Goldstone Raporu kabul edildi | " /> Goldstone Raporu kabul edildi | "/>

En Sıcak Konular

Goldstone Raporu kabul edildi

6 Kasım 2009 09:34 tsi
Goldstone Raporu kabul edildi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK), İsrail'in geçtiğimiz Aralık-Ocak aylarında Gazze yönelik yaptığı askeri operasyonda orantısız güç kullanması nedeniyle savaş suçu işlemekle itham edildiği Goldstone Raporu'yla ilgili Arap ülkelerinin hazırladığı

 Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu BMGK'da 114 ülke raporun kabulü için "evet" oyu kullanırken başta İsrail ve Amerika olmak üzere 18 devlette tasarıya "hayır" dedi.
 
Oylamada Avrupa Birliği'nden Fransa, İngiltere, İspanya, Danimarka, Avusturya, Bulgaristan, Yunanistan, Norveç, Romanya, Hollanda, Lüksemburg gibi ülkeler çekimser oy kullanırken Birlik üyesi devletlerden yalnızca Portekiz ile Güney Rum Kesimi'nin "evet" oyu kullandığı gözlendi. Rusya Federasyonu tasarının kabulünde çekimser kalırken, Çin Goldstone raporunun Genel Kurul'dan geçmesi için "evet" dedi.

BUNDAN SONRA SÜREÇ NE OLACAK

Raporun Genel Kurul'da kabul edilmesinin ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un tasarıyı vakit geçirmeden Güvenlik Konseyi'ne götürmesi bekleniliyor. Rapora destek verdiğini en son olarak geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısı ile açıklayan Genel Sekreterin tasarının bir önce hayata geçirilmesi için çaba göstereceği bekleniliyor.

Tasarı Güvenlik Konseyi'nde ele alındıktan sonra, Gazze çatışmaları sırasında yaşanan insan hakları ihlallerinin araştırılması için hem Hamas hem de İsrail'e kendi iç soruşturmalarını gerçekleştirmeleri için üç aylık bir süre tanıyor. Tasarı, Genel Sekreter'den Goldstone raporunu 'en kısa zamanda' Güvenlik Konseyi'ne taşımasını talep ediyor. Ayrıca Ki-moon'dan tasarıda tavsiyelerinin uygulanıp uygulanmadığı yönünde Genel Kurul'a üç ay içinde bir rapor sunmasını da istiyor.

Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisi bulunan Amerika başta olmak üzere İngiltere, Fransa gibi ülkelerin sıcak bakmamalarına rağmen, BM'nin 60 yıllık tarihinde Genel Kurul'un Genel Sekreter'e yönelttiği isteklerin hepsi yerine getirilmiş durumda. Bu da Genel Sekreter Ki-moon'un Goldstone raporunu en kısa zamanda Güvenlik Konseyi'ne getireceği anlamına geliyor.

Filistin Yönetiminin BM Temsilcisi Riyad Mansur, oylamadan sonra yaptığı açıklamada tasarının kabulünü Genel Kurul'un tarihindeki en önemli kararlarından biri olarak değerlendirdi. Mansur, "Bugün bir yola çıkıyoruz. Bu süreç, Filistinlilere karşı savaş suçu işleyen İsrailli suçlular cezalarını bulana kadar devam edecek." diye açıklamada bulundu.

cihan




Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,681 µs