En Sıcak Konular

Kurbanlık fiyatları ne kadar?

1 Kasım 2009 15:43 tsi
Kayseri Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Yağan, kurbanlık koyun fiyatlarının 500-600 TL olmasının mümkün olmadığını, küçükbaş hayvanların en fazla 450 liradan satışa sunulabileceğini söyledi.

Yıldırım Yağan, Türkiye'de hayvancılığın cazibesini yitirmesi nedeniyle koyun sayısının 8 yıl içinde 25 milyondan 10 milyona düştüğünü söyledi. Üreticisi sayısının ise bin 500 indiğini belirten Yağan, yine de Türkiye'nin yüzde 70'inin hayvancılıkla uğraştığını, hayvan sayısının kurban için yeterli sayıda olduğunu ifade etti.

Hayvancılığa yönelik desteklerin artırılması durumunda üretim oranının yeniden tırmanışa geçeceğini anlatan Başkan Yağan, "Devletin hayvan yetiştiricilerine yönelik desteği yok denecek kadar az. Avrupa ülkelerinde yüzde 25 ile yüzde 50 oranında destek verilirken ülkemizde bu oran yüzde 10 bile değil. Desteğin az olması nedeniyle küçükbaş hayvan sayısı son 8-9 yılda oldukça azaldı.

Daha yaz mevsimi öncesi 8-10 TL'den kesilen kuzu, düşük arz nedeniyle yüzde 60'dan fazla zamlanarak 16 TL'ye yükseldi. Yetkililer bu alana da önem vermelidir. Eğer gerekli destek sağlanırsa damızlık hayvan veya et ithalatına gerek bile kalmayacak." dedi.

Vatandaşların yüreğine su serpen Yıldırım Yağan, kurbanlık koyun fiyatlarının 300 ila 450 arasında değişmesini beklediklerini söyledi. Kurbanlık fiyatlarının 2002 yılından bu yana 225-300 TL arasında seyrettiğine dikkat çeken Yağan, "Son 7 yılda yetiştiriciler küçükbaş hayvan satışlarından zarar etti. Biz yetiştiricilerimizin desteklenmesi durumunda Türkiye'de kurbanlık sorunu yanmayacağını biliyoruz. Daha önceleri yem fiyatları, çoban maaşları yükselirken, et fiyatı değişmediğinden yetiştiriciler büyük sıkıntı içinde. Birçoğu işi bırakmak zorunda kaldı. Kurbanlık fiyatlarının söylendiği gibi 500 ile 600 lira arasında olmasının mümkün değil. O fiyatlara günümüzde alıcı bulmak güç olur. Fiyatlar 300 ile 450 arasında seyredecektir." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs