En Sıcak Konular

'Sürtüşme olasılığı var'

6 Kasım 2009 11:05 tsi
'Sürtüşme olasılığı var' Büyükanıt neden bu uyarıyı yapma ihtiyacı hissetti?

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Beykent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezinin (BÜSAM) 2009-2010 eğitim-öğretim yılı açılışı kapsamında düzenlenen “Türkiye-Irak-Suriye Üçgeni” konulu açık oturuma katıldı.

Salona girişi sırasında alkışlanan Büyükanıt, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin jeopolitik olarak “çok belalı” bir coğrafyada yer aldığına işaret etti.

Büyükanıt, “Bir taraf Balkanlar, hep kriz alanları. Bir taraf Kafkaslar, yarın ne olacağı belli değil. Altta Irak, belirsizlik ortamı var. Bir taraf İran, bir taraf Suriye, böyle bir belalı coğrafyada yaşıyoruz. Tarihe baktığımızda, bu topraklarda sadece güçlü ülkeler hayatlarını idame ettirmişler” diye konuştu.

“Türkiye'nin Irak'la ilgili bir politikası yok” diyen Büyükanıt, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bir şeyin politikası olabilmesi için uygulanabilir olması lazım. Güvenlik söz konusuysa, o politikaların kuvvetle desteklenmesi lazım. 'Kerkük'e bir şey olursa, biz buna sessiz kalmayız'. Kalmayıp ne yapacaksınız? Eğer böyle bir planınız yoksa hiç sesinizi çıkarmayacaksınız, çünkü o zaman güvenilirliğiniz zayıflıyor. Irak'ın kuzeyindeki durumu biz yarattık, Türkiye yarattı.”

Büyükanıt, 1 Mart Tezkeresi'nin reddedilmesiyle ABD'nin büyük bir şok yaşadığını ifade ederek, “1 Mart Tezkeresi geçseydi, Silahlı Kuvvetler de kuzeyde belli bir bölgeye kadar girecekti. O bölge yaklaşık 30 kilometre civarında. Türkiye'nin de doğal hududu diyebiliriz oraya. Kimsenin toprağını işgal etmeye gitmeyecektik, ama orayı kontrolümüz altına alsaydık şimdi Barzani'ye böyle kızmaya lüzum kalmazdı” şeklinde konuştu.

ABD'nın Irak'tan askerlerini çekmesi konusuna da değinen Büyükanıt, “Irak'ta bildiğimiz bir devlet kurulmayacak Amerika gitse. Üç grup var; Sünniler, Şiiler ve Kürtler. Amerika desteğiyle çıkan Irak Anayasasına baktığımızda, kuzey tamamen bağımsız bir bölge olarak korunuyor. Irak güvenlik güçleri Irak'ın kuzeyine giremez, ama Kürt gruplar Bağdat'a da Basra'ya da gider” diye konuştu.

Büyükanıt, Irak konusuna çok sağlıklı bakamadığını belirterek, aynı istikrarsızlık olasılığının Suriye için de söz konusu olduğunu söyledi.

Su probleminin Türkiye'nin önüne geleceğini ifade eden Büyükanıt, AB'nin çeşitli kuruluşlarından, sınır aşan suların uluslararası komisyon tarafından yönetilmesini öngören teklifler geldiğini aktardı.

Büyükanıt, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada tüm komşularıyla dost olması gerektiğinin altını çizerek, “Ancak bu komşularla olan çıkar ilişkilerimiz sürtüştüğü zaman ne olacak, onu iyi hesaplamak lazım. Bu olasılık var mı? Var” diye konuştu.

Oturum sonrası bir gazetecinin, 29 Ekim resepsiyonunda “Ergenekon” soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ile aralarında bir diyalog geçtiğini hatırlatması üzerine Büyükanıt, “Bitti geçti o. Bu konuya girmek istemiyorum. Konferansın havasını bozmayalım” dedi.

Büyükanıt, terör örgütü PKK üyelerinin teslim olması sırasında yaşananlara ilişkin, “Bunu benimsemek mümkün değil. O görüntüler, çok kötü görüntülerdi. İnşallah bir daha yaşanmaz” dedi.

a.a.



Bu haber 1,143 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,260 µs