'siber takip' | " /> 'siber takip' | "/>

En Sıcak Konular

34 bilgisayara 'siber takip'

3 Kasım 2009 09:17 tsi
34 bilgisayara 'siber takip' 

Ergenekon savcıları, ihbar mektubunda "Belgenin izleri temizlendi" denilen, Genelkurmay'daki 34 bilgisayarın incelenmesini istiyor...

Ergenekon savcıları, ıslak imzalı orijinal "İrticayla Mücadele Eylem Planı" belgesini gönderen meçhul subayın ihbar mektubunda yer alan önemli bir ayrıntının peşine düştü. Buna göre ihbar mektubunda "silinme" işlemine tabi tutulduğu ileri sürülen Genelkurmay Karargahı'ndaki 34 bilgisayarın incelenmesi gündemde. Askeri savcılık, 14 bilgisayarda inceleme yapıldığını açıklamıştı. Bu çelişkiyi de gidermeyi hedefleyen Ergenekon savcılarının incelemeyi, bilimsel referans kurumu olarak TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilmesini isteyeceği belirtildi. Savcılık, meçhul subayın ihbarı doğrultusunda geçen hafta içinde bilgisayarları silme işleminde görev aldığı ve olaya şahit olduğu ileri sürülen Albay Şükrü Kısadere, üsteğmenler Fatih Karacaer, Erhan Sakallı, Kazım Bozkurt ve Berrin Şahin, Astsubay başçavuş Mustafa Urhan ve sivil memur Rıfat Sülük'ü 3.5 saat süreyle sorgulamıştı. Islak imzalı orijinal belgenin ortaya çıkmasını sağlayan ihbar mektubunda Genelkurmay Karargahı'nda 19, 20, 21 Haziran günlerinde 34 bilgisayarın 35'er defa silindiği iddia ediliyor. Ancak Askeri Savcılık tutanağında ise belgenin ortaya çıktığı 12 Haziran tarihinden sonra 2'si Dursun Çiçek'e ait olmak üzere Genelkurmay Karargahı'nda 14 bilgisayarın incelendiği ve bir ize rastlanmadığı bilgisi yer alıyor. İhbar mektubundaki "34 bilgisayar silindi" ve askeri savcılığın "14 bilgisayarda inceleme yapıldı" ifadeleri de sayısal olarak çelişiyor.

'TÜBİTAK İNCELESİN'
Gelinen noktada savcılık, gönderilen ıslak imzalı belgenin gerçek çıkmasından hareketle ihbar mektubunda iddia edildiği gibi 34 bilgisayarın silinme işlemi yapılıp yapılmadığının da araştırılmasını istiyor. Savcıların bu incelemenin bilimsel referans kurumu olarak TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilmesini isteyeceği belirtildi. TÜBİTAK'ın vereceği raporda bilgisayarların veri tabanının herhangi bir silinme işlemine tabi tutulduğu sonucuna varılırsa bu bilgi savcılar için önemli bir delil olarak kabul edilecek. Askeri savcılık da fotokopi belgenin incelenmesinde TÜBİTAK'tan yardım almıştı.

Askeri savcıya göre '2 hafta'

12 HAZİRAN 2009: Karargahta Dursun Çiçek'in kullandığı 2 bilgisayar da dahil olmak üzere toplam 14 bilgisayarın sabit diskleri incelenmek üzere Askeri Savcılığa getirildi. Harekat Başkanlığı ve 3. Bilgi Destek Şubesindeki görevli personelin ifadeleri, Albay Çiçek'in ifadesiyle birlikte imza örnekleri alındı.
13 HAZİRAN: Bilgisayarlar üzerindeki inceleme tamamlandı. Raporda söz konusu belgeye veya belgenin izine rastlanılmadığı belirtildi.
15 HAZİRAN 2009: Belgenin fotokopisi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'dan aldırıldı. Belge ve imza örnekleri inceleme yapılmak üzere Jandarma Kriminal Daire Başkanlığına gönderildi.
16 HAZİRAN 2009: Belge üzerinde karargah çalışma usulleri açısından bilirkişi incelemesi yaptırıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gidilerek belgenin fotokopi olduğu, aslının bulunmadığı/ele geçirilmediği bilgisi alındı.
17 HAZİRAN 2009: Albay Çiçek'in evinde teknik bilirkişilerin katılımıyla arama yapıldı. Bir dizüstü bilgisayara ait sabit diskin imajı alındı. Fotokopi belge incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na gönderildi.
19 HAZİRAN 2009: Belge ile ilgili TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Enstitüsü'nden (UEKAE) inceleme istendi. Emniyet'ten belge ile ilgili düzenlenen rapor talep edildi.
24 HAZİRAN 2009: Belgenin sahte olduğu ve Genelkurmay Karargahı'nda hazırlanmadığı kanaatine varıldığı açıklandı.
26 HAZİRAN 2009: Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, belgeye ilişkin tarihi "kağıt parçası" açıklamasını yaptı.

İhbar mektubunda '2 hafta'

12 HAZİRAN 2009: Dursun Çiçek'in şubesinde bilgi ve belge temizliği yapıldı.
16 HAZİRAN: Bilirkişi heyeti oluşturuldu. Belgenin sahte olduğu algılamasına yönelik göstermelik bir rapor hazırlandı.
17 HAZİRAN: Albay Çiçek'in evi Genelkurmay Askeri Savcı Yardımcısı As.Hak.Yzb.İ. Volkan Şahin tarafından arandı.
19-20-21 HAZİRAN: Alb. Çiçek'in bilgisayarı, ilgili şubedeki bütün bilgisayarlar özel programlarla 35 kez geri getirilemeyecek şekilde silindi.
24 HAZİRAN: Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Hasan Iğsız "Bilgi Güvenliği Terbirleri" konulu emir yayınladı.

sabah



Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,851 µs