En Sıcak Konular

Türkiye’nin Soğuk Savaş kozları!

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye’nin Soğuk Savaş kozları! Türkiye tüm bu karmaşaya rağmen altın fırsatların önüne geldiği bir döneme giriyor.. Zaten kaosun sebebi de bu!. Çok kutuplu yeni bir dünyanın şansları Ankara’nın önüne açılıyor.. Makro hamlelerden enerji oyunlarına kadar Türkiye elindeki kozları iy

Türkiye’nin önünde yeni bir kapı ve yeni bir dönemin açıldığına ilişkin net işaretler geliyor. Tüm yapılması gereken, bu karmaşık dönemi atlatarak ve iç politik hengameye sürüklenmeden kozları rakiplerin suratına doğru tutmak. Petki o kozlar hangileri…

15 yıl sonra dünyanın tüm ekonomileri, özellikle gelişen ekonomiler “enerji” diye inliyor olacak. Tahminler ihtiyacın o dönemde yüzde 50 artmış olacağını söylüyor. Aynı tarihte Türkiye’nin borularından akan petrol miktarı, dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinkinden fazla olacak!

Göbek taşı…

Sovyetlerin yıkılmasından sonra yaşanmaya başlanan tek kutuplu dünya, ABD’nin ekonomide inanılmaz performans yapmasına neden oldu. Ancak artık o dönem bitiyor. Dün iyibilgi’nin duyurduğu gibi çok kutuplu ama öncelikle iki kutuplu bir dünyü şekillenmeye başlıyor.

İki kutup ABD-AB eksenine karşı, Rusya-Çin-Hindistan-İran olarak okunabilir. Türkiye bu iki kutbun, her açından “tam merkezinde” bulunuyor. Bu o kadar kilit bir konum ki, eski soğuk savaş döneminden farklı bir kompozisyon sunuyor. Türkiye tama anlamıyla anahtar oluyor.

Bu iki blok arasında Türkiye’nin konumu için şu bile söylenebilir. Eğer Ankara bir tercih yaparsa, yaptığı tercih bloku hakim kılabilir! Kilit bir tane ama Türkiye’nin bu kilidi açacak anahtar sayısı çok fazla. Enerji, askeri, ulaşım yolları, kriz noktalarına yakınlık ve diplomatik hamleler. Her biri blok anahtarlarını açacak güçte.

Oyun…

Bu oyun, neredeyse “ne yaparsan kazanırsın” sorusundan çok “ne yapmazsan kaybedersin” üzerine kurulu. Türkiye hangi kutuba yaklaşırsa yaklaşsın kazanabilir. Hatta yaklaşmayıp “kararsız” görüntü vererek de kazanabilir. Tüm iş bu çok katmanlı duruşun inceliklerini iyi görmekte.

Öncelikle ülkenin enerjide hedeflenen “geçiş merkezi” projeksiyonu hemen tamamlanmalı, ve bu kartı geçersiz kılma yolunda “koz yıpratan” özelliği bulunan Petrol Yasası üzerinde iyice düşünülmeli. Ankara aynı zamanda enerji türlerinin, özellikle petrol e dogalgazın fiyatları üzerinde geleceğe yönelik gerçekçi yorumlarda da bulunmalı. Bunun hesabını iyi yapmalı.

ABD, AB, Rusya, Çin, İran yakınlaşmalarının hepsinin fizibiliteliri iyi yapılmalı ve açıkça kar-zarar hesabı yapılmalı. Çünkü muhtemelen hepsine yakılaşmak veya uzaklaşmak daha karlı olabilir. Gelişen uluslar arası arena bu fırsatı “bir kez daha Türkiye’ye sunuyor! 2007’deki seçimler bu oyunu oynayabilecek siyasilerin var olup olmadığını gösterecek. Zira Türkiye’nin önündeki tek problem bu gibi!



Bu haber 364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,097 µs