darbeleri engelleyemez' | " /> darbeleri engelleyemez' | "/>

En Sıcak Konular

'Hiçbir anayasa darbeleri engelleyemez'

1 Kasım 2009 18:32 tsi
'Hiçbir anayasa darbeleri engelleyemez' Düşünceleri ve ortaya attığı formüller nedeniyle sürekli tartışma konusu olan eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun performansı siyasetçileri kıskandırıyor. İşte Kanadoğlu'nun anayasa, darbeler, açılım ve Ergenekon'la bağlantısı hakkındaki sorul

Almanya'nın Bremen şehrinde Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından cumhuriyetin 86. yılı münasebetiyle düzenlenen "Yargı bağımsızlığı ve demokrasi" başlıklı panelde konuşan emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu yasama, yürütme ve yargının mutlaka ayrılması gerektiğini belirterek, "Katılımcı demokrasi insanları daha mutlu eder. Böyle olmazsa dikta tipi bir rejim oluşur." dedi.

Panelde yaptığı konuşmada ağırlıklı olarak AK Parti hükümetinin uygulamalarını eleştiren ve irticanın devleti ele geçiremeye çalıştığı tezini ileri süren Kanadoğlu, panel sonrası dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı. Bir dinleyicinin "mevcut anayasa Türkiye'de darbeyi engelleyebilir mi?" sorusuna Kanadoğlu, "Hiç bir anayasa darbeleri engelleyecek güce sahip değildir. Darbeye teşebbüs edecek olanların bu niyetlerinden vazgeçmesi, bu darbeye karşı çıkacak olan yurttaşların ciddiyet ve samimiyetiyle doğru orantılıdır." cevabını verdi.

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kalmasının şart olduğunu ama sınırlandırılması gerektiğini ifade eden Kanadoğlu, "Çünkü tamamen kaldırılması milletvekillerini sürekli her sözünden dolayı mahkeme kapılarından sürünmek durumunda bırakabilir. Ama demokrasiyi ortadan kaldırabilecek ve yüz kızartıcı suçlar bu hakkın içinde olmamalıdır. Dokunulmazlıklar kürsüde sınırsız olmalıdır ama zimmet, irtikap ve emniyeti suiistimal gibi suçları kapsayan bir dokunulmazlık asla düşünülmemelidir." şeklinde konuştu.

Ergenekon örgütü ile bağlantısı bir sorunun devamında "önünüzü nasıl görüyorsunuz?" sorusuna da ilginç bir cevap veren Sabih Kanadoğlu, "Sizin gibi görüyorum, yani göremiyorum." dedi.

Son günlerin en tartışmalı konusu açılımlara da değinen Sabih Kanadoğlu, "Eğer açılımlar Ankara'da kararlaştırılıyor, tartışılıyor ve kararlar orada alınıyor ve oradan hareketle uygulanıyor ise her açılım yararlıdır. Ama yapılan açılımlarda AB'yi veya Amerika'yı görüyor ve Ankara'yı göremiyor isek bu açılımlar için bağımsız ve güçlü bir Türkiye'yi beklememiz gerekiyor demektir." ifadeleri kullandı.

PKK'lı teröristlerin teslim olma görüntülerini ise çok ağır ifadelerle eleştiren Kanadoğlu "Eğer teröristler devlet töreni ile karşılanıp açılım yapılacaksa lanet olsun böyle açılıma." dedi.

cihan



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,936 µs