En Sıcak Konular

Putin, otomotiv sektörünü kurtaracak

4 Kasım 2009 10:54 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, aylardır iflasın eşiğinde olan dev otomotiv şirketi AvtoVAZ'ı kurtaracaklarını açıkladı. Putin hükümetin şirkete 54,8 milyar ruble (1,87 milyar dolar) destek sağlayacağını söyledi.

Önceliğin şirketin geciken kredi borçlarının ödenmesi ile ilgili olduğunu ifade eden Putin, bu rakamın toplam 38 milyar ruble (1,3 milyar dolar) olduğu bilgisini verdi. Rekabete açık yeni modellerin üretilebilmesi ve modernizasyon çalışmaları için 12 milyar ruble (410 milyon dolar) gerektiğini ifade eden Putin, istihdamla ilgili de 4,8 milyar rubleye (160 milyon dolar) ihtiyaç olduğunu söyledi.

Şirketin 20 binden fazla işçiyi işten çıkaracağı iddialarına Rusya başbakanı cevap vermezken, hükümetin sağlayacağı desteğin ne şekilde şirkete ulaştırılacağını da açıklamadı. Putin, şirketin alacaklısı olan bankalardan anlayış beklediklerini ifade etti.

Renault'un hisseleri düşebilir

AvtoVAZ'ın yüzde 25'lik hissesinin sahibi Fransız Renault firması şirketin kurtarılması için nakit destek sağlama konusunda çekimser davranıyor. Önceki gün nakit destek konusuna olumsuz baktıkları yönünde açıklamada bulunan yabancı ortağın hisselerinin azaltılması gündemde.

Kriz öncesi üretim kapasitesi açısından AvtoVAZ Avrupa'nın en büyük otomotiv şirketi olarak faaliyet gösteriyordu. Yerli ve yabancı araba satışlarında 2009'un ilk çeyreğinde yüzde 51'lik bir düşüş yaşanması AvtoVAZ'ın programlarını bozdu. AvtoVAZ şirketi Başkan Yardımcısı Oleg Lobanov, geçen ay yaptığı açıklamada şirketin 2,6 milyar dolar borcu olduğunu, bunun karşılanmaması durumunda iflas edebilecekleri uyarısında bulunmuştu.

1970 yılında kurulan AvtoVAZ'ın yıllık 800 bin araç üretim kapasitesi bulunuyor. Bugüne kadar 25 milyon araç üreten fabrikada 100 bin civarında istihdam sağlanıyor. AvtoVAZ'ın 15 farklı modelde ürettiği Lada marka araçların fiyatları 4 bin 800 dolarla, 11 bin 250 dolar arasında değişiyor.

Rusya Opel'e ortak olamıyor, GM yönetiminden onay çıkmadı

Amerikan otomotiv devi General Motors (GM) yönetim kurulu, Opel'in Rusya-Kanada Magna ortaklığı ile oluşturulan konsorsiyuma satışını onaylamadı. Rusya'dan Sberbank'ın dahil olduğu satış işlemine Almanya hükümeti olumlu yaklaşmıştı.

İflasını açıklayan GM Kanada-Rus ortaklığına yüzde 55 hisseyi satarken, yüzde 35'ini elinde bulundurmayı ve yüzde 10'luk hisseyi de çalışanlara ayırmayı planlıyordu.

1862 yılında Adam Opel tarafından kurulan Opel, 1898 yılında otomobil üretimine başladı. 1929 yılında GM tarafından alınan şirketin yarısı Almanya'da olmak üzere toplam 50 bin çalışanı bulunuyor.

Cihan



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,536 µs