strateji değişikliği | " /> strateji değişikliği | "/>

En Sıcak Konular

Demokratik açılımda strateji değişikliği

6 Kasım 2009 08:27 tsi
Demokratik açılımda strateji değişikliği 
Kandil ve Mahmur kampından Türkiye'ye dönen PKK'lıların Habur'da şov yapmaları sonucu bir süre 'mola' verilen demokratik açılım projesi yeniden hızlandırılıyor.

Alınan bilgilere göre, açılım, 'eve dönüş'lerle devam edecek.

Demokratik Açılım Projesi'nde kritik bir haftaya giriliyor. TBMM Genel Kurulu'nda salı ve perşembe günleri genel görüşme yapılarak konu bütün yönleriyle ele alınacak. Kasım ayı içinde yeniden başlayacak proje ile yeni yılda gözle görülür sonuç alınması hesaplanıyor. Bunun için PKK'nın silahsızlandırılması, eve dönüşler teşvik edilecek. Bir yandan da demokratikleşme adımları atılacak. AK Parti kaynaklarından edinilen bilgilere göre, açılımın yol haritası da büyük ölçüde belli oldu.

Mahmur'dan sivil kıyafetle dönülecek

Hükümetin ilk hedefi, Mahmur Kampı'nı boşaltmak ve Kandil'den inişler olacak. Bunlar yapılırken Habur'da yaşanan ve PKK şovuna dönen görüntülere kesinlikle fırsat verilmeyecek. Bunun için gelen kişilerin Irak topraklarında karşılanması dahil bir dizi formül üzerinde duruluyor. Kandil veya Mahmur'dan gelecek kişilerin üzerinde PKK'yı çağrıştıran giysiler yerine sivil kıyafetler olacak. Hükümet, öncelikle Mahmur'da yaşayanların envanterini çıkaracak.

Türkiye'de kalan akrabaları ile daha önce yaşadıkları köyleri, kasabaları belirlenecek. Ayrıca, aralarında suça karışmış olanların adli sicilleri araştırılacak. Tüm bu işlemlerin geçtiğimiz süreçte yapıldığı, bunun yeniden gözden geçirileceği ve eksiklerinin tamamlanacağı belirtiliyor. Mahmur'dan gelenlerin öncelikle yakın akrabalarının yanlarına, eski yerleşim merkezlerine dönmeleri hedefleniyor. Devlet, toplu konut türü yapılanma düşünmüyor. Mahmur'dan gelenlere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım yapılacak. Orada doğan çocuklar için de nüfus cüzdanı çıkarılacak.

Başbakan R.Tayyip Erdoğan'ın Meclis'te yapılacak görüşmede kürsüye çıkarak atacakları adıma ilişkin muhalefet ve kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor. Başbakan Erdoğan, açılımın bir "paket" değil, "süreç" olduğunun altını çizerken demokratik açılımın sadece bir etnik grupla ilgili olmadığını söyleyecek. Amaçlarının milli birliği pekiştirmek olduğunu hatırlatacak olan Başbakan Erdoğan'ın atılacak demokratik adımları da Meclis kürsüsünden dile getireceği öğrenildi.

Açılım çalışmaları çerçevesinde şunların yapılması bekleniyor:

ÖZEL TV'LERDE KÜRTÇE YAYIN: TRT üzerinden yapılan Kürtçe yayını özel radyo ve televizyonların da yapabilmesinin önü açılacak.

HAPİSHANELERDE KÜRTÇE YASAĞI KALKIYOR: Mevzuata göre cezaevlerinde Türkçe konuşma mecburiyeti bulunuyor. Bu durum Türkçe bilmeyen tutuklular ve aileleri için bazen sorunlara yol açıyor. Fiili olarak büyük oranda aşılsa da mevzuatta böyle bir yasağın kalmaması için de çalışma yapılacak.

TAŞ ATAN ÇOCUKLAR: Doğu ve Güneydoğu'da PKK'nın da kışkırtmasıyla bazı gösterilerde en önde çocuklar yer alıyor. Kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen 18 yaşından küçük olan çocukların "terör suçundan" yargılanmasının önüne geçilecek. Yapılacak değişiklikle suça zorlanan bu çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanması sağlanacak.

KÜRTÇE ÇİZGİ FİLM: TRT 6'nın içeriği zenginleştirilecek. Bu kapsamda çizgi filmlerin de dahil olduğu bir dizi içerik yeniliğine imza atılarak, izleyici kitlesinin genişletilmesine çalışılacak.

Avrupa'dan gelişler şimdilik beklemeye alınırken ilk hedef Mahmur kampını tamamen boşaltmak. PKK silahsızlandırılacak ve muhtemel gelişlerde kamu vicdanını yaralayacak sahnelere fırsat verilmeyecek. Bunun için gelen kişilerin Irak topraklarında karşılanması dahil bir dizi formül üzerinde duruluyor. Teslim olanların üzerinde terör örgütünü çağrıştıran giysiler yerine sivil kıyafetler olacak. Öncelikle Mahmur'da yaşayanların envanteri çıkarılacak. Türkiye'de kalan akrabaları ile daha önce yaşadıkları köyleri, kasabaları belirlenecek. Aralarında suça karışmış olanların adli sicilleri araştırılacak. Bu doğrultuda, yurda dönenler akrabalarının yanlarına ya da eski yerleşim merkezlerine yerleştirilecek. Mahmur'da doğan çocuklar için de nüfus cüzdanı çıkarılacak. İkinci hamle ise demokratikleşme adımları olacak. Özel TV'lerde Kürtçe yayını, hapishanelerde Kürtçe konuşma yasağının kaldırılması, taş atan çocuklarla ilgili düzenlemeler yıl başına kadar Meclis'ten geçirilecek.

zaman



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,981 µs