En Sıcak Konular

Uygurlara hala internet ve telefon yasak

5 Kasım 2009 18:09 tsi
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 5 Temmuzda meydana gelen olaylar sırasında Pekin hükümeti tarafından konulan internet ve uluslararası telefon görüşme yasağı devam ediyor.

Eyalette sadece hükümet yetkilileri ve gazeteciler gibi sınırlı sayıda kişiler, Hoitak Otelindeki resmi haber merkezinde bulunan 24 bilgisayardan internete girebiliyor. İnternetteki tüm temaslar ve bilgi alışverişleri de gözlem altında tutuluyor.

China Daily gazetesinin haberinde, internetin halen kesik olmasının, bölgede birçok ekonomik faaliyeti ve iletişimi etkilediği belirtildi.
Eyalette internet bağlantısı olmaması yüzünden, merkezi Urumçi'de bulunan birçok "online ticaret" firması, şirketlerini komşu eyaletlere taşıdı.

China Daily muhabirine konuşan bölge sakinlerinden adını vermek istemeyen bir kadın, kızının Avustralya'da üniversite öğrenimi gördüğünü, kızının tatile geldiğinde okuluna ödev gönderebilmek için komşu eyaletin Dunhuang şehrine 14 saatlik tren yolculuğu yapması gerektiğini söyledi.

Kadın, kızının Avustralya'ya dönmesinin ardından onunla telefonla da görüşemediğini belirterek, "Kızım önce Pekin'deki bir yakınımızı arayıp ona iyi olduğunu söylüyor, ardından o yakınımız Pekin'den beni arayıp kızımın durumunu bana bildiriyor" dedi.

Bölge genelinde internetin ve uluslararası iletişimin kesik olmasının büyük sorunlara neden olduğunu kaydeden iş adamı Curat Hamidi, "Ülkenin diğer bölgelerine göre az gelişmiş olan Sincan'da internetin kesik olması, bölge ekonomisinde büyük iş kaybına neden oldu ve daha da olacak" diye konuştu.

Pekin hükümeti, Sincan'da ağustos ayında, eyalet merkezinden yayın yapan kamu siteleri ile banka ve haber sitelerinden 100'üne internete sınırlı giriş izni verdi. Halk arasında, hükümetin 1 Ekimde bölgede internet yasağını kaldırılacağı beklentisinin bulunmasına rağmen, Pekin yasağı kaldırmadı ve açıklama yapmadı.

Merkezi hükümet, olaylar sırasında internetin "hayati önem" taşıdığını ve "elebaşılarının" internet yoluyla insanları kışkırtacağını öne sürerek, interneti ve uluslararası telefon görüşmelerini yasaklamıştı.

Çinli yetkililer, Urumçi'de 5 Temmuzda 197 kişinin ölümüne ve 1700 kişinin yaralanmasına neden olan olaylarda, internetin, olayları tetikleyen temel unsurlardan biri olduğunu söylemişti.

Öte yandan internet yasağına rağmen, yine Çinli yetkililerin "organize terör saldırıları" olarak nitelendirdiği, bölge genelinde düzenlenen şırınga saldırıları, "hayati önem" taşıyan internetin olmamasına rağmen eyalet genelinde büyük protestolara neden olmuş ve eyalette büyük infial yaratmıştı.



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,533 µs