En Sıcak Konular

Şimdi Ankara'da bu dosya konuşuluyor

6 Kasım 2009 11:12 tsi
Şimdi Ankara'da bu dosya konuşuluyor Usta oyuna döndü! iyibilgi Ankara

Ermenistan ve Kürt açılımından sonra, yine bu yıl içinde başlayacağı “anlaşılan” Kıbrıs açılımı, Aralık ayında önemli bir aşamaya geleceği artık çok belli.

Yaklaşık bir ay kadar önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC’deki limanların açılmasını bekleyen Avrupa Birliği’ne “işin o kadar kolay olmayacağını” açık açık söylemişti.

Bu yüzden ve o zamanda “limanlar” konusu şu anki Kıbrıs denkleminin ana vektörünü oluşturuyor. Ancak hızlınan ada dosyasının “aktüel” bölümünü “kavrayabilmek” için de kısa kronolojiye ihtiyaç var.

Yunanistan’ın “eski” Başbakanı Kostas Karamanlis, bundan “tam” iki ay önce erken seçim kararı aldı ve aldığı gün anketler partisini 6-7 puan geride gösteriyordu.

Netekim sonuç da öyle oldu ve Başbakan Karamanlis ile Dışişleri Bakanı Bakoyanni koltuklarını hızla terk ederken, yerlerine “tek” bir isim geldi. Papandreu.

Papandreu da yine şaşırtıcı bir hamle ile “ilk” ziyaretini Güney Kıbrıs’a değil Türkiye’ye yaptı! Ve bu elbette ilgili tüm ülkeler tarafından kayıt edildi. (yeni seçilen Türkiye Başbakanı da ilk ziyaretini KKTC’ye ardından Azerbaycan’a ve takiben Pakistan’a yapar.)

Yeni bir dönemin başladığına ilişkin önemli bir işaret sayıldı. Bundan 5 gün kadar önce de Başbakan Erdoğan Yunan muhatabına bir mektup yazarak, maddeleri ve içeriği uzun uzun analiz edilebilirse de, nihayetinde “gelin çözelim sorunlarımızı” diye bir teklif de bulundu.

Bu sırada Londra’dan kalkan bir uçak, uzun zamandır çizmediği bir rotayı takip ediyordu. Moskova! Ve o uçak, İngiliz Dışişleri Bakanı Miliband’ taşıyordu.





 

Bakan Egemen Bağış’ın Atina ziyaretinde de Papandreu o mektubun cevabını hızla ve elden iletti. Mesaj netti. “Tamam, hadi.”

Cevabi mektup Türk gazeteleri tarafından okurlarına yansıtıldığında da, İngiliz Dışişleri Bakanı Miliband, Rus meslektaşı Lavrov’la el sıkışırak (bu el sıkışma yanlış anlaşılmasın. İngiltere ve Rusya arasında bir süredir yaşanan sorunlar devam ediyor.) Güney’e doğru havalandı.

Böylece Atina’dan gelen mektup, İngiltere’den gelen mektupla Türkiye’de buluştu.

Mektubun içeriği biliniyor. Peki İngiltere Kıbrıs için ne diyecek? Yani Kırmızı dosyanın içinde neler var?

Elbette Londra: AB, reformlar, Ortadoğu, kesinlikle İran (!) ve Irak gibi konuları da Türkiye’de dillendirecek.

Ancak Kıbrıs’ın Miliband’ın gündeminde ayrı bir yeri olduğu belli. Kıbrıs’da Aralık ayında bir “şey” olması gerekiyor.

Dahası bu kararın “zamanlamasını” önemli buldukları gibi, alınacak kararın “önemli” olduğu ve bunun için de kararlı bir liderlik gerektiğini de söylüyorlar.

Yani “şimdi” ve “açılım ağırlığında”! Peki neden? Yine İngilizler’e göre, şu anda Kıbrıs’da iki kesimli ve iki toplumlu çözüm yaratma imkanı var.

Bunlar Londra’nın söyledikleri. Ankara’nın söyledikleri elbette daha önemli. Ama Miliband’ın bugün Hürriyet’te yer alan bir söyleşisinde zikrettiği cümleye bir de siz bakın:

“Mesele şu: aralık ayında önemli bir karar alınacak. Dramatik durumlardan kriz çıkartmamalıyız. Bütün taraflara düşen önemli sorumluluklar var. Bu aşamada bunun ötesinde bir şey söylemem doğru değil.”

Zamanlamalar üzerinde baktığınızda, ister istemez akla gelen bir olay da şu: 5 Kasım Bülent Ecevit’in ölüm yıldönümüydü.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs