En Sıcak Konular

Türkiye'de döviz krizi olur mu?

6 Kasım 2009 09:20 tsi
Küresel krize düşük bütçe açığı ve düşük borç ile girdiğimizi belirten Ekonomist Prof. Dr. Deniz Gökçe, Türkiye'nin döviz krizine girip girmeyeceği yönündeki düşüncesini böyle ifade etti.

Türkiye'de döviz krizi yaşanmayacak

Küresel krize düşük bütçe açığı ve düşük borç ile girdiğimizi belirten Ekonomist Prof. Dr. Deniz Gökçe, Türkiye'nin 120 milyar dolar döviz rezervi olduğunu, bu nedenle kamunun döviz krizine girmeyeceğini söyledi

Türkiye'deki harcamaların yüzde 70'inin özel sektör tarafından yapıldığını ve krizin bu harcamaları sıfıra çektiğini ifade eden Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Gökçe, Türkiye'nin 120 milyar döviz rezervi olduğunu, kamunun döviz krizine girmeyeceğini söyledi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen, 'IMF-DB Toplantıları Gölgesinde Türkiye Ekonomisi' başlıklı toplantıda konuşan Deniz Gökçe, krizin çıkmasında saflıklar kadar sahtekarlıkların da olduğunu belirtti.

ABD KRİZDEN EN AZ ZARARLA ÇIKTI

İnsanlara, faiz değerlerinin çok düşük olacağı, konut fiyatlarının ise yüksek olacağı yönünde bir tablo çizildiğini vurgulayan Gökçe, “Amerika yaşadığı durumu başka ülkelere de bulaştırdı.

Ama buna rağmen bu durumdan en az zararla çıkmayı başardı. Bunun sebebi ise kendi içindeki uzlaşmacı yaklaşımdır. Sonuç olarak reel sektörde bir genişleme oldu” dedi.

KAMU DÖVİZ KRİZİNE GİRMEZ

Dünyadaki ülkelerin iki kategoride değerlendirilebileceğini belirten Deniz Gökçe, birinci grubun Amerika, İspanya ve İngiltere'den, ikinci grubun ise Almanya, Japonya ve Çin'den oluştuğunu söyledi.

İlk gruptaki ülkelere müsrif ülkeler denildiğini ikinci gruptakilerin ise müşteri yokluğundan dolayı sıkıntıda olduklarını ifade eden Gökçe, dünyanın dengeye gelmesi için Amerika'nın dış ticaret açığının azalması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin ise bu iki kategoriden hiçbirine benzemediğini söyleyen Gökçe, “Dolayısıyla Türkiye'ye kendine has bir yaklaşım gerekiyor.

Bildiğiniz gibi Türkiye'nin Orta Vadeli Programı açıklandı. Türkiye'nin bugün problemi arz sorunu değildir.

Zira bugün iç talep ve dış talep ölmüş durumdadır. Türkiye'de harcamaların yüzde yetmişini özel sektör yapıyor. Kriz ortamında ise özel sektör harcamaları sıfır çekmiş.

Krize düşük bütçe açığı ve düşük borç açığı ile girdik. Şu an Türkiye'nin 120 milyar dolar döviz rezervi var. Kamu döviz krizine girmeyecek” dedi.

Dünya ekonomisi Amerika'nın düze çıkmasıyla toparlanır

IMF'in 1 Ekim 2009'da yaptığı tahminlerden örnekler veren Deniz Gökçe “Dünya büyümesine bakıldığında IMF'in grafiğinde V şeklinde bir durum var.

En önemli tahribat dış ticaretin daralması oldu. Dış ticaret daralınca sanayide daralıyor. Bu da birçok firmanın piyasaya dayanamamasına sebep oldu.

Bu da doğal olarak işsizliği körükledi. IMF Dünya Sanayi Üretimi tahminine baktığımızda sanayileşmiş ülkeler sanayi üretiminde yüzde otuz daraldılar.

Perakende ticarette daralma daha erken geliyor. Gelişmiş ülkelerde perakende ticaret yüzde onbeş daraldı. Bunun sonucu olarak dünyada ciddi işsizlik oluştu.

Hepsinin sonucu olarak bütçe açıkları 2010'a yaklaşan aylarda gelişmiş ekonomilerde eksi yüzde sekizlere vardı. Dünya genelinde Amerika toparlanırsa, Avrupa toparlanır. Daha sonrada diğer ülkeler toparlanır diye düşünüyorum” dedi.

Yeni Şafak

 



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,742 µs