üzere, bir çok sporu teşvik etmemiz gerekiyor. Deniz kenarındaki illerde ortaokulu bitirmek için yüzme bilme şartı getirilebilir mi?'' diye sordu.

aa



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,548 µs