En Sıcak Konular

Güneydoğu, açılım sürecine destek için ayakta

2 Kasım 2009 14:23 tsi
Demokratikleşme sürecine zarar veren davranışlar en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini rahatsız ediyor.

Terör sebebiyle yaklaşık 30 yıldır acı çeken bölge insanı, silahların susmasına herkesin destek vermesini, tahrik edici görüntülerden kaçınılmasını istiyor. Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa'nın ardından Bingöl'deki sivil toplum örgütleri de ortak bir açıklama yaparak, demokratik açılıma destek verdi. DTP'nin daha hassas davranarak inisiyatif almasını isteyen STK'lar, hükümetin de barış konusundaki kararlılığını sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Şehrin önde gelen 9 sivil toplum örgütünün imzasını taşıyan açıklamayı Bingöl Gülderen Çalışanlar Derneği Başkanı Selahattin Bulut okudu. 30 yıldır insanların canına, kaynakların heba olmasına sebep olan Kürt sorununun çözümü için önemli bir adım atıldığını vurgulayan STK'lar, demokratik açılımı 'Türkiye tarihinin en büyük siyasi projesi' olarak tanımladı. Toplumun değişik kesimlerinden görüş alınarak bir çalışma başlatıldığını hatırlatan sivil toplum temsilcileri, özetle şu görüşleri dile getirdi:

"Özellikle bölgemizde çözüme yönelik umutlar artmıştır. Henüz sürecin başında olduğumuzu ve bu sürecin kolay olmayacağının bilincindeyiz. Bir kısım örgüt üyelerinin Türkiye'ye döneceklerinin açıklanması, bölgemiz insanında ümitlerin artmasına ve olumlu bir havanın oluşmasına neden olmuştur. Ancak karşılama törenlerinde bölge halkının barışa özleminin ifade biçimi ülkenin birçok kesiminde farklı yorumlara yol açmıştır. Bunu fırsat bilen bazı medya gurupları da bunları kullanmaktan çekinmemiştir. Bu sürecin oluşmasında olumlu katkıları olan ve bu kitleler üzerinde belirleyici etkisi olan DTP, son gelişmeleri iyi yönetememiş, oluşan halin arkasına düşmüştür. Bundan sonraki süreçte DTP'nin daha hassas davranmasını ve inisiyatif almasını bekliyoruz. AK Parti'nin de kararlılığı devam etmelidir. Hükümetin, başlatmış olduğu çalışmayı somut adımlara dönüştürmesi gerekmektedir. Dağa çıkış sebeplerini ortadan kaldırmadan tüm örgütün dağdan inmesini beklemek gerçekçi değildir. Bu sürecin devamı için demokrasi ve barıştan yana olan tüm kesimleri duyarlı olmaya davet ediyoruz."

Cihan



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs