En Sıcak Konular

Sovyetler'in kaçırılan 500 ton altını nerede?

4 Kasım 2009 15:53 tsi
Sovyetler Birliği dönemine ait borçları ödeyen Rusya Federasyonu, birliğin kuruluş aşamasında yurtdışındaki bankalara kaçırılan 500 ton altının peşine düştü. Sovyetler Birliği'nin Çar rejimini reddettiği için ABD, İngiltere ve Japonya bankalarında buluna

Rusya parlamentosu alt kanadı Devlet Duması, Kolçak'ın yurtdışı bankalarındaki yaklaşık 500 ton altınını geri alabilmek için kolları sıvadı. Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçev, konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'na başvurduklarını anlattı. Kosaçev, "Başvurumuzda, Kolçak'a ait altınların ABD, Japonya ve İngiltere'nin hangi bankalarında bulunduğuna ilişkin bilginin netleştirilmesini istedik." dedi.

ALTININ YERİNİ ESKİ SSCB YÖNETİMİ TESPİT ETMİŞTİ

Şimdi Rus milletvekilleri, Beyaz Amiral Kolçak'a ait 500 ton altının Rusya'ya iade edilmesi için ABD, Japonya ve İngiltere yönetimiyle direkt görüşmelerin de başlatılmasını talep ediyor. Aşırı sağçı Vladimir Jirinovski'nin başkanlığını yaptığı Rusya Liberal Demokrat Partisi meclis üyeleri de konuyla ilgili, Rus gizli istihbarat servisi FSB'nin elinde yeterli bilginin olduğunu savunuyor.

Liberal Demokratların hazırladığı belgede şu bilgiler yer alıyor: "FSB Merkez Arşivi'nden edinilen bilgilere göre, Mayıs 1946 yılında SSCB yönetimince, Aleksandr Kolçak'ın talimatıyla yurtdışına aktarılan Rusya'ya ait altınların bulunduğu yerleri gösteren belgeler hazırlandı. Makbuzda, yaklaşık 500 ton altının bazı Japon, ABD ve İngiliz bankalarında bulunduğu belirtilmişti. Örneğin Japonya tarafı da kendi bankalarında bu altınların bir hissesinin bulunduğunu defalarca teyit etmişti."

SSCB ÇAR REJİMİNİ REDDETTİĞİ İÇİN MİRASI ALAMIYORDU

Fakat SSCB döneminde Kremlin, Kolçak'a ait bu zengin serveti alamadı. Bunun nedeni ise SSCB yönetiminin selefi Çarlık İmparatorluğu'nun yurtdışı borçları ve tüm finans yükümlülüklerini reddetmesi idi. Ama Sovyet Birliği dağılınca Rusya devrim öncesi eski Rusya devletinin yasal halefi olarak ilan etti. Ayrıca Rusya Federasyonu, eski Çarlık borçlarını da ödemeyi de kendi üzerine almış oldu. Şimdi Rus milletvekilleri bu hususu gerekçe göstererek Kolçak'a ait 500 ton altını geri almayı planlıyor.

Rus uzmanlara göre, Moskova bu zengin servetine kavuşursa, bu ülkenin ekonomik durumuna ilaç gibi gelir. Çünkü, Rusya bütçe açığını kapatmak için 50 ton altını satışa çıkarmayı planlıyor.

KOLÇAK KİMDİR?

Amiral Aleksandr Kolçak, Birinci Dünya Savaşı'nda başarılı bir deniz komutanı olarak öne çıktı. Rusya'da Çar 2. Nikolay yönetiminin yıkıldığı Şubat Devrimi sonrasında başa gelen Kerenski ile askeri konularda anlaşamayan Kolçak, Amerika'dan davetiye aldı. Ancak, ülkede 1917 Ekim Devrimi paltak verince ünlü amiral yönetime gelen Bolşeviklere karşı savaş açtı. Rusya'nın Sibirya ve Ural bölgesinde Beyaz Rus Hükümeti'ni kuran Kolçak, 2 yıl boyunca Bolşeviklere karşı savaştı. Kızıl Ordu birlikleri bölgeye yaklaşınca ve yerel gerilla faaliyeti giderek artınca Kolçak hükümeti trenle İrkutsk kentine kaçmak zorunda kaldı. Burada ise kötü bir sürprizle karşılaşan Kolçak, kenti ele geçiren devrimciler tarafından gözaltına alındı. Bir kaç gün sonra kurşuna dizilen Kolçak buzla kaplı nehirde haç şeklinde kazılan deliğe atıldı.

Rus tarihçileri Kolçak'ın Türk İlyas Kolçak Paşa'nın soyundan geldiğini iddia ediyor Rus tarihçiler, Ukrayna'nın Hotin kalesi komutanı İlyas Kolçak Paşa'nın Rus Mareşali Hristofar Minih tarafından esir alındığını, daha sonra ise Kolçak Paşa'nın Polonya'ya yerleştiğini ve 1794 yılında ise paşanın torunlarının Rusya'ya göçtüklerini belirtiyor.

2008 yılında Kolçak'ın hayatıyla ilgili çekilen Amiral filmi de Rusya'da kilise, liberal, komünistler ve genel olarak toplum arasında tartışmalara neden olmuştu.

Cihan



Bu haber 877 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,261 µs