'Türkiye kuralları yeniden yazıyor' | " /> 'Türkiye kuralları yeniden yazıyor' | "/>

En Sıcak Konular

'Türkiye kuralları yeniden yazıyor'

6 Kasım 2009 08:44 tsi
'Türkiye kuralları yeniden yazıyor' Türkiye hakkında çarpıcı analiz...

New York Times gazetesince yayınlanan bir makalede Türkiye’nin bölgesel politikalarına övgüler yağdırıldı. Makalede “Türkiye, Ortadoğu’daki güç oyunu kurallarını olumlu ve çatışmacı olmayan bir biçimde yeniden yazıyor” yorumu yapıldı.

New York Times tarafından Suriye ve Ortadoğu ile ilgili kitapların yazarı Patrick Seale imzası ile yayımlanan “Türkiye’nin Yükselişi ve Yükselişi” başlıklı makalede Türkiye’nin yeni dış politikası değerlendirildi. ABD’nin Irak savaşı ile Irak’ı yok ederek Körfez’teki güç dengesini değiştirdiğini ve İran’ın büyük bir bölgesel güçü olarak ortaya çıkmasına yol açtığının geniş Kabul gördüğü belirtilen makalede şu tespit yapıldı:

“Ancak Irak savaşının, çok dikkat çeken başka bir önemli sonucu da oldu. Amerika’nın Irak’taki başarısızlığı ve İsrail’in aşırılıklarını bastıramaması, Türkiye’yi, Amerika yanlısı deli gömleğinden kurtularak Ortadoğu’dan Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya’ya kadar uzanan geniş bir bölgenin kalbinde güçlü bağımsız bir actor olarak ortaya çıkmaya cesaretlendirdi.”

“Türkiye’nin nüfuzunu, güç yerine diplomasi ile yayıyor” denilen makalede Türkiye’nin aynı zamanda komşularıyla ekonomik bağları tesis ettiğini, uzun bir süreden beri devam eden bölgesel sorunlarda arabuluculuk yapmayı önerdiği kaydedildi.

“Ermenistan açılımı” na da dikkat çekildiği makalede protokollerin Ermenistan’ın en az Karabağ civarındaki bölgelerden bazılarından çekilmediği sürece uygulanmasının pek beklenmediği ancak en az “tarihi bir başlangıcın” yapıldığı vurgulandı. Makalede şu görüşler de dile getirildi:

“Araplar açısından en dramatik gelişme kuşkusuz ki Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinde yaşandı. İlişki, birçok Türk’ün, Gazze Savaşı’nda zirve yapan, İsrail’in Filistinlilere yönelik acımasız baskılarından duyduğu öfkeden olumsuz etkilendi.

Gazze saldırısı öncesi bile Filistin davasının güçlü bir destekçisi olan Başbakan Erdoğan, İsrail’in zalim eylemlerini ’devlet terörizmi’olarak adlandırmakta tereddüt göstermedi.

İki ülke arasında tam bir çatlak yaşanması pek olası değil ama ilişkilerin, İsrail’in şahin Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın iktidarda kaldığı sürece eskiden gibi sıcak olması beklenemez.”

Patrick Seale, Türkiye’nin diplomasinin, enerji merkezi olarak önemli rolü ile güçlendirildiğine dikkat çekerken “Canlanan bir Türkiye, Ortadoğu’daki güç oyunu kurallarını olumlu ve çatışmacı olmayan bir biçimde yeniden yazıyor. Bu, çalkantılı ve kolayca patlayabilen Ortadoğu’da birkaç başarı noktalardan biri” dedi.

bugün



Bu haber 1,010 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,556 µs