En Sıcak Konular

'Kontörbank'lara yönelik operasyon

1 Kasım 2009 09:16 tsi
Kontörbank olarak bilinen ve kart borcu olanlara taksitle mal satmış gibi yapıp nakit yaratan cep telefonu bayilerine operasyon başlatıldı. Maliye kart bilgi-lerinden yola çıkarak 5 bin mükellef belirledi. Operasyonlar, tüm yurda yayılıyor.

Maliye Bakanlığı’nın, Kontörbank olarak bilinen kart borcunu ödeyemeyen tüketiciye taksitle mal satmış gibi gösterip nakit sağlayanlara yönelik geçen hafta başlattığı operasyonlar, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere tüm yurda yayılıyor.

Operasyon sonu kesilen yüksek vergi cezaları, sayıları binlerle ifade edilen ‘Kontörbank’larda paniğe neden oldu. Küresel krizle birlikte Kontörbank sayısının adeta patlaması üzerine harekete geçen Maliye Bakanlığı denetim elamanları, ilk incelemelerini Adana’da tamamladı.

Adana’da 44 Kontörbank olarak çalışan işyerine toplam 2.1 milyar liralık vergi cezası kesilerek, işletme sahipleri hakkında da suç duyurusunda bulunma kararı verildi. Adana’yı, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’daki ‘Kontörbank’lara kesilen cezalar izleyecek.

5 BİN İNCELEME

Maliye, bir süre önce gelen şikayetler üzerine kamuoyunda Kontörbank olarak bilinen ve kart borcunu ödeyemeyen vatandaşlara nakit sağlayan, kontör bayisi, kuyumcu, emlakçı, galerici ve beyaz eşya bayileri hakkında inceleme başlatmıştı. Bu çerçevede, kredi kartı bilgilerin yola çıkılarak Kontörbank olduğundan şüphelenilen toplam 5 bin mükellef tespit edildi. Söz konusu 5 bin mükellefin büyük kısmının ise İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde olduğu ve yine 5 bin mükellefin yaklaşık yarısının da kontör bayileri olduğu belirlendi. Maliye kaynakları, İstanbul ve Ankara’daki Kontörbank’larla ilgili de incelemenin tamamlanma aşamasına geldiğini bildirdiler. Pos tefeciliği yaptığı tespit edilen 5 bin mükellefin büyük kısmının bu illerde olduğuna dikkat çeken Maliye kaynakları, bu nedenle incelemelerin biraz uzun sürdüğünü kaydettiler.

Kredi kartına taksitle nakit sağlıyorlar

Maliye’nin operasyon başlattığı Kontörbank sisteminde kredi kartına ya altın ya da telefon kontörü satılarak yapılan işlemlerle işliyor. Örneğin, kredi kartı borcu olan bir kişi, Kontörbank olarak çalışan  kuyumcuya gidiyor. Kuyumcu, bu kişiye kredi kartıyla 12 ay taksitle altın satmış gösteriyor. Kart borçlusu da altınları geri kuyumcuya satmış gibi gösterip borcu karşılığında nakiti alıyor. Kort borçlusu kuyumcudan aldığı nakit parayla kredi kartı borcunu kapatıyor. Cep telefonu sistemi de aynen altındaki gibi işliyor. Kart borçlusunun, bankaya olan borcu kapatılıp, belli bir komisyon karşılığında taksitle kontör satılmış gibi yapılıyor. Maliye’nin operasyonu öncesi bazı Kontörbanklar, işi bayilik vermeye kadar götürmüşlerdi.

BDDK banka ayağını inceliyor

Maliye Bakanlığı denetim elamanlarının dışında BDDK da, gelen ihbarlar üzerine kontörbanklarla ilgili olarak başlattığı incelemelerin tamamlandığı belirtildi. BDDK’nın, skandalın banka ayağını incelediği ve bankaların kredi kartı bilgilerinden yola çıkarak, kredi kartı üzerinden tüketicilere nakit sağlayan işyerlerini para cezasının dışında, haklarında suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.

İncelenince kapattılar

Maliye Bakanlığı’nın incelemeye başlamasının ardından birçok Kontörbank sahibinin paniğe kapılarak, bayiliklerini iptal ettirdikleri ve işyerlerini kapattıkları bildirildi. Maliye Bakanlığı denetim elamanları, Kontörbank olarak çalışan bazı işyerlerinin, kontör satışını bıraktıklarını, bazı işyerlerinin de başka isimlerle yine başka alanlarda faaliyet göstermeye başladıklarını tespit ettiklerini bildirdiler.

Star gazetesi



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,223 µs