En Sıcak Konular

YÖK'e açılım göndermesi

6 Kasım 2009 16:18 tsi
YÜKSEK Öğretim Kurulu'nun (YÖK) kuruluş yıldönümü, Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ) düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Üniversite merkez derslik önünde toplanan AÜ Öğretim Üyeleri Derneği, Eğitim- Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri ve öğrenciler, ellerinde, ‘Parasız sağlık, parasız eğitim', ‘Asistan kıyımına son', ‘Açılım yapıyoruz, YÖK'ü kaldırıyoruz' yazan dövizlerle, ‘Parasız bilimsel ana dilde eğitim’, ‘Sermaye defol üniversiteler bizimdir’ ve ‘Rektöre trilyon, öğrenciye radyasyon’ sloganları atarak yürüdü.

Merkez kafeterya önünde sona eren yürüyüşün ardından grup adına basın açıklamasını okuyan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Necati Dedeoğlu, üniversitelerin sermaye için dikensiz gül bahçesine dönüştürülmeye çalışıldığını söyledi.
Prof.Dr. Dedeoğlu, “İşte bu yüzden Türkiye'nin egemen sınıfları YÖK'e karşı değildir ve yine bu yüzden hangi burjuva partisi iktidara gelirse, bu kurumu kendi çıkarları doğrultusanda kullanmaktadır. YÖK bundan önceki dönemde nasıl baskı aracı olmuşsa, son birkaç yıldır da AKP iktidarının elinde yine bir baskı aracı olmuş, kapsamlı bir sınıf saldırısının ticarileşmenin, gericiliğin, yozlaşmanın, kadrolaşmanın üssü haline gelmiştir” dedi.

Hükümetin üniversite açmakla övündüğünü, açılan üniversitelerin ise ‘yüksek öğretim dükkanı' olduğunu savunan Prof.Dr. Necati Dedeoğlu, “Amaç bir yandan işsizliğin görünmez hale getirilmesi, diğer yandan da yerel sermaye odaklarına gelir kapısı açılmasıdır. Üstelik YÖK sisteminin oluşturduğu üniversiteler ilk ve orta öğretimde sunulan niteliksiz, yetersiz, gerici ve şovenist eğitim sisteminin bir devamı olmaya adaydır” diye konuştu.

Üniversite yönetim kadrolarını da eleştiren Prof.Dr. Dedeoğlu şunları söyledi:

“Emniyet müdürünün, ticaret ve sanayi odası başkanlarının üniversite yönetiminde ne işi vardır? YÖK bize bu kurulların sadece danışma organı olacağını söylese de biz Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarzı bu danışma organlarının aslında birer emir organı olacağını bilmekteyiz. Mali özerklik adı altında kaynakları kesilen üniversiteler, para bulmak için sermayeye muhtaç kalacak, parayı veren sermaye ise sadece danışmanlık yapmakla yetinmeyecektir. Üniversitelerin güvenlik önlemleri altında adeta kışlaya çevrilmesi, gelir için baz istasyonu dikilmesi, hak arayan öğrencilere soruşturma terörü yaşatılması YÖK sisteminin sonuçlarıdır.”
Grup açıklamanın ardından dağıldı.



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,791 µs