En Sıcak Konular

Tolon'un (!) şehit derneği kapatılıyor

5 Kasım 2009 08:10 tsi
Ergenekon sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un talimatıyla hareket ettiği ileri sürülen Yurt Savunması Şehit Aileleri ile İnsan Hakları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği hakkında kapatma davası açıldı.

Savcılık, dava gerekçesinde 'şehit' ve 'gazi' unvanlarını, kanunda belirtilen dernekler dışında kimsenin kullanamayacağına vurgu yaptı. Diyarbakır'da faaliyet gösteren Yurtsav'dan, valilik dava öncesinde 2 defa ismindeki 'şehit' ve 'gazi' ibaresini çıkarmasını istedi. Ancak dernek aldırış etmedi.

Yurtsav'ın adı Ergenekon davasının 2. iddianamesinde de geçiyor. Dernek Başkanı Ahmet Büyükburç'un Orgeneral Hurşit Tolon'un Ankara'daki ofisine giderek talimatlar aldığı belirtiliyor. Tolon'un Büyükburç'a "Şehit aileleri derneği olarak hükümete karşı sesinizi yükseltin." dediği kaydediliyor.

2847 sayılı Askeri Dernekler Kanunu, şehit ve gazi ismini kullanma hakkını sadece Türkiye Emekli Subaylar, Türkiye Emekli Astsubaylar, Türkiye Harp Malulü Gaziler ve Şehit Dul ve Yetimleri ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği'ne veriyor. Buna rağmen Türkiye'de çok sayıda şehit derneği kurulu bulunuyor. Manavgat Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği'nin 2 yıl önce Ergenekon sanığı Doğu Perinçek'e 'onur belgesi' vermesi, konuyla ilgili tartışmaları alevlendirmişti. 'Şehit' ve 'gazi' ismini kanunen kullanma yetkisine sahip dernekler, Perinçek olayından sonra 'korsan dernek'lere karşı harekete geçti. Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği, çakma dernekler hakkında yasal işlem başlattı. Hakkında kapatma davası açılan derneklerden biri de Diyarbakır'daki Yurt Savunması Şehit Aileleri ile İnsan Hakları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği. Alınan bilgiye göre; Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği, mart ayında Diyarbakır Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü'ne başvurarak Yurtsav'ın yasalara aykırı davrandığını belirtti.

Valilik, Diyarbakır'da 1997 yılında kurulan ve 2008 yılında federasyona dönüşen Yurtsav'a yazı göndererek 2847 sayılı kanunu hatırlattı. Dernek, valiliğin uyarısına rağmen ismindeki şehit ve gazi ibaresini çıkarmayacağını bildirdi. Bunun üzerine ikinci bir uyarı yazısı gönderen Diyarbakır Valiliği, derneğin yasaya aykırı davranamayacağını belirterek, kendisini feshetmesini istedi. Buna rağmen adım atmayan dernek hakkında kamu davası açıldı.

Yurtsav'a Tolon paşadan talimat:

Hükümete karşı sesinizi yükseltin

Yurtsav derneğinin adı 2. Ergenekon iddianamesinde de geçiyor. İddianamede; Yurtsav Başkanı Ahmet Büyükburç ile OHAL Gaziler ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı Müslüm Öztürk'ün Hurşit Tolon ile Ankara Cihan Caddesi'nde bulunan ofisinde görüştükleri bilgisi yer alıyor. Görüşmede Tolon'un Büyükburç ve Öztürk'e, "Şehit aileleri derneği olarak hükümete karşı sesinizi yükseltin." dediği ve hükümetle şehit ailelerini karşı karşıya getirmelerini istediği yönünde bilgilere yer veriliyor.

Şartlar kanunla belirlendiğinden herkes şehit ailesi derneği kuramıyor

2847 sayılı kanunun 6. maddesinde "Bu kanunla kurulması öngörülen derneklerin dışında; aynı amacı güden, bu derneklerin isimleriyle veya bunların isimlerinin baş ve sonuna ekler yaparak veya asker, gazi, muharip, askeri okul adlarını veya benzeri isimleri kullanarak dernek kurulamaz." hükmü yer alıyor. Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Reşit Can, her önüne gelenin şehit aileleri adına dernek kuramayacağını, aksi takdirde feshedileceğini söyledi.

zaman



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs