istediğini elde etti | " /> istediğini elde etti | "/>

En Sıcak Konular

Kaçmaz istediğini elde etti

6 Kasım 2009 08:38 tsi
Kaçmaz istediğini elde etti Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın kararıyla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki (TİB) bütün dinleme kararlarında inceleme yapıldı.

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hayri Keskin, üç bilirkişi eşliğinde TİB'e habersiz baskın yaptı.

Başta Ergenekon olmak üzere devam eden soruşturmaların dinleme kararlarının da tutulduğu bilgisayar harddisklerinin bir kopyası alındı. Kararların kopyasının alınmasının Emniyet, MİT ve Jandarma'nın sürdürdüğü gizliliği bulunan soruşturmaları tehlikeye attığı ifade edildi. İncelemeler sırasında TİB yetkilileri ile hakim ve bilirkişiler arasında tartışma çıktı. Bilirkişilerin dinleme kararlarının tutulduğu bilgisayarların dışında başka bilgisayarları da kopyalamaya kalkışması üzerine TİB görevlilerinin müdahale ettiği ve gerginlik yaşandığı belirtildi.

Harddiskleri kopyalama işlemi yaklaşık 5 saat sürdü. Hakim ve bilirkişi heyetinin TİB'de yaptığı inceleme devam eden soruşturmaların gizliliğinin nasıl korunacağını da tartışmaya açtı. Başta Ergenekon soruşturması olmak üzere Emniyet, MİT ve Jandarma'nın sürdürdüğü operasyonların deşifre olma tehlikesi gündeme geldi. Dinleme kararları ve bu kararlara göre yapılan dinlemelerden, TİB, soruşturmaları yürüten güvenlik kuvvetleri ve savcılıkların dışında Sulh Ceza Hakimi Keskin ile üç kişilik bilirkişi heyeti bilgi sahibi olacak. YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun talepleri doğrultusunda, TİB'in 4 GSM firması ve Türk Telekom'un hangi kayıt ve bilgileri MİT ve EGM'ye açtığının saptanması ve kendisi ile YARSAV'a ait telefon numaraları ve maillerin bulunup bulunmadığının tespitini yapacağı belirtildi. Karar üzerine elde edilecek deliller Kaçmaz tarafından değerlendirilecek. Adalet Bakanlığı müfettişlerinin başlattığı soruşturmada dinlenen Kaçmaz ve Eminağaoğlu, haklarında dinleme kararının hangi mahkemelerce verildiğini öğrenebilecek. Osman Kaçmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Eminağaoğlu'nun dinlendiği iddialarıyla ilgili yaptığı suç duyurusu üzerine verilen takipsizlik kararını eksik soruşturma gerekçesiyle bozmuştu. TİB'in Kaçmaz'ın kararına yaptığı itiraz Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

'İNCELEME HUKUKA uygun değil'

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, istihbari ve adli dinleme ve tespit işlemlerinin hakim kararıyla TİB üzerinden yapıldığını belirtti. Başkanlığın 2006'dan beri faaliyette olduğunu dile getiren Şimşek, "Burada ne işlem yapılıyorsa hakim kararıyla yapılıyor. Biz burada yapılacak işlemlerin hukuka uygun olmayacağı kanaatinde olduğumuzu belirttik.'' dedi. Şimşek, bir gazetecinin "Usulsüz dinlemeye ilişkin iddialara yönelik bir tespit var mı?'' sorusunu, "Burada ne yapılıyorsa, İletişim Başkanlığı'nda ne işlem yapılıyorsa kesinlikle cumhuriyet savcısı ve hakim kararı doğrultusunda yapılıyor. Onun dışında hiçbir işlemin yapılması, hiçbir şekilde mümkün değildir.'' diye cevapladı.

zaman

 



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,546 µs