beklenmedik uyarı | " /> beklenmedik uyarı | "/>

En Sıcak Konular

ABD Başkanı'na beklenmedik uyarı

5 Kasım 2009 15:30 tsi
ABD Başkanı'na beklenmedik uyarı Amerika'da uzun süredir Demokrat Parti karşısında seçim sevincine hasret kalan Cumhuriyetçi Parti, Virginia ve New Jersey'de elde ettiği zaferle bayram sevinci yaşadı.

New York'ta ise Michael Bloomberg tüm otoriteleri şaşırtan derecede az bir farkla üçüncü kez New York belediye başkanı seçildi. Cumhuriyetçilere gelecek yıl Kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerinde büyük çıkış yapma umudu aşılarken, sonuçlar ABD Başkanı Obama'ya "uyarı" şeklinde yorumlandı.

Obama'nın New York belediye başkanlığında desteklediği Bill Thompson, New Jersey'de desteklediği vali Jon Corzine ve Virginia'da desteklediği eski senatör Craigh Dedds rakiplerine yenildiler. Sandık başında yapılan anketlerde ise seçmenlerin Başkan Obama'ya desteğinin devam ettiği ortaya çıktı. Edison Research tarafından yapılan anketlerde seçmenler, eyalet valisi seçiminde kullandıkları oyun, Obama'ya destekleriyle ilgisi olmadığını belirtti.

Seçim günün sonucu ülke çapında en fazla merakla beklenen seçimlerinden biri de New York eyaletinin 23'ncü seçim bölgesindeki özel ara seçimdi. Bu bölgeyi Amerikan Kongresinde temsil eden Cumhuriyetçi milletvekili John McHugh, Barack Obama tarafından Ordu Bakanlığına atanmıştı. McHugh'den boşalan koltuk için yapılan seçim, muhafazakâr yorumcuların ve Sarah Palin'inin de kampanyalara katılması sebebiyle, muhafazakârlarla liberaller arasında seçimin ana cephesine dönüşmüştü. Cumhuriyetçi Partinin adayı Dierdre Scozzafava bile Palin'in desteklediği New York Muhafazakâr Partisi adayı Doug Hoffman'a tepki gösterip yarıştan çekilerek Demokrat aday Bill Owens'ı desteklediğini açıklamıştı. Demokrat aday Owens bu son derece ilginç seçimi oyların yüzde 49'unu alarak 5 puan farkla kazandı ve bölgeyi Amerikan Kongresinde temsil etme hakkı kazandı.

ÜLKE ÇAPINDA SEÇİM HEYECANI

3 Kasım, New York, New Jersey ve Virginia dışında ülke çapında çeşitli seçim ve referandumlara sahne oldu. Maine eyaletinde yapılan referandumda halk, eşcinsellere evlilik izni veren tasarıyı reddetti. Ohio eyaletinde ise halk kumarhanelere izin veren referandumda 'evet' oyu kullandı. Referandumlar dışında bazı önde gelen şehirlerde de belediye başkanlığı seçim heyecanı yaşandı.

ATLANTA

Nüfusunun yüzde 60'ı siyahlardan oluşan Atlanta'da tarihi bir seçim süreci yaşanıyor. Kadın aday Mary Norwood eğer seçimi kazanırsa Atlanta tarihindeki ilk kadın, ilk beyaz kadın ve son 30 yıldaki ilk beyaz başkan olacak. Amerika'nın Obama'yı seçtiğini hatırlatan Norwood, Atlanta'nın da ırk sorununu aştığını göstereceğine inanıyor. Norwood'un en büyük rakibi ise siyahî aday Kasım Reed. 3 Kasım günü yapılan seçimde çoğunluğu alamayan iki aday 1 Aralık günü yapılacak ikinci turda karşı karşıya gelecek.

HOUSTON

Houston da Atlanta gibi tarihi bir belediye başkanlığı seçim süreci yaşıyor. Seçimin en güçlü adayı bir kadın eşcinsel. Eşcinsel olduğunu gizlemeyen şehir saymanı Annise Parker, kazandığı takdirde ülkenin dördüncü büyük şehri olan Houston'ın ilk eşcinsel kadın belediye başkanı olacak. İlk turda hiçbir adayın çoğunluğu alamaması sebebiyle Parker ve rakibi Gene Locke ikinci tur seçimde karşı karşıya gelecek.

DETROİT

Detroit belediye başkanı Dave Bing de New York ve Boston'daki meslektaşları gibi yeniden seçilmeyi başardı. Eski bir NBA yıldızı olan Bing, istifa eden belediye başkanı Kwame Kilpatrick'in yerine Mayıs ayında kalan 6 aylık süre için belediye başkanı olmuştu. Rakibi Tom Barrow'a karşı rahat şekilde kazanan Bing tam dönem belediye başkanlığına başladı.

PİTTSBURGH

ABD'nin en genç metropol belediye başkanı olan 29 yaşındaki Pittsburgh belediye başkanı Luke Ravenstahl yeniden kazanarak görevinin başında kaldı. 2007 yılında hayatını kaybeden Bob O'Connar'ın yerine başkan olan Demokrat aday, Ravenstahl bağımsız rakipleri Kevin Acklin ve Franco Dok Harris'e karşı başarılı olarak ilk tam dönemine başladı.

CLEVELAND

Halen belediye başkanlığını yürüten Frank Jackson, ilk sonuçlara göre belediye meclisi üyesi rakibi Bill Patmon karşısında kazanarak görevinin başında kaldı.

ST PAUL VE MİNNEAPOLİS

İkiz şehirler olarak anılan iki şehirden St Paul'de Chris Coleman işadamı Eva Ng karşısında kazanarak belediye başkanı olurken, Minneapolis'te ise Demokrat belediye başkanı R. T. Rybak rahat şekilde kazanarak başkanlıktaki üçüncü dönemine başladı.

NEW JERSEY'DE CORZİNE DÖNEMİ BİTTİ

New Jersey eyalet valiliği tam 12 yıl sonra bir Cumhuriyetçi adaya gitti. Son haftalarda anketlerde önde gözüken Cumhuriyetçi aday Christ Cristie seçimi 5 puan farkla kazandı. 47 yaşındaki eski federal savcı Cristie oyların yüzde 49'unu alırken, Demokrat aday Jon Corzine yüzde 44'te kalarak ikinci dönem valiliğe veda etti. Obama'nın üç defa eyalete gelerek destek vermesine rağmen kaybeden Corzine, 1993 yılından beri ikinci dönem valiliği kaybeden ilk muvazzaf vali oldu. Wall Street devi Goldman Sachs'ın eski patronu olan 62 yaşındaki Corzine, Amerikan Kongresinde New Jersey senatörüyken 2006 yılında valiliğe aday olmuş ve kazanmıştı. Christ Cristie, görevine 20 Ocak 2010 tarihinde başlayacak.

Zafer konuşmasında, "Şu anda krizdeyiz. Olağanüstü zor zamanlar" diye konuşan çiçeği burnunda vali Cristie ise, "Ancak burada gelecekle ilgili olarak ümit dolu şekilde karşınızdayım" dedi. Demokrat Partinin kalelerinden biri olan New Jersey'de oy kullanma oranının rekor derecede düşük olması, Demokratları hayal kırıklığına uğrattı. Cumhuriyetçi seçmenlerin yoğun yaşadığı county'lerdeki yüksek katılım oranı dikkat çekti.

Yeni valiyi önümüzdeki sene bekleyen başlıca sorunlardan biri yüksek emlak vergisi ile eyalet bütçesinin verdiği 8 milyarlık açık. Bunların yanı sıra kamu eğitimi için kaynak bulma ve ulaşım sistemini ıslah çalışmaları da yeni valiyi bekleyen baş ağrıtıcı meselelerden sadece birkaçı. Sorunlar listesinin en başında şüphesiz ortalama 7 bin 45 dolara dayanan emlak vergisi geliyor ki, bu da ortalama bir New Jersey hanesine giren yıllık gelirin yüzde 10'una karşılık geliyor. Her iki partiye ait valilerin, geçmiş yıllarda yüksek emlak vergisi yükümlülüğüne karşı buldukları geçici çözümlerin bu seneye maliyetinin 1,6 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Mali İşler Sorumlusu David Rousseau, eyaletin tahsil etmesi gereken rakamdan 190 milyon dolar eksik para toplayabildiğini ifade etti. New Jersey eyaleti aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin vergi borcu en yüksek üçüncü eyaleti konumunda.

CUMHURİYETÇİLER VİRGİNİA'YI GERİ ALDI

Virginia'da ise Cumhuriyetçi Parti adayı Bob McDonell oyların yüzde 59'unu alırken, Demokrat Parti adayı Creigh Deeds yüzde 41 destek bulabildi. Sosyal ve ekonomik konulardaki muhafazakarlığıyla bilinen McDonell'ın seçim kampanyası boyunca partizan konular yerine işsizlik ve ekonomiyi öne çıkarmasının sonuçta etkisi olduğuna dikkat çekiliyor. McDonell'ın ılımlı kampanyasının özellikle doğup büyüdüğü Fairfax County'deki seçmenler üzerinde etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Virginia valiliğine seçilen MCDonell, 2010 yılı Ocak ayında görevine başlayacak.

Gözlemciler buna karşın Senatör Deeds'in eyaletin en yoğun nüfusuna sahip Kuzey Virginia'da kendini tanıtmakta başarısız olduğunu vurguluyor. Deeds, rakibi McDonell'ın 20 yıl önce yayınladığı yüksel lisans tezinde çalışan kadınları eleştirdiğini öne çıkararak bir negatif kampanya yürütmesine rağmen, eyaletin kuzeyindeki ılımlı nüfus üzerinde etkili olamadı. Sandık başı anketleri, seçmenlerin bu kampanyayı fazla negatif bulduklarını ortaya koydu.

BOSTON'DA BEŞİNCİ MENİNO DÖNEMİ

Boston Belediye başkanı Thomas Menino 3 Kasım günü yapılan belediye başkanlığını da kazanarak şehre beş dönem belediye başkanlığı yapacak ilk politikacı olarak tarihe geçti. Menino oyların yüzde 57'sini alırken, rakibi belediye meclisi başkanı Michael Flaherty yüzde 42'te kaldı.

Menino zafer konuşmasında, "Biz, beşinci kez seçilmekle değil yaptıklarımızla tarih yaptık. Bize durmak dinlenmek yok. Aynen devam." dedi. 100 binden fazla Bostonlu belediye başkanlığı seçiminde oy kullanırken, bunun 1993 yılından beri en yüksek oran olmasına dikkat çekiliyor. 16 yıldır Boston'u yöneten Menino beşinci kez seçilerek Chicago belediye başkanı gibi efsane belediye başkanları arasına katıldı. Chicago'yu da 1989 yılından beri Richard Daley yönetiyor.

Cihan



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,940 µs