En Sıcak Konular

İtalya ve Kazakistan stratejik ortaklık anlaşması imzaladı

6 Kasım 2009 14:36 tsi
İtalya'da resmi ziyarette bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev İtalyan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile Quirinale Sarayında bir araya geldi.

Napolitano Kazakistan'ın 2010'da AGİT dönem başkanlığıyla yeni bir sayfa açacağını belirtti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'de görüşmede üye devletler başkanları toplantısının Astana'da yapılması teklifine ve AGİT dönem başkanlığına verdikleri destek için İtalya'ya teşekkür etti. 1999 İstanbul toplantısından sonra AGİT'in önünde tartışılması gereken önemli sorunların olduğunu belirten Nazarbayev '' Kazakistan hoşgörülü, modern bir ülke, farklı ulusların ve dinlerin barış içinde birlikte yaşayabileceğini kanıtlamıştır. Bu tecrübemizi başkanlığımızda dünya görecektir'' dedi. Nükleer silahsızlanmanın önemini vurgulayan Nazarbayev'' İran her zaman nükleer enerjiyi barışçıl amaçla kullandığını söylüyor. Bu konuda herkesi ikna etmelidir. İran bizim ticaret ortağımız. Bu ülkede barış ve huzurun hakim olmasını istiyoruz." Dedi.

Afganistan için özel bir toplantı yapılmasını öneren Nazarbayev bin Afgan gencinin Kazakistan'da eğitim aldığını hatırlattı. Kazak lider, dünyanın acilen bu ülkeye yardım etmesi gerektiğini söyledi.

İTALYA VE KAZAKİSTAN STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI İMZALADI

Bu arada Nazarbayev'in temasları çerçevesinde iki ülke arasında Kazakistan'dan 50 İtalya'dan 150 firmanın katılımıyla iş formu yapıldı. Forum sonunda taraflar arasında 1 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. İtalya Kazakistan ekonomisinde Çin ve Rusya'dan sonra en büyük üçüncü ülke. 14 milyar dolar ticaret hacmi ile Avrupa'daki en büyük ticaret ortağı olan İtalya, Kazakistan'ın yeraltı madenlerinin dünyaya pazarlanmasında önemli bir yere sahip. 2008 verilerine göre Kazakistan, İtalya'ya 1.5 milyar dolar İtalya ise Kazakistan'a 4.5 milyar dolar yatırım yaptı.



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,769 µs