En Sıcak Konular

Nette milyonlarca YTL'lik vurgun

0 0 0000 00:00 tsi
Nette milyonlarca YTL'lik vurgun İzmir'de ortaya çıkarılan bir internet çetesinin, yasadışı yollardan girdiği 1 milyon hesaptan milyonlarca YTL'lik vurgun yaptığı ortaya çıktı. Peki, bu vurgun nasıl ortaya çıkarıldı? İşte müthiş operasyon...

Şebekenin, Rusya'da bağlantı kurduğu hackerler aracılığıyla virüs içeren mailler gönderdiği, internet şifrelerini belirledikleri kişilerin hesaplarındaki paraları sahte kimliklerle açılan hesaplara aktardığı belirlendi.
 
Polis takibi sırasında telefon dinlemesine takılan şebeke liderinin "Bugün bir ev kopartalım" sözleri de yapılan vurgunun büyüklüğünü ortaya çıkardı.
 
Polisin 'Papağan' adını verdiği operasyonda ele geçirdiği şebekenin 17 zanlısı adliyeye sevk edildi.
 
Rusya'daki hackerlar ise, ülkeler arasında 'suçluların iadesi' anlaşması olmadığı gerekçesiyle yakalanamadı.
 
Olay nasıl ortaya çıktı?
 
İzmir'de son aylarda yüzlerce kişinin 'banka internet hesaplarının kullanıldığını' söyleyip savcılıklara suç duyurusunda bulunması üzerine, polis araştırma başlattı.
 
Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro ekiplerinin sürdürdüğü takip sırasında internet hesapları kullanılarak yapılan vurgun ortaya çıkarıldı.
 
Yaklaşık iki ay boyunca bazı telefonlar dinlendi, işlem yapılan bilgisayarların IP numaraları takip edildi ve paraların aktarıldığı kişilerin kimlikleri araştırıldı. Bu sayede şebekenin işleyişi belirlendi.
 
Operasyon dün düzenlendi

Şebeke elemanlarının bağlantı kurduğu kişilerin tek tek belirlenmesinin ardından, dün 'Papağan Operasyonu' başladı.
 
İzmir, Muğla-Fethiye, Aydın-Didim-Kuşadası'nda eşzamanlı olarak yapılan baskınlarda şebeke lideri Murat Melik ile yönetici konumundaki Celelattin Uslu, Kurtuluş Çağlayan, Mehmet Cengiz Ekşi, Osman Melik, Turan Melik, Ömer Faruk Melik, Ali Çamur, Volkan Ercan, İlker Keser, Zekeriya Şenkal, Eşref Süzer, Osman Melik, Umut Görmez, Turan Melik, İlhan Melik, Mehmet Serhat Melik, Halit Kaya ve Şaban Kapar yakalandı.
 
Şebekenin 12 üyesinin de çeşitli tarihlerde gözaltına alındıktan sonra tutuklandıkları ve halen cezaevinde oldukları, şebekeyle ilgisi bulunan 5 kişinin ise arandığı bildirildi.
 
Zanlıların evlerinde ve işyerlerinde yapılan aramalarda; 45 bin YTL para, 14 bin 550 dolar, 3 dizüstü bilgisayar, 2 bilgisayar, 2 flash bellek, 1 ruhsatsız tabanca, değişik kişiler adına düzenlenmiş sahte nüfus cüzdanları, banka cüzdanları, çeşitli bankalara ait kartlar, kredi kartları, altın bileziklerle 350 gram esrar ele geçirildi.
 
Sürekli yeni numara kullanarak takipten kurtulmayı amaçlayan zanlıların üzerlerinde çok sayıda cep telefonu ve SIM kart da bulundu.
 
Hackerlar Rusya'da
 
Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorguları sırasında şebekenin faaliyetleri de deşifre edildi.
 
Şebeke lideri M.M.'nin Rusya'da bulunan hackerlar Leonid Kazantsev, Vitaliy Vyblov ve Dmitriy Vorobyev'le bağlantıya geçtikten sonra, Türkiye'deki bankalarda hesapları bulunan kişilerin internet adreslerine virüs gönderildiği belirlendi.
 
Gönderilen virüslü maillerin açılmasıyla da hackerların elde ettikleri kişilere ait internet bankası şifrelerini ve kullanıcı adlarını Murat Melik'e özel programlar aracılığıyla gönderdiği tespit edildi.
 
Milyonlarca YTL'lik vurgun
 
Bilgilerini aldığı banka müşterilerinin hesaplarına giren Murat Melik'in, şebekenin diğer elemanları aracılığıyla, sahte ya da kayıp kimlik bilgileri kullanarak hesap açtığı ve bu hesaplara havale yapıp paraları hortumladığı ortaya çıktı.
 
Türkiye'de binlerce hesaba girerek milyonları hortumlayan Murat Melik'in polis takibinden kurtulmak ve internet şubesine hangi bilgisayardan girilip para aktarıldığının belli olmaması için, mevcut bilgileri silen 'Deep Freeze' programını ve internete bağlandığı yer yerine, başka bir adresi gösteren bazı programları kullandığı saptandı.
 
"Bir ev kopartalım"
 
Şebekenin banka hesaplarında yapılan incelemede, Rusya'daki hackerların hesaplarına son 3 gün içinde 33 bin 500 dolar para aktardıkları, hackerlara yüzde 10 komisyon veren şebekenin kendi kazancının 350 bin dolar civarında olduğu tespit edildi.
 
Polisin takibi sırasında telefon dinlemesine takılan şebeke liderinin söylediği, "Bugün bir ev kopartalım" sözleri yaptıkları vurgunun büyüklüğünü de gözler önüne serdi.

CNNTurk



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,554 µs