En Sıcak Konular

Yabancı dil öğrenmede en aktif yaş

6 Kasım 2009 12:20 tsi
Alman Kiel Empati Psikolojik Danışma ve Rehabilitasyon Merkezi psikologu ve dil öğrenme uzmanı Dr. Gabriela Hermann, çocuğun anadilini öğrenmesinde 0-7 yaş grubunun çok önemli olduğunu söyledi.

Yedi yaşındaki çocuğun, yetiştiği ortamdaki bir dilin 45 bin kelimesini rahatlıkla anlayabileceğini ifade eden Hermann, dil öğrenmede en önemli rolün beyne verildiğine dikkat çekti.

Hermann, yabancı dil öğrenimi hakkında şunları söyledi: "Beynimizin sol yarımküresinde dil öğrenmeye yönelik merkez vardır. Bu bölge 0-7 yaş arası çok aktiftir. Bu aktiflik 15 yaşından itibaren yavaşlar. Ergenlik yaşından itibaren dil öğrenmek yavaş yavaş zorlaşır. Bir çocuğun anadili ve ikinci bir dil öğrenmesinde anneye çok büyük iş düşüyor. Annenin, bir çocuğun anadilinin şekillenmesinde fonksiyonu çok büyük. Almanya'da 60 yaş üstünün kişilerin çoğunun sadece Almanca bilmesine rağmen, yeni kuşağın ise İngilizce, İtalyanca ve Felemenkçede iyi bir derecede konuşabiliyor."

Alman Hermann'a göre, çocuğun ilk öğreneceği ve konuşacağı dilin yaşadığı ırkla bir ilgisi yok.

Çocuğun dil öğrenme hazırlığının anne karnında başladığını ifade eden Harmann, "15 aylık bir bebeğin yaklaşık 25 kelime çıkararak, iki üç kelimelik cümleler kurabilir." dedi.

Almanya'da çocuklarda anadil eğitimi yanında ikinci ve üçüncü dil öğrenimin okul öncesi eğitimle birlikte 3 yaşında başladığını kaydeden Hermann, şu uyarılarda bulundu: "Hamile anneleri doğumdan önce 3 haftalık eğitime alıyoruz. Çocuklara dil öğreniminde görsel nesneler ve hoş melodilere yer verilmesi gerekir. 0-7 yaş arası çocuğun bir kelimeyi çıkaramamasından ötürü korkutulması konuşma bozukluğu ve içe kapanmaya sevk ediyor."

Özel Manavgat Koleji İngilizce öğretmeni Kadir Şaşmaz da küçük yaşlarda yabancı dil öğrenmenin daha kolay olduğunu ifade ederek ana sınıfında okuyan yerleşik yabancı çocukların kısa sürede Türkçe konuştuklarını kaydetti.

0-7 yaş grubu çocukların bellekleri yüzde 100 kapasiteli çalıştığı için her şeyi kayıt altına aldığını belirten Şaşmaz, 15 yaşından sonra ikinci bir dil öğreniminin yavaş yavaş zorlanacağını vurguladı.

Dil bilimcilerin, dünyada 3 bin 200 dil üzerine yaptığı araştırmaya göre; bir çocuğun 5 yaşına kadar her hangi bir yerde eğitim görmeden çevresinde konuşulan dili öğrenebiliyor. Kelime hazinesi bin 100 olan 3 yaşındaki bir çocuk ise günlük ortalama 4 yeni kelime öğreniyor. 0-6 yaş grubu çocuklar ise belleklerinin yüzde 100 oranında açık olmasından ötürü her duydukları ses ve kelime öbeğini beyinlerine kaydediyor.

cihan



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,568 µs