En Sıcak Konular

Japonya: ABD ile gerginlik yok

2 Kasım 2009 11:41 tsi
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Japon Dışişleri Bakanı Katsuya Okada'nın 6 Kasımda Washington'da yapmaları öngörülen görüşmenin ertelenmesi iki ülke arasında gerginliğe neden olmadığı açıklandı.

Japon hükümet sözcüsü Hirofumi Hirano, ülkesiyle ABD arasında herhangi bir gerginlik olmadığını söyledi.

Hirano, bugün basına yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Japon Dışişleri Bakanı Katsuya Okada'nın 6 Kasımda Washington'da yapmaları öngörülen görüşmenin ertelenmesinin, iki ülke arasındaki herhangi bir gerginliğin ifadesi olmadığını belirtti.

Japon hükümet sözcüsü, görüşme için yeni bir tarihin daha belirlenmediğini söyledi.

Japon medyasına göre, Okada, Clinton ile, ABD Başkanı Barack Obama'nın 12-13 Kasımda Japonya'ya yapacağı ziyaretten önce, Japonya'daki Amerikan üsleri konusunu görüşmek istiyor.

Japonya'da ağustos ayında iktidara gelen merkez sol hükümetin Başbakanı Yukio Hatoyama, 50 yıllık Japon muhafazakarların ABD yanlısı politikalarına karşın, Japonya ile ABD arasındaki ilişkileri "yeniden dengeleyeceğini" açıklamış ve bu çerçevede Amerikalı yetkililerle Japonya'daki Amerikan askeri üsler konusunu ele alma arzusunu dile getirmişti.

Yeni Japon hükümeti, Amerikalı yetkililerin ve ABD'nin sağlam müttefiki olan Japon Liberal Demokrat Parti yetkililerinin 2006 yılında, Japonya'nın güneyindeki Okinava adasında bulunan Futenma Amerikan üssü ile ilgili imzaladıkları anlaşmayı yeniden gözden geçireceğini bildirmişti.

Amerikalı ve Japon yetkililerin 2006'da imzaladıkları anlaşma, Futenma üssündeki 8 bin askerin 2014 yılına kadar Amerikan bölgesi Guam'a kaydırılması ve Futenma üssünün de Okinava'daki başka bir Amerikan askeri bölgesine kaydırılmasını öngörüyor. O dönemde muhalefette ve bugün iktidarda olan Japonya Demokrat Partisi ise ABD'nin tüm askerlerinin adadan çekilmesini ve üssün kapatılmasını istemişti.

Dışişleri Bakanı Okada, Okinava'da Ginowan kentinin yakınlarında bulunan Futenma üssünün bölge halkı için tehlike teşkil ettiğini ve sorunu bir an evvel, yıl sona ermeden çözmek istediklerini belirtmişti.

aa



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,557 µs