En Sıcak Konular

Basın kartları yönetmeliğinde değişiklik yolda

5 Kasım 2009 13:41 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yarımcısı Bülent Arınç, iletişim sektöründeki hızlı gelişim nedeniyle Basın Kartları Yönetmeliğinde değişiklik çalışmalarının sürdürüldüğünü açıkladı.

Arınç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığına bağlı Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün 2010 yılı bütçesinin sunuşunu yaptı.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün bugüne kadar devlet enformasyonu, Türkiye'nin dünyaya tanıtımı, yerli ve yabancı basın-yayın organlarının ve mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak üzere kendisine verilen görevleri yerine getirdiğini belirten Arınç, kurumun, Kurtuluş Savaşından bugüne önemli görevler yaptığını, yurtiçinde ve yurtdışında devlet enformasyonu alanında en köklü kurumlardan biri haline geldiğini söyledi.

Arınç, her gün 16 dilde haber taraması yapıldığını, yayın yapan yabancı gazete, radyo, televizyon ve internet sitelerinin izlendiğini, günde yaklaşık 5 bin haberin işlendiğini kaydetti.

İlgili kuruluşlara geçen yıl 22 bin, bu yılın ilk 9 ayında ise 24 bin haber iletildiğini belirten Arınç, web sayfası oluşturan ilk kamu kuruluşları arasında yer alan Basın Enformasyon Genel Müdürlüğünün, Türkçe ve İngilizce sayfasını ayda ortalama 750 bin kişinin ziyaret ettiğini, İngilizce, Almanca ve Rusça bültenler yayınlandığını, önümüzdeki günlerde Fransızca, gelecek yıl ise Arapça bülteni çıkarılmasının planlandığını bildirdi.

Türkiye'de görev yapan yabancı medya mensuplarının mesleki çalışmalarına  yardımcı olunduğuna değinen Arınç, 2000'li yıllarda 30-40 yabancı basın mensubu gelirken, bu sayının bu yıl 265'e yükseldiğini bildirdi.

Dost ve komşu ülkelerde medya ile ilgili konferanslar ve toplantılar düzenlendiğini, komşu ülke basın yayın mensuplarına da eğitim verildiğini belirten Arınç, AB'ye üye ülkelerin kamu iletişim kurumlarının oluşturduğu danışma ve istişare platformu olan ''Venedik Kulübü''nde 2004 yılında üyelik statüsü elde edildiğini söyledi.

-BASIN KARTLARI YÖNETMELİĞİ...-

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün, yerli basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştıracak ve özellikle çok sesliliğin gereği olan yerel basını güçlendirecek tedbirleri aldığını belirten Arınç, bu kapsamda yerel medya eğitim seminerleri düzenlendiğini, basın mensuplarına, haber, fotoğraf, yayın ve eğitim desteği verildiğini kaydetti.

Bugün itibariyle basın kartı hamili gazeteci sayısının 11 bine ulaştığını kaydeden Arınç, ''Bazı medya kuruluşlarında yaşanan yeniden yapılanma ve iletişim sektöründeki hızlı gelişim sebebiyle sekretaryası Genel Müdürlük tarafından yerine getirilen, Basın Kartları Komisyonunca, Basın Kartları Yönetmeliğinde değişiklik çalışmaları yapılmaktadır'' dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün 2010 yılı bütçesinin 67 milyon 175 bin TL olarak öngörüldüğünü belirterek, ''2010 yılı için 2 milyon TL yatırım ödeneği sağlanmıştır. Ekonomik sınıflandırmaya göre Genel Müdürlük hizmetlerinden en fazla ödenek kullanan haber hizmetleridir. Yatırım ödeneği ile Medya Takip Merkezi, Matbaa Birimi ve Elektronik Arşiv projeleri gerçekleştirilecektir'' diye konuştu.

''VAKIF TAŞINMAZLARINI HİÇBİR KİRA BEDELİ ÖDEMEDEN KULLANANLARLA, VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KAYITLARINDA GÖRÜLMEYEN VAKIF TAŞINMAZLARI TESPİT EDİLEREK KAYIT ALTINA ALINMIŞTIR''

Bülent Arınç, hayata geçirilen Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi nedeniyle vakıf taşınmazlarını kira ödemeden kullananlarla, kayıtlarda görülmeyen taşınmazların tespit edildiğini bildirdi.

Arınç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığına bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğünün 2010 yılı bütçesinin sunuşunu yaptı. Arınç, tarihi, sosyolojik, kültürel anlamda toplumsal hayatta etkin rolü olan vakıfların, toplum yararına bayındırlık ve imar hizmetlerinden tabiatın korunmasına kadar geniş bir perspektifte hizmet anlayışını ön planda tuttuğunu belirtti.

Bülent Arınç, ''Ecdadımız, insan odaklı bir anlayışla onun yaşadığı tüm sosyal yaşamı bir bütün içerisinde ele almış, yalnızca insanı değil onun yaşamış oluğu çevreyi ve aynı çevreyi paylaşmış oluğu hayvanların bile hukukunu gözeterek bir vakıf kültürü oluşturmuştur. Yaşamak için bir diğerini yok etmek yerine, yaşamak için elindekini bir diğeriyle paylaşmayı amaç edinmiş bir ruh dünyasının ürünü olan vakıf anlayışı, Osmanlı İmparatorluğunu önemli bir medeniyete dönüşmüştür. İnsanın doğumundan ölümüne kadar, doğduğu evden, yaşamış olduğu tüm çevreye kadar hayatını kuşatan bir toplumsal huzur iklimi oluşturmuştur'' diye konuştu.

Arınç, bir yandan eserlerin restore edilerek ayağa kaldırılması için köklü projeler geliştirilmeye çalışırken, öte yanan sosyal fayda açısından büyük önem sağlayacak yatırımların artırılmasına ve vakfiyelerde yer alan şartların eksiksiz yerine getirilmesine öncelik verildiğini kaydetti.

-''GELİRLERİN TAMAMI ÖZKAYNAKTAN''-

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, 41 bin 720 mazbut, 287 mülhak, 4 bin 498 yeni ve 161 adet cemaat vakfın iş ve işlemleriyle denetimini, ecdat yadigarı 19 bin 980 tarihi eserin bakım ve onarımının yürütüldüğünü belirten Arınç, mülhak, cemaat ve yeni vakıfların beyanname, bildirim ve formların internet üzerinden doldurularak vakıflara, ilgili bilgilerin elektronik ortamda takibinin yapılabilmesi ve ilgili kurum ve kuruluşlarla bu bilgilerin paylaşılmasını sağlamak üzere ''Vakıf Bilgi Sistemi'' projesinin 2010 yılında tamamlanarak hizmete gireceğini bildirdi.

Hazineden hiçbir katkı almadan gelirinin yüzde 50'sini yatırıma ayıran Vakıflar Genel Müdürlüğünün, 2003 yılında 44 milyon TL olan bütçesinin 2009'da 443 milyon TL olarak gerçekleştiğini, 2010 yılında ise 460 milyon TL olarak öngörüldüğünü, gelirlerinin tamamının ise özkaynaktan karşılanacağını kaydetti.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün 25 bölge, 2 işletme müdürlüğü ve Vakıf Gureba Hastanesinde toplam 2 bin 768 personelle görevlerini yürüttüğüne değinen Arınç, bütçenin yatırım giderlerinin 69 milyon 472 bin TL personel, 12 milyon 738 bin sosyal güvenlik, 149 milyon 50 bin TL mal ve hizmet alımı, 22 milyon 236 bin TL hayri ve sosyal hizmet, 206 milyon 669 bin TL yatırım için ayrılığını bildirdi.

Arınç, Bezm-i Azam Vakıf Üniversitesi kurulması için hazırlanan tasarının Meclise sunuluğunu, İstanbul'a Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi adıyla bir üniversite kurulması çalışmasının başlatılarak YÖK'e gönderildiğini bildirdi.

2003-2009 yılları arasında 3 bin 383 eserin proje ve onarımının tamamlandığını, 2010 yılında ise 750 eserin proje ve onarımının yapılmasının planlandığını kaydeden Arınç, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul'da bulunan ve çeşitli eklemelere özgün yapısına uygun olmayan müdahalelerle günümüze kadar intikal eden ve herhangi bir olumsuzluk halinde müdahale edilmesi için projeleri dahi olmayan Süleymaniye, Fatih, Valide Sultan, Nur-u Osmaniye, Humbarhane, Ertuğrul Tekke camilerinin projelerinin yaptırıldığını, özgün yapılarına kavuşturulmak üzere onarımlarının devam ettiğini söyledi.

-''TAŞINMAZLAR KAYIT ALTINA ALINDI''-

Vakıf taşınmazlarının sayısı, mevcut durumu ve sağlıklı bir envantere sahip olunması ve taşınmazlardan elde edilen gelirlerin kaydının vakıf adına tutulmasının önemine değinen Arınç, ''Coğrafi Bilgi Sistemi Projemiz hayata geçirilmiştir. Vakıf taşınmazlarını hiçbir kira bedeli ödemeden kullananlarla Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarında görülmeyen vakıf taşınmazları tespit edilerek kayıt altına alınmıştır'' dedi.

Arınç, Coğrafi Bilgi Sistemiyle entegrasyonu sağlanarak, Vakıf taşınmazlarına ait her türlü gelirin takibini sağlamak ve ait olduğu vakıf hesabında elektronik ortamda izlemek üzere Vakıf Taşınmazları Yönetim Sistemi Projesinin de hazırlandığını, 2010 yılından itibaren işlemlerin bu sistem üzerinden gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bakan Arınç, ''Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait gayrimenkuller yıllarca atıl urumda bırakılmışlardır. 2003 yılından bugüne kadar yapılan çalışmalarla; 290 gayrimenkul kat karşılığı modeli, 109 gayrimenkul yap-işlet-devret modeli, 95 tarihi eser restore et-işlet-devret modeli ile değerlendirilerek 1 milyar 750 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirilmiştir. Bu yatırımlar için Genel Müdürlük bütçesinden hiçbir harcama yapılmamıştır'' diye konuştu.

Arınç, çeşitli arşivlerde dağınık ve bakımsız bir şekilde bulunan vakfiye, hüccet, berat, temessük kaydı gibi belgelerin derlenerek bilgisayar ortamına aktarılması ve Selçuklu, beylikler ve Osmanlı önemi kültür ve medeniyetine ait bilgi ve belgelerin internet ortamına Türk ve dünya kamuoyu ile paylaşılmasını kapsayan ''Vakıf Arşiv Yönetim Sistemi'' (VAYS) projesinin çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.

-CAMİLERDEKİ FAZLA ESERLER, MÜZELERDE SERGİLENECEK-

Vakıf eserlerinde ve camilerde bulunan taşınır vakıf kültür varlıkları ile ilgili hırsızlıkların yaşandığını, halı ve çinilerin yurt dışına kaçırıldığına dikkati çeken Arınç, şöyle devam etti:

''Koruma önlemleriyle birlikte, yurtdışı müzayedeler takip edilerek çalınan eserler tespit edilip geri getirilmektedir. Bu eserlerimizden 2009 yılında İstanbul Rüstem Paşa Camii'nden 1994 yılında çalınan çiniler yurt dışında tespit edilmiş ve geri alınmıştır. Adana'nın Seyhan ilçesinde Ramazan Oğulları Beyliği döneminde inşa edilen Ulu Cami'den 2002'de çalınan 223 adet çininin 67 parçası İstanbul'da ele geçirilmiştir.

Eski yıllarda camilerimizden çalınmış yüzlerce eser yurt içinde de takip edilmiş ve duyuruları yapıldığı için rahatça satılamadıklarından ve yurt dışına çıkarılamadıklarından ya terk edilmiş olarak ya da çeşitli operasyonlarla geri alınmıştır. Böylece çalıntı eski eserlere iç ve dış piyasadaki talep kırılmıştır. Ele geçirilen bu eserler şu anda Ankara Vakıf Eserleri Müzesine ve İstanbul'daki vakıf müzelerinde sergilenmekte, bazıları da mümkünse eski yerlerine monte edilmektedir.''

Türkiye'deki tüm camilerde ihtiyaç fazlası olan halı ve kilimlerle diğer teberrukat eşyaların Ankara'ya getirilerek uzmanlar tarafından gerekli bakımın yapıldığını belirten Arınç, bu eserlerin değerlendirilmesi için mevcut müzelere ilave olarak müzelerin açıldığını belirtti.

''Vakıflar Genel Müdürlüğü paha biçilmez taşınır eski esere sahipken, müzecilik faaliyeti yıllar boyunca ihmal edilmiştir'' diyen Arınç, bu nedenle vakıf eserlerinin daha iyi korunması ve teşhirleri için Vakıflar Bölge Müdürlüklerinin olduğu illerde vakıf eserler müzelerinin açılması çalışmasının sürdürüldüğünü söyledi.

aa



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,451 µs