En Sıcak Konular

Gorbaçov uyardı

6 Kasım 2009 17:35 tsi
Almanya ve tüm dünya soğuk savaşın sembolik anlamda sona erdiren Berlin Duvarı'nın 9 Kasım 1989'da yıkılmasının 20. yıl dönümü törenlerine hazırlanırken, Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov milletlerin yeni duvarlarla bölünmemesi konusunda

Berlin duvarı, Doğu Almanya vatandaşlarının, Batı Almanya'ya geçişlerini engellemek için Doğu Alman meclisi tarafından 1961 yılında inşa edilmişti. 46 km uzunluğundaki duvarı geçmek isterken hayatlarını kaybedenlerin sayısının 200'den fazla olduğu biliniyor.

Nobel ödüllü Gorbaçov, 1989 yılının dünya tarihi açısından dönüm noktası olduğunu, duvarın yıkılmasının ardından Doğu Avrupa'da ve merkezi Avrupa'da Komünist rejimlerin sona erdiğini ifade etti. Rossiiskaya Gazeta'da yayınlanan makalesinde Gorbaçov, "Sovyetler Birliği'nde 1980'li yılların ortasından itibaren başlayan değişim süreci duvarın yıkılmasını hazırladı." ifadesini kullandı.

Glastnost (şeffaflık) ve Perestroyka (yeniden yapılanma) olarak adlandırılan değişim sürecinin mimarı olan Gorbaçov, "Sovyetler Birliği Doğu Avrupa ülkelerinden ayrılırken kendi gelecekleri ile ilgili kararları kendilerinin almasını istedi. Böylece devrimler sırasında kan dökülmesine izin verilmedi. Ancak soğuk savaş sonrası düzenlemelerde uluslar, yaşanabilir bir güven ortamı kurulmasında başarısız oldu. Kanlı savaşlara neden olabilecek yeni ayırıcı hatlar kuruluyor." uyarısında bulundu.

AVRUPA SAVCI, RUSYA ZANLI DEĞİL

Güvensiz ve eski kalıp bakış açılarının hala korunduğuna dikkat çeken Gorbaçov, "Rusya'ya kötü, saldırgan ve emperyal niyetleri olduğu şüphesi ile bakılıyor." dedi. Bu düşüncenin doğu Avrupa kaynaklı olduğunu kaydeden eski Sovyet lideri, "Bunlar yeniden güvensizlik ve düşmanlık üzerine Avrupa'da yeni duvarlar inşa ediyorlar." eleştirisi getirdi.

Avrupa Birliği'nin kendi ölçütleri dışında sadece Doğu Avrupa üzerinden Rusya'yı anlamaya çalışmasının sağlıklı olmayacağını ifade eden Gorbaçov şu ifadeleri kullandı: "Maalesef, Avrupa'da Rusya ile eşit şartlarda ilişki kurulmasının gerekliliğini anlayan politikacı yok. Kendileri savcı, Rusya zanlı. Ya da onlar öğretmen, Rusya öğrenci. Rusya böyle bir modeli asla kabul etmez. Bunun anlaşılması gerekiyor. Bizler eşitiz. Eşit şartlarda karşılıklı çıkarlar doğrultusunda ilişki kurmalıyız."

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in önerdiği tüm Avrupa'nın güvenliği ile ilgili yaklaşımın dikkate alınması gerektiğini hatırlatan eski Sovyet lideri, "Güvenlik, ekonomi, çevre ve göç gibi onlarca sorunun üstesinden gelmek için dünyanın değişmesi gerekiyor. Özellikle Avrupa'nın siyasi ve ekonomik politikalarında değişime ihtiyaç var. Medvedev'in yeni güvenlik önerisini tüm Avrupa'nın yapıcı bir şekilde anlamasını istiyorum. Bu sorun çözüldüğünde, Avrupa tüm sesi ile konuşabilecek." ifadelerini kullandı.



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,590 µs