çok gizli anket | " /> çok gizli anket | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan'ın masasındaki çok gizli anket

2 Kasım 2009 11:27 tsi
Erdoğan'ın masasındaki çok gizli anket Kuruluşundan beri AK Parti'nin kamuoyu araştırmalarını yapan ANAR, açılım sürecinin fotoğrafını çekti: Seçmen desteği eksilmedi ama halktaki karamsarlık oranı giderek artıyor...

AKP'nin kamuoyu araştırmalarını yapan ANAR'dan Erdoğan'a 'son durum raporu'...Erdoğan ve Atalay'a 'açılım raporu' sunan ANAR Genel Müdürü Uslu: İyimser havanın giderek dağıldığını belirttik.

Vatandaşın sorunun çözümü konusunda karamsarlık içinde olduğunu analiz ettik. Parti, sigara yasağı konusunda yaptığı propagandayı, Kürt açılımında yapamadı. Halkla iletişime geçemedi. Muhalefet, kendi argümanlarını anlatmada hükümetten daha başarılı oldu

Tehlikeli olan halkta inancın aşınması

ŞİRKETİN eski yöneticisi İçişleri Bakam Atalay ve Erdoğan'a gönderilen raporu ANAR Genel Müdürü Dr. İbrahim Uslu değerlendirdi: Açılım, AK Parti'ye prestij kaybettirmedi. 29 Mart'taki oy dengesi korunuyor. Ancak, halkın çözüme ilişkin inancı aşmıyor.

Oy kayması olmadı ama kafalar karışık

MUHALEFET aslanlar gibi direndiği halde beklediği oyu toplaya-madı. Hükümet de riski göze aldığı halde oylarını yükseltemedi. Kürt oylarını da alamadı. AKP, yüzde 75'lik ana seçmenini koruyor. Kalan yüzde 25 de başka partiye kaymadı ama kafası karışık.

Sigara yasağındaki iletişim kurulmalıydı

KÜRT açılımında sigara yasağındaki propaganda yapılamadı. Halkla iletişime gecikmedi. Muhalefet daha başarılı oldu. Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de AKP'-nin sıkıntısı var. PKK silah bırakırsa iktidar partisi yüzde 45'in üzerine çıkar. Aksi halde işi zor.

Çankaya'nın kaderi 2011 seçimine bağlı

BAŞBAKAN'm Köşk'e çıkıp çıkmayacağını 2011 seçimi belirler. Eskiden olsa "Erdoğan'sız AKP dağılır" diyebilirdik ama şimdi durum farklı. Eğer seçimde başarılı olursa bir CHP bir AK Parti kalır.

Kandil'den gelen PKK'lıların AKP hükümetini zor durumda bırakan şova dönüşen gösterileri, ardından da İrticayla Mücadele Eylem Pla-nı'nın "ıslak imzalı" orijinaline ilişkin iddialar Türkiye'nin gündemine oturdu. Hükümete sıkıntılı günler yaşatan "Kürt açılımı" ve ihbar mektubundan çıkan "ıslak imzalı" belgeye ilişkin tartışmalar sürüyor. Peki bu gelişmeler toplumda nasıl algılandı, AKP bu olaylardan hangi oranda etkilendi?
Başbakan Erdoğan ve diğer AKP'li yetkililer, sürekli kamuoyu araştırmaları yaptırdıklarını, 'hal ve gidiş'in iyi yönde olduğunu söylüyor. İlgili makamlara sunulan analizlerden birini de, kurulduğu günden bu yana AKP için araştırmalar yapan "ANAR" adlı şirket hazırladı. ANAR'm son gelişmelere ilişkin analizi, geçtiğimiz günlerde hem Başbakan Erdoğan'a hem de "demokratik açılım" çalışmalarını yürüten ANAR'ın eski yöneticilerinden İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a sunuldu.

Bu kritik araştırmayı yapan ANAR şirketinin Genel Müdürü Dr. İbrahim Uslu, gündeme ilişkin görüşlerini ve Başbakan Erdoğan'a sunulan analizin satırbaşlarmı AK-ŞAM'a anlattı. Açılım tartışmalarından, ', "belge" kavgalarına birçok konudaki sorumuza çekinmeden net yanıt veren Uslu, önemli tespitlerde bulundu...

AK PARTİ MÜŞTERİMİZ

AKP ile ilişkileriniz nasıl? Hala beraber mi çalışıyorsunuz?
AK Parti bizim kurumsal müşterimiz. Kurulduğu günden beri çalıştığı 3 araştırma şirketinden biri de ANAR'dır. Bundan dolayı da sevinçliyiz tabii. AK Parti bizim için değerli ve büyük bir müşteridir. Onlarla organik bağımız yok. Çünkü biz AK Parti'den 3 yaş büyüğüz. Onlar 2001'de bizse 1998'de kurulduk.

Son zamanlarda parti için yaptığınız bir çalışma var mı?
Son dönemde AK Parti için Kürt açılımıy-la ilgili çalışma ve analizler yapıyoruz. Ayrıca iki ayda bir parti için gündem araştırmasında bulunuyoruz.

VATANDAŞ KÖTÜMSER

Açılımla ilgili analizde, ne gibi sonuçlar elde ettiniz?
Kürt açılımı, zannedildiği gibi henüz seçmen davranışlarına yansımadı. Dolayısıyla şu an itibariyle 29 Mart yerel seçimleriyle ilgili dengeler bozulmadı.

Halkın olaya bakışı nasıl?

Bu sorunun çözülebileceğine olan inanç giderek aşmıyor. Karamsar bir duruma gelindi. Halkın çoğunluğu, sorun için "Çözülemez" diyor. Yaklaşık olarak bu oran yüzde 40'lara çıkmış durumda. Toplumun büyük çoğunluğu karamsar.

Açılım konusunda partiye ne önerdiniz?

AK Parti'ye bir hafta önce açılımla ilgili rapor verdik. Seçmen desteğinin etkilenmediğini, ancak iyimser havanın giderek dağıldığını belirttik. Vatandaşın sorunu önemsediğini ancak çözümü konusunda karamsarlık içinde olduğunu analiz ettik. Toplumun çoğunluğu karamsar. Parti, sigara yasağı konusunda yaptığı propagandayı, Kürt açılımında yapamadı. Halkla iletişime geçemedi. Muhalefet, kendi argümanlarını anlatmada hükümetten daha başarılı olmuştur.

En çok oy kaybı Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de

Oy kaybı konusunda herhangi bir veriniz var mı?

Yaptığımız bazı özel çalışmalar var ancak bunu açıklayamayız. Ama tespitimize göre, şu an için seçmenlerin kafası karışık. Hükümetin bu açılım nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadığı kaçınılmaz bir gerçek. Ama seçmen kaybı, son 6-7 yıllık dönemdeki ortalamayla
aynı. Kendisine oy veren seçmenin
yüzde 75'ini hâlâ muhafaza ediyor.
Ötekiler ise başka partiye gitmiyor,
kafası karışık.

AKP en çok hangi bölgelerde oy kaybediyor?

Hükümet, 29 Mart'ta oy kaybettiği ölgelerde bu kaybını, ciddi oranda olmasa da sürdürüyor. Doğu ve Batı Karadeniz, Ege, Akdeniz bölgelerinde oy kaybı var. Güneydoğu'da ise oy kazancı yok. Ama ciddi bir kaybı da yok. İç Anadolu, diğer bölgelere nispeten daha muhafazakâr olduğu için burada oy kaybı diğer bölgelerden daha az.

Akşam



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,000 µs