En Sıcak Konular

Gül: Balkanlar'daki istikrar için yararlı bir gezi

1 Kasım 2009 21:40 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, Slovakya ile ikili ve bölgesel işbirliğinin daha da ileriye götürülmesinin, başta Balkanlar olmak üzere yakın coğrafyada kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasına da katkıda bulunacağını belirtti.

Abdullah Gül, hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Slovakya Cumhurbaşkanı'nın davetine icabet etmek için Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve üst düzey bir heyetle birlikte Slovakya'ya 3 günlük resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ifade etti.

Heyetinde Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri ile iş adamlarının da yer aldığını belirten Gül, iki ülke arasında son dönemde artan üst düzey temaslar çerçevesinde, Slovakya Başbakanı'nın Ekim ayındaki ziyareti sonrasında bu ülkeyi ziyaret ediyor olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Slovakya'nın her alanda iyi ilişkilere sahip olunan dost ve müttefik bir ülke olduğuna işaret ederek, bu ülkeyle ilişkilerin muhteviyatının, 2004 yılında NATO ve AB üyesi olmasından sonra daha da çeşitlilik ve derinlik kazandığını kaydetti.

Gül, ''Siyasal herhangi bir sorunumuzun bulunmadığı, aynı evrensel değerleri paylaştığımızı memnuniyetle müşahede ettiğimiz Slovakya ile ikili ve bölgesel işbirliğimizin daha da ileriye götürülmesi, başta Balkanlar olmak üzere yakın coğrafyamızda kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasına da katkıda bulunacaktır'' dedi.

Slovakya'nın, Türkiye'nin AB üyeliği sürecini samimiyetle destekleyen bir ülke olduğunu anlatan Gül, bu ülkeyle ekonomik ve ticari ilişkilerin de son yıllarda önemli gelişme gösterdiğini, Türkiye'nin Slovakya'yla 2000'li yıllar başında 75 milyon Avro olan ticaretinin bugün 1 milyar Avro'ya ulaştığını vurguladı.

Ziyareti sırasında, başta Slovakya Cumhurbaşkanı İvan Gasparoviç olmak üzere, Başbakan, Meclis Başkanı ve uzun yıllar bu ülkenin başbakanlığını yapmış ana muhalefet partisi lideriyle görüşmelerde bulunacağını belirten Gül, bunların hem ikili hem de çok taraflı işbirliğini daha da geliştirme yönünde olacağını kaydetti.

Gül, Cumhurbaşkanı Gasparoviç'le birlikte, Türk ve Slovak iş adamlarının katılımıyla düzenlenecek Türkiye-Slovakya İş Forumu Toplantısı'nın açılışını yapmayı da öngördüğünü ifade ederek, ''Ziyaretim vesilesiyle, Birinci Dünya Savaşı'nda Galiçya cephesinde hayatını kaybeden ve Slovakya'da çeşitli mezarlıklarda gömülü olan şehitlerimiz için Bratislava'da şehitlik oluşturulmasına ilişkin şehitlik anlaşmasını da imzalıyor olmaktan büyük memnuniyet duymaktayım. Bu ziyaretin, iki ülke arasındaki ikili ilişkileri daha da geliştireceğini umut ediyorum'' diye konuştu.

aa



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,393 µs