En Sıcak Konular

Atina'dan AB'ye üyelik desteği

6 Kasım 2009 15:08 tsi
Atina'dan AB'ye üyelik desteği Bakan Egemen Bağış, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘Yunan açılımı’ mektubundan sonra geldiği Atina’dan tam destek aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘sıfır sorun’ politikası çerçevesinde Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’ya gönderdiği “Yunan açılımı” mektubundan sonra ilk sıcak teması AB’den sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yaptı.

Siyasi temaslar için Atina’ya gelen Bağış, Papandreu ile parlamentodaki ofisinde yaklaşık 45 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmede Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir barış iklimi için ilk adımlar atıldı.

‘AB’YE ÜYELİK KESİN HAKKINIZ’

Papandreau Başbakan Erdoğan’ın gönderdiği ve “sorunları konuşarak çözelim” teklifi içeren mektubu olumlu karşıladığını ve katıldığını, bütün sorunların konuşularak çözülebileceğini söyledi. Papandreau, AB üyeliğinin Türkiye’nin kesin hakkı olduğunu belirterek “Türkiye için kesin bir haktır. Ben 1999’da da Türkiye’nin müzakere sürecine girmesini desteklemiştim. Aynı görüşteyim ve Türkiye’nin AB üyeliğini hala destekliyorum. Rum lideri Hristofyas gerçekten barış isteyen bir lider ve biz barış için görüşmelere hazırız” dedi. Papandreu, İstanbul’da Başbakan Erdoğan’ın sorunlu konuları bakanlar düzeyinde farklı farklı görüşelim önerisi getirdiğini hatırlatarak bu öneriyi olumlu bulduğunu belirtti. Bu uygulamanın Irak ve Suriye ile başlatılan Stratejik İşbirliği çerçevesindeki ortak bakanlar kurulu toplatıları gibi olacağı belirtildi.

‘TÜRKİYE SORUNLARINI ÇÖZECEK’

Bağış ise görüşmede Papandreu’ya Türkiye ziyaretinin çok olumlu geçtiğini ve Türkiye halkı üzerinde çok olumlu bir intiba bıraktığını aktardı. Bağış, “Kıbrıs’ta çözüm istiyoruz ve bu çözüm için biz KKTC’yi desteklemekteyiz. Yunanistan’ın da Güney Kıbrıs’ı aynı şekilde desteklemesini arzuluyoruz. Türkiye bütün sorunlarını çözme kararı aldı ve bunun için de yola çıktı. Azınlık, Rum, Ortodoks sorunlarını da bu çerçeve içinde görmekteyiz ve azınlıkları da iki ülke arasında köprü olarak görüyoruz” dedi. Bağış, AB müzakereleri sırasında Türkiye için problem olan çevreye ilgili blokenin kaldırılması için Yunanistan’ın destek vermesini istedi.


Görüşmelerin meyve verme zamanı geldi

Egemen Bağış özel uçak ATA ile Atina’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum Lideri Dimitris Hristofyas’ın bu yıl 45 kez bir araya geldiklerini belirterek, “Artık bu toplantıların bir meyve verme zamanı geldi’’ dedi. Türkiye’nin bu konuda KKTC’ye tam destek verdiğini hatırlatan Bağış, “Yunanistan’ın Kıbrıs Rum kesimine açık ve net destek vermesini önemsiyoruz. Bu sürecin artması için Türkiye’de ve Yunanistan’da eş zamanlı bir şekilde güçlü iktidarların bulunuyor olması ve Erdoğan ve Papandreu gibi cesur liderlerin hükümetlerin başında olması bir fırsattır” diye konuştu.

KOMPLEKSİMİZ YOK

Bağış, Türkiye’nin limanlarını Rumgemilerine açması konusunda bir kompleksi olmadığını da kaydederek şunları söyledi: “Ümit ediyoruz ki Kıbrıs’ta sadece limanlarla ilgili değil, diğer konularda da ortak noktaya varılmış olur ve bu yıl içerisinde veya önümüzdeki yıl başında artık Ada’da hepimizin huzur içinde kabullenebileceğimiz bir çözüm konusunda iki lider bir adım atmış olur.”

Birbirimizi tanıyalım

Bağış dün Atina’ya gitmeden önce “Başarıların Paylaşımı” konferansına katıldı. Bağış, Türkiye’de demokratik haklarının yeteri kadar geniş olmadığına inanan kesimler olduğunu belirterek, “Avrupa standartlarında bireysel hak ve özgürlükleri etnik kökeni, dini inancı, evde kullandığı dil ne olursa olsun bütün vatandaşlarımıza sağlamaya çalışırken, birbirimizi de tanımaya çalışırsak ülkemizin de hak ettiği standartlara kavuşmasını sağlarız’’ dedi.

 



Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,624 µs