En Sıcak Konular

Kıbrıs kayıpları aranıyor...

2 Kasım 2009 21:41 tsi
Kıbrıs kayıpları aranıyor... Kıbrıs kayıpları için ortak girişim başlatıldı...

1960'larda çıkan çatışmalardan ve Türkiye'nin 1974 yılı Temmuz ayında Adaya yaptığı müdahaleden sonra yüzlerce Rum ve Türk kayboldu. Kaybolanlar ile savaş kurbanlarının yakınları Kıbrıs'ta ortak bir girişimde buluştu.

Türk ve Rum Bölgelerine Ayrılmış Olan Kıbrıs'ta Yanıtı Henüz Verilmemiş Birçok Soru Bulunuyor. Bunlardan Biri de Kayıp Sayılan İki Bin Dolayındaki Kıbrıslı'nın Kaderi. Yaklaşık Bin Beşyüz Kadar Kıbrıs'lı Rum ile Beşyüz Kadar Kıbrıs'lı Türk, 1960'larda Çıkan Çatışmalardan ve Türkiye'nin 1974 Yılı Temmuz Ayında Adaya Yaptığı Müdahaleden Sonra Kaybolmuştu. Kaybolanlar ile Savaş Kurbanlarının Yakınları Kıbrıs'ta Ortak Bir Girişimde Biraraya Geldi. Girişimin Temsilcileri Berlin'deki Heinrich-böll Vakfı'nda Çalışmalarını Kamuoyuna Tanıttılar.

"Onuruyla Toprağa Vermek İstiyorduk"

Berlin'deki Toplantıda Bir Konuşma Yapan Kıbrıs'lı Rum Andreas Syzinos, 'Kurban Yakınlarının Birincil Sorunu, Kurbanların Akıbeti ve Cesetlerinin Ne Olduğudur', Dedi. Syzinos'un Ailesi, 1974'te Türk Askerlerinin Misilleme Sırasında Vurdukları Babasının Kemiklerini Kısa Bir Önce Teslim Almıştı. O Zamana Kadar Babanın Akıbeti Konusunda Zihinlere Hep Soru Üzerine Soru Takılı Kalmıştı: Acaba Tam Nerede Yatıyordu? Kemikleri Etrafa Saçılmış Bir Halde Miydi? Acaba Cesedini Köpekler mi Yemişti? Nerede Kurşunlandığını Biliyorduk, Ama Cesedine Ne Olduğunu Bilmiyorduk. Biz Sadece Kemiklerine Ulaşmak, Cenazesini Onuruyla Toprağa Vermek İstiyorduk. Böylece Huzura Kavuşmuş Olacaktık; Herşeyden Önce de Yaşlı Annem Huzur Bulacaktı.

Geçmişe Yolculuk

Kıbrıslı İki Toplumun Ortak Girişimi ile Bu Travmatik Tecrübelerin Üstesinden Gelinmeye Çalışılıyor. Maria Georgiadou da, Girişimin Diğer Üyeleri Gibi, Kaybolan Anne Babası ile Kardeşlerinin Kaderi Üzerine Şunları Açıkladı: Yakınlarımın Öldürülmesine İlişkin Konuşmaya Başladığımda, Onlara Neler Olduğunu Düşündüğümde Tamemen Hislerimin Etkisine Giriyordum ve Türklere, Kıbrıslı Türklere Karşı İçimde Nefret Duyguları Kabarıyordu. Bu Durum Sevilay Berk Adındaki Kıbrıslı Türk'ü Tanıyınca Değişti. O Daha 17 Yaşındayken Anne-babası Öldürülmüştü. O Zaman Anladım Ki, Biz de Masum Değilmişiz.

Örneğin Hüseyin Akansoy ve Ailesine Yapılanlar… Annesi, Dört Kardeşi ve Büyük Annesi ile Toplam 30 Kadar Yakın Akrabası 1974 Yılında Çevredeki Köylerden Gelen Rum Milliyetçileri Tarafından Katledilmiş. Yüzündeki Acı ve Üzüntü, Hüseyin Akansoy'un Travmayı Bugüne Kadar Atlatamadığını Gösteriyor. Ama O Buna Rağmen Bu Girişimin İçinde Yerini Almış: Burada Andreas Syzinos'la, Maria Georgiadou ile ve Daha Birçok Kıbrıs'lı Rum ile Tanıştım. Bizi Sıkı Bir Dostluk Bağı Birbirimize Bağlıyor. Bundan Çok Mutluyum. Başka Şartlar Altında Tanışmış Olmayı Arzu Ederdim. Ama Hayatın Realitesi Bu. Bugün Burada Birbirimize Yakınız ve Acımızı Paylaşıyoruz. Çünkü İnsanın Acısı Başkalarıyla Paylaştıkça Azalır. Bu, Bizim Kıbrıs'taki İki Halk Grubuna Vermek İstediğimiz Mesajdır.

Kıbrıslı Gazetecinin Girişimi

Girişimin Kurulmasına Sevgül Uludağ Öncülük Etmiş. Bir Çok Uluslararası Ödül Alan Kıbrıs'lı Türk Gazeteci, Kıbrıs'taki Türk ve Rum Gazetelerinde Kaybolan İnsanlar Hakkında Bilgi Vermiş, Onların Nerede ve Nasıl Öldüklerini Rapor Etmişti. Bu Makaleler Kıbrıs'ın Türk ve Rum Toplumları Arasında Büyük İlgi Uyandırmış, Kitle Mezarlarının Aranmasına Hız Verilmişti. Gazeteci Sevgül Uludağ Şunları Söylüyor: "Suç İşleyenlere Ne Yapacağımızı Oturup Birlikte Tartışmamız Lazım. 'Yaptığın Şey İyi Değildi' Deyip, Bunun Üzerine Sünger Çekerek, Onları Affedecek Miyiz? Yoksa Güney Afrika Örneğindeki Gibi Onları Mahkeme Önüne mi Çıkartacağız? Yaptıklarını Eksiksiz İtiraf Ederlerse, Affedilirler. Ama Yalan Söyledikleri Ortaya Çıkarsa, Cezaevine Girerler. İşte Bu Konuda Toplumlararası Uzlaşma Sağlanmalı.

Deutsche Welle Türkçe



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,135 µs