En Sıcak Konular

Kamu Sen greve gidiyor

2 Kasım 2009 23:21 tsi
Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, "Türkiye Kamu Sen, 25 Kasım 2009 Çarşamba günü, Türkiye genelinde bütün iş kollarında 1 günlük uyarı niteliğinde iş bırakma eylemine gidiyor" dedi.

Kamu çalışanlarına "25 Kasım'da iş bırakmaya hazır olun" çağrısında bulunan Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, konuyla ilgili yazılı açıklamadasında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi Toplantıları'nın 2005 yılından beri gündeminde olan Türkiye'deki çalışma hayatı, sendikal haklar, istihdam konusu geçen iki yılda olduğu gibi bu yıl da ilerleme raporunda yer aldı. 2009 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nda müzakere konu başlıklarının 19. maddesi 'Sosyal Politika ve İstihdam' faslı çerçevesinde sosyal diyalog alanında çok az bir ilerleme olduğu kaydedilerek, sendikal mevzuat reformunda birkaç yıldır hiçbir gelişme sağlanmadığına dikkat çekildi."

Türkiye'de tüm sendikal hakların yerleşmiş olmadığı savunulan açıklamada, "Mevcut mevzuat çerçevesi, gerek kamu gerek özel sektör açısından başta örgütlenme, grev ve toplu sözleşme hakkı konuları, Avrupa Birliği standartları ve ILO sözleşmelerine uymamaktadır. ILO Uzmanlar Komitesi tarafından Türkiye'ye bu reformları gerçekleştirme çağrısı yapılmış ve hükümete yardımcı olmak üzere üst düzey tarafsız bir misyon görevlendirilmesi kararı alınmıştır. Sektörler üstü, sektör ve işletme düzeyinde sosyal diyalog genel olarak zayıftır. Toplu sözleşmeden faydalanan işçi sayısı yüzdesi düşüktür. Başta Ekonomik ve Sosyal Konsey olmak üzere üçlü sosyal diyalog kanallarının güçlendirilmesi gereklidir. Sosyal diyalog alanında Türkiye yeterince hazır değildir" denildi.

Kamu Sen'in Türkiye genelinde greve gideceğini ifade eden Bostan, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2004 yılında basın mensupları huzurunda kamu çalışanlarına 'size grevli ve toplu sözleşmeli sendikal haklar vereceğiz, daha ne istiyorsunuz' sözünün üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen bu konuda tek bir somut adım bile atılmaması, bu hakkın hükümet tarafından verilmeyeceğinin bir göstergesidir. Bu nedenle, 'hak verilmez, alınır' düsturuyla Türkiye Kamu Sen 25 Kasım 2009 Çarşamba günü, Türkiye genelinde bütün iş kollarında 1 günlük uyarı niteliğinde iş bırakma eylemine gidiyor" dedi.

Kamu çalışanlarına seslenen Bostan, "Grevli ve toplu sözleşmeli sendikal haklarımızı elde etmek, ekonomik soykırımdan kurtulmak için, gelin üretimden gelen gücümüzü kullanalım. Kamu çalışanlarına şaşı bakan hükümete bir ders verelim" ifadelerini kullandı.

Bir takım çevrelerin grevin başarısızlığı için çaba harcadığını savunan Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Bir takım çevreler eylemimizin başarılı olmaması için; işe gelmemenin suç olduğunu yayarak kamu çalışanlarının eyleme katılımını önlemeye çalıştığı anlaşılmaktadır. Sendikal faaliyetlere katılmanın kanunen güvence altına alındığı ve sendikal faaliyetlerin kısıtlanamayacağı, Danıştay 12. Dairenin 2004/4148 karar no ve 2004/4209 esas nolu kararıyla sabittir. Danıştay'ın kararı aynen şöyledir; -657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/C-b maddesinde; özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek fiili aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır-. Olayda; davacının, üyesi bulunduğu sendikanın yetkili kurullarınca alınan karara uyarak kamu görevlilerinin içinde bulunduğu mali sıkıntıların kısmen düzeltilmesi ve kamuoyunca bilinen bu sıkıntıları yine kamuoyuna anlatarak desteğinin sağlanması amacıyla 11.12.2003 tarihinde 1 gün göreve gelmemek eylemini gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Bu durumda, sendikal faaliyet kapsamında bir gün göreve gelmemek fiilinin mazeret olarak kabulü gerektiğinden, 657 sayılı kanunun 125/C-b maddesinde öngörülen 'özürsüz olarak bir gün göreve gelmemek' fiilinin sübuta ermediği sonuç ve kanaatine varıldığından, disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır."

iha



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,359 µs