En Sıcak Konular

Yaşanan, güç kayması

2 Kasım 2009 12:01 tsi
Yaşanan, güç kayması "AB süreci ve radikal reformlar Türkiye'de güç unsurunu tehditçi Generallerden sivil kurumlara aktardı."

The Economist dergisi, bu haftaki sayısında Türkiye'nin dış politikasındaki hareketliliği ve bunun sonucunda yaşanan pozitif gelişmelere geniş yerdi. Türkiye'nin demokratikleşme yolunda attığı önemli adımlara dikkat çeken dergi, bu değişimle birlikte ülkedeki gücün tehditçi Generallerden sivil kurumlara geçtiği yorumunda bulundu.

Türkiye'nin geçmiş yedi yılda Ortadoğu ülkelerine olan ihracatının 7 kat artarak 31 milyar dolara çıktığını yazan The Economist, "Otomabilden mobilyaya, kuru incirden televizyon dizilerine kadar on yıl önce hiç bilinmeyen Türk ürünleri şimdi Cezayir'de Tahran'da biliniyor."yorumunu yaptı.

Türkiye'nin enerji koridoru olma özelliğine de dikkat çeken dergi, "Avrupa'ya doğal gaz ve petrolün taşınmasında hali hazırda bir mecra görevi gören Türkiye, geçtiğimiz aylarda imzalanan ve Azeri, Türkmen, İran, Irak ile Mısır gazını batıya aktaracak Nabucco projesinde de önemli bir köprü görevi üstlenecek. Türk inşaat firması TAV Mısır'ın başkenti Kahire'de bir havaalanı inşa etti ve sırada Libya, Katar, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri var. Türkiye ayrıca Kuzey Irak'ta da yüzlerce alt yapı anlaşması ihalesini kazandı. Yine daha önce alışveriş merkezleri, oteller ve okullar inşa etti."ifadelerini kullandı.

Bu yükselişin kısmen Türkiye'nin Mısır, İsrail, Fas ve Tunus ile serbest ticaret anlaşmalarına sahip olmasından kaynaklandığını yazan The Economist, Türkiye'nin aynı zamanda benzer bir serbest ticaret anlaşmasını Suudi Arabistan dahil olmak üzere Körfez ülkeleriyle yapma arayışında olduğunu yazdı. Dergide Türkiye'nin Suriye ve Irak'a yaptıkları bakanlar ve iş adamları düzeyindeki ziyaretler ve bu ziyaretlerin ekonomik avantajları da ön plana çıkarıldı.

"BU ÇABALAR BİR ZAMANLAR OSMANLI VİLAYETİ OLAN ÜLKELERLE TANSİYONU BİTİRİYOR."

Başbakan Recep Tayyib Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Tahran'a yaptığı gezide oldukça sıcak karşılandığına dikkat çeken Economist, "Bu gelişmeler özellikle uluslar arası izolasyona maruz kalan İran-Türkiye ilişkilerini açık tutuyor. Türkiye, İran'ın barışçıl amaçlarla nükleer enerjiye sahip olmasından yana. Bölgede bir diğer önemli gelişme ise Türkiye-Ermenistan arasındaki gelişmeler. Eğer her iki ülkenin de parlamentosu imzalanan protokolü onaylarsa 16 yıllık sorunlar ortadan kalkabilir."dedi.

"BU DEĞİŞİMLER RADİKAL REFORMLAR OLMADAN GERÇEKLEŞEMEZDİ."

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinin önemine değinen The Economist dergisi, "Her ne kadar Davutoğlu hırslı ve hevesliyse de Türkiye'de yaşanan bu gelişmeler radikal kararlar alınmamış olsaydı gerçekleşmezdi. Bu reformların bazıları Türkiye'nin AB ile olan üyelik görüşmelerinden dolayı gerçekleşti. AB üyeliği süreci de Türkiye'deki gücü tehditçi generallerden sivil kurumlara aktardı."yorumunda bulundu.

Dergi ayrıca yakın zaman önce başlatılan demokratik açılımı da ele aldı. Açılımla birlikte Türkiye'nin Kürtlere daha çok kültürel ve politik haklar vereceğini yazan dergi, bu hareketin sadece Türkiye'deki Kürtleri değil İran, Irak ve Suriye'deki Kürtleri sakinleştirdiğini aktardı.

"ARTIK ORTADOĞU'DA ABD, MISIR VE IRAK'IN POLİTİK AĞIRLIĞI KALMADI."

Türkiye'nin Ortadoğu'da artan ağırlığına dikkat çeken The Economist, şunları aktardı: "Bölgede artık Mısır ve Irak'ın etkisi yok. ABD'nin de Irak savaşı fiyaskosundan sonra etkinliği önemli derecede azaldı. Türkiye'nin Arap dünyasında yer edinmesi ise 2003 yılında Amerikan askerlerine izin vermemesinden sonra oluştu."

"FAYDALI BİR KÖPRÜ, BÖLGESEL BARIŞ İÇİN BİR GÜÇ VE DEMOKRASİ İÇİN BİR ÖRNEK."

Türkiye'nin komşuları ve Arap dünyasıyla aktif dış politika atağına kalkmasının farklı şekillerde yorumlandığını yazan The Economist, şöyle devam etti: "Bu gelişmelerle birlikte Türk diplomatlar bunun Türkiye'nin yüzünü batıdan doğuya çevirdiği manasına gelmediği görüşündeler. Türkiye'yi faydalı bir köprü, bölgesel barışta bir motor ve İslam ile bir arada olabilecek demokrasiye örnek bir ülke gibi kullanmaya çalışıyorlar. Batılılar da genellikle Türkiye ile aynı görüşteler ve Türkiye'nin bu açılımına karşı çıkmadılar. Ama Türkiye'nin AB üyelik süreci başarısızlıkla sonuçlanırsa, ülkenin doğuya kaymasına yönelik kaygılar gerçekleşebilir."

The Economist dergisi son olara, Türkiye'nin pozitif ve pragmatik hareketliliğinin beraberinde bazı olumsuz sonuçlara mal olduğunu kaydetti. Dergi, bunun da Türkiye-İsrail ilişkileri olduğunu yazdı.

Cihan



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,829 µs