En Sıcak Konular

Türkiye'nin tahmin edilemeyen gücü

3 Kasım 2009 08:07 tsi
Türkiye'nin tahmin edilemeyen gücü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Slovakya yolunda Türkiye'nin yönü tartışmalarına son noktayı koydu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Slovakya yolunda Türkiye'nin yönü tartışmalarına son noktayı koydu ve "Kimse endişe etmesin, Türkiye doğru istikamette, her yöne doğru gidiyor" dedi. Avrupa Birliği'nin vizyonunu eleştirerek "Böyle giderse Avrupa 10 yıl sonra global oyuncu olmaktan çıkar" diyen Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin ise bu süreçte hiç kimsenin tahmin edemeyeceği güce ulaşacağını söyledi. Türkiye'nin İsrail'le ilişkilerinin özünde problem olmadığını belirten Gül "Nükleerle oynamak tehlikelidir" diyerek İran'ı uyardı.

Kıskançlıktan yapıyorlar

Cumhurbaşkanı Gül resmi ziyaret için Slovakya'ya giderken uçakta önemli açıklamalar yaptı. Uluslararası medyada çıkan yazıları yakından takip ettiğini anlatan Gül, haber ve yorumların kısmının bilgisizlikten, bir kısmının kıskançlıktan, bir kısmının ise samimi olduğunu söyledi. Gül, "Samimi olanlar AB'nin vizyonsuzluğuna dikkat çekiyorlar. Stratejik bakışı olmayan bir AB'nin Türkiye'nin değerini bilmediğini söylüyorlar. Samimi eleştiriler aslında AB'yi uyarmaya yönelik" dedi.

Etkili dış politika izliyor

Gül, kıskançlıkla yazıldığını söylediği haber ve yorumlar konusunda şunları söyledi: "Onlar şimdiye kadar Türkiye'yi çok rahat yönlendirmişlerdi. Oysa şimdi alışık olmadıkları bir şekilde Türkiye dikkatli ve etkili bir dış politika izliyor. Bunun da herkes tarafından nasıl saygınlıkla karşılandığını görüyorlar. Türkiye'nin parlayan bir yıldız olduğunu görüyorlar ve etki alanlarının Türkiye'nin lehine kaydığını görüyorlar. Rahatsızlıkları bu yüzden." Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin yönü ile ilgili bazı yazıların bilgisizlikten kaynaklandığını ifade ederken "Kimse endişe etmesin, Türkiye doğru istikamette, her yöne doğru gidiyor. Doğru, dürüst Türkiye'yi takip etmeden yazı yazıyorlar. Türkiye'de demokrasinin, insan haklarının, ekonominin sürekli yükselen bir trendi var. Önemli olan bu değerler, o ülke ister doğuda olsun ister batıda olsun. Bunlar takip etmiyorlar, kolaycı yazılar yazıyorlar. Alışkanlıklarla hareket ediyorlar. Hiçbiri de geçerli değil" diye konuştu.

AB’nin vizyonu noksan

Avrupa Birliği'nde vizyon noksanlığı olduğunu vurgulayan Gül 'Stratejik meselelerde daralma var' dedi ve ekledi: "Böyle devam etsin 10 sene sonra kimse AB'yi dikkate almaz. AB giderek global oyuncu olmaktan uzaklaşıyor." Türkiye'nin İsrail'le ilişkilerini de değerlendiren Gül, "İsrail ile ilişkilerin özü sağlam şekilde duruyor. İlişkiler sağlam olmalı ki barış sürecine katkısı devam etsin. Fakat bu durum haksızlıkları, yanlışlıkları görmezden geleceğiz anlamına gelmez. Gold Stone raporu BM'ye gidiyor. Genel Kurul'a gelecek. İsrail ancak Güvenlik Konseyi'nde önleyebilir. Demek ki dünya kamuoyu, vicdanı bunlara dikkat ediyor" dedi.

iRAN’A NÜKLEER UYARISI

Cumhurbaşkanı Gül, nükleer konusunda Türkiye'nin net politika izlediği belirterek 'Türkiye, nükleer silahlara karşı. Komşumda da bölgemde de istemem diyor' dedi. İran'la nükleer sorunun savaşla değil diplomasi yoluyla çözülmesini isteyen Gül, 'Nükleerle oynamak tehlikelidir' diyerek İran'ı uyardı. Cumhurbaşkanı tehlikeye Saddam Hüseyin Irak'ını örnek gösterdi. Gül şunları söyledi: “İran Atom Enerjisi Ajansı’nın üyesi. Enerji konularında ajanstan faydalanıyor. Tam bir şeffaflık içinde, ajansın denetimlerine açık olmalı. Bu konuda kuşkular var. İran bu kuşkuları gidermeli. Türkiye İran'a net mesajlar veren bir ülke. Irak'ta nükleer silah yoktu, kimyasal silah da yoktu. Ama Saddam nükleer silah varmış pozu verdi. Bunu bilmiyor muydu Irak'ı vuranlar. Biliyorlardı. Ama onlar da oynadılar. Kendilerine mazeret çıkardılar. Onun için nükleerle oynamak tehlikelidir.”

TÜRKiYE iLK 10’A GiRER

Cumhurbaşkanı Gül, trendin aynen devam etmesi durumunda Türkiye'nin 10 yıl sonra hiç kimsenin tahmin edemeyeceği güce ulaşacağını söyledi. Türkiye'nin 'yumuşak gücüne' dikkat çeken Gül "Demokrasisiyle, hukuk düzeniyle hızla büyüyen ekonomisiyle Türkiye ilk ona girecektir" dedi.

Barışa en büyük hediye

Gül, Türkiye'nin AB ile ilişkileri konusunda şunları söyledi: "Türkiye'nin AB üyeliği dünya barışına en büyük hediyedir. Sarkozy'ye 'Siz AB'nin gücünün farkında değilsiniz' dedim. Tabiiki problemler olacak, inişler çıkışlar olacak. Ben hayretler içinde kalıyorum. Müzakere sürecini başarıyla bitirelim. Biz yapalım bitirelim. AB liderlerine 'zaten referandum yapacaksınız. O zaman almayabilirsiniz ama biz müzakereleri bitirince belki de Norveç gibi yapıp girmek istemeyeceğiz' diyorum. Hepsi çok şaşırıyor. Biz hiçbir şeye takılmamalıyız, bütün standartlarımızı yükseltecek kararlılıkla götürmemiz lazım."

Siyasi kavgalar sert veriliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iç siyasetteki gerginliği yorumlarken "Bunlar siyasetin cilveleri. Büyük ölçek bunları bastırır. Herkesi bir istikamete sevk eder" dedi. "Küçük ölçekte düşünürsen insanı hafakanlar basar" diyen Gül şöyle konuştu: "Bunlar Türkiye'nin olgunlaşma döneminin sancılarıdır. Böyle bakmak lazım. Bunların hepsi çözülür. Devletin temel ilkeleri konusunda herkes mutabakat içerisinde. Temel değerlere kimsenin itirazı yok. Üslupta farklılık var. Bunun kavgası biraz sert veriliyor. Temel meselelerde ayrıcalık olsa o tehlikeli olur. Temel ilkelerde tam bir mutabakat olduktan sonra gerisi kolay aşılır."

Adem Yavuz Arslan / Bugün
 

 
 
 



Bu haber 984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,425 µs