En Sıcak Konular

Meclis'teki bütçe maratonu başladı

3 Kasım 2009 12:24 tsi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, TBMM, Sayıştay ve Cumhurbaşkanlığının 2010 yılı bütçelerinin görüşülmesine başlandı.

Komisyonda, TBMM Bütçesi üzerinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin konuşmaya başladı.

''2010 YILININ 23 NİSANINI FARKLI BİR RUHLA KUTLAYACAĞIZ''

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 2010 yılının 23 Nisanını farklı bir ruhla kutlayacaklarını belirterek, ''Dolayısıyla bu bütçemiz bu kutlamaları da karşılayacak bütçe olacaktır'' dedi.

Şahin, Plan ve Bütçe Komisyonununa, Meclisin 2010 yılı bütçesini sunarken, TBMM'nin kurulduğu günden beri üzerine düşen görevi şerefle yerine getirdiğini, bundan sonra da yerine getirmeye devam edeceğini belirtti.

Türkiye'nin gelişmesi, demokrasinin güçlenmesi, insan hak ve özgürlüklerinin standartlarının güçlendirilmesi için TBMM'nin yeni düzenlemeler yapmaya büyük bir azimle devam edeceğini vurgulayan Şahin, 2010 yılı bütçesinin TBMM için özel önem taşIdığını, 2010'un, TBMM'nin açılışının 90. yılı olduğunu anımsattı. Şahin, ''2010 yılının 23 Nisanını farklı bir ruhla kutlayacağız. Dolayısıyla bu bütçemiz, bu kutlamaları da karşılayacak bütçe olacaktır'' dedi.

2008 ve 2009 yıllarının bütçe gerçekleşmeleri hakkında bilgi veren Şahin, 2008 yılı bütçesinin başlangıç ödeneğinin 420 milyon TL olduğunu, yıl sonu itibariyle bunun 329.1 milyon TL olarak gerçekleştirildiğini, gerçekleşme oranının yüzde 79.4 olduğunu kaydetti.

2009 bütçesinin 436.5 milyon TL olarak kanunlaştığını, 30 Eylül itibariyle bu ödeneğin yüzde 65.1'inin harcandığını, yıl sonu itibariyle bu oranın yüzde 85.6'ya ulaşmasının beklendiğini ifade eden Şahin, her iki bütçenin rutin harcamalar dışındaki önemli bir bölümünün, TBMM'nin bilgi ve teknoloji altyapısının güçlendirilmesi için kullanıldığını söyledi.

TBMM Başkanı Şahin, Meclisin ''kablo altyapısının tamamen yenilendiğini, tüm ses, veri ve görüntü iletişiminin tek bir merkezde toplandığını, ana giriş kapılarına güvenlik sistemi kurma çalışmalarının büyük bir hızla devam edildiğini'' anlattı.

Milletvekilleri tarafından kullanılan mevcut iletişim altyapısının internet üzerinden haberleşme imkanı sunacak şekilde yeni sayısal telefonlarla güçlendirildiğini, bir başka sistem ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, bu sistem gerçekleştiğinde vatandaşların milletvekillerinden e-devlet sistemi üzerinden randevu alabileceklerini bildiren Şahin, sistemi 2010 yılı başında tamamlamayı planladakılarını kaydetti.

Şahin, Genel Kurul Elektronik Sistemi ve TBMM TV cihazlarının yenilenmesi için çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Meclisin tüm iş ve işlemlerinin tamamen elektronik ortamda yürütecek sistemi 3 yıl içinde devreye sokmak istediklerini belirten Şahin, TBMM kütüphanesi gazete koleksiyonunu elektrik ortama geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

-''İNŞAATI 2010'DA BAŞLATACAĞIZ''-

TBMM'de yapılması düşünülen yeni bina ile ilgili bilgi veren Şahin, 2010 yılında, 520 milletvekilinin çalışma şartları bakımından büyük önem taşıyan ve teknolojinin imkanlarından en iyi şekilde yararlanmak üzere içinde çalışma ofisleri, toplantı salonları ve sosyal donatı alanları da bulunan binanın inşaatını başlatmak istediklerini bildirdi.

Beykoz ve Aynalıkavak kasırları ile Florya Atatürk Köşkünde süren restorasyon çalışmalarının bu yıl tamamlanacağını ifade eden Şahin, 1. Meclis binasının korunacağını, bunun yanı sıra verilen destansı mücadeleyi tüm millete anlatmak için projeler gerçekleştirdiklerini bildirdi. Sivas Kongre binasının TBMM'ye devri için çalışmalar yaptıklarını bildiren Şahin, müze olarak kullanılacak binayı tarihi misyonuna uygun olarak düzenlemek istediklerini kaydetti.
 
Şahin, Patara'da bulunan Likya uygarlığına dünyanın ilk demokratik parlamentosunun restorasyonu ile ilgili başlatılan çalışmaların sürdüğünü de belirtti.

TBMM Başkanı Şahin, ''2010 yılı, meclisimizin 90. yıldönümüdür. Meclisimiz 90. yıl için bu yıldan başlayarak genel kapsamlı kutlama etkinlikleri hazırlamıştır. Şuna kadar gerçekleştirilen etkinliklerimizi bundan sonra da artan bir coşkuyla 23 Nisan 2010 tarihine kadar sürdüreceğiz'' diye konuştu.

2010 yılı bütçe büyüklükleri hakkında da bilgiler veren Şahin, bütçe teklifinin 468.7 milyon TL olduğunu, bunun 2009 bütçesine göre yüzde 10.3 artış içerdiğini söyledi. Şahin, ''Parlamentomuzun çalışmalarını bu dönemde de sağduyu hoşgörü, karşılıklı saygı, sevgi ve uzlaşı anlayışı içerisinde sürdüreceğine yürekten inanıyorum'' dedi.

aa



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,655 µs