En Sıcak Konular

Komutanlık yeniden Türkiye'ye geçiyor

1 Kasım 2009 09:11 tsi
Komutanlık yeniden Türkiye'ye geçiyor

Türkiye, NATO'nun Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti Harekatı kapsamında, 42 ülkeden 64 bin personelin bulunduğu Kabil Bölge Komutanlığı görevini bugün devralacak.

NATO'nun bugüne kadarki en önemli operasyonlarından biri olarak değerlendirilen ISAF Harekatı'na, 42 ülkeden yaklaşık 64 bin 500 personel katılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri; Birleşmiş Milletler, NATO kararları ve TBMM tarafından onaylanan yetki çerçevesinde Afganistan'daki barışı koruma faaliyetlerine 2002 yılından itibaren iştirak ediyor.

ISAF'ın komutasını 2003 ve 2005 yıllarında iki defa üstlenen Türkiye, Güneydoğu Avrupa Tugayı (SEEBRIG) bünyesinde aktif olarak kuvvet bulundurarak 2006 yılında, Kabil Çok Uluslu Tugay Komutanlığına katıldı. Türkiye, Afganistan'daki beş bölge komutanlığından biri olan, Kabil Bölge Komutanlığı görevini, 2007 yılında, sekiz ay süreyle yerine getirdi.

Türk personel, halen ISAF Karargahında, Kabil Bölge Komutanlığında, Vardak'taki bölgesel imar ekibinde, kuzey bölgede Mezar-ı Şerif şehrindeki seçim destek birliğinde ve çeşitli Afgan eğitim-öğretim kurumlarında görev yapıyor.

Türkiye, Kabil Bölge Komutanlığını, sıra Türkiye'ye tekrar geldiği için yarından itibaren ikinci defa ve bir yıl süre ile üstlenecek. Kabil Bölge Komutanlığı görevinin devralınmasıyla Afganistan'daki personel mevcudu, yaklaşık 2007 yılındaki seviyesine çıkacak. Artan personel, bölgeye ilave olarak giden güvenlik ve çeşitli destek unsurları ile helikopter bakım ve yeni oluşturulan bölge imar timinin güvenliğini sağlayacak personelden oluşacak.

Kabil'de yarın yapılacak devir teslim töreni ile Kabil Bölge Komutanlığı görevini devralacak Türkiye, Afganistan'da yaklaşık bin 700 personelle görev yapacak. Afganistan'da üç Türk helikopteri de bulunacak.

Kabil Bölge Komutanlığı görevi süresince; Türk Komutanlığının emir ve komutasında, Türkiye'ye ait kuvvetlerin yanı sıra, Arnavutluk, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Azerbaycan ve Gürcistan'a ait kuvvetler bulunacak. Ayrıca, Bosna-Hersek, Portekiz ve Makedonya birliklerinin katılımı ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

KENDİ SORUMLULUK BÖLGESİNDE GÖREV YAPACAK

Kabil Bölge Komutanlığında görevli Türk birlikleri, daha önce olduğu gibi görev tanımlarına uygun bir şekilde, kendi sorumluluk bölgesi içerisinde görev yaparak Afganistan halkına güvenlik ve istikrar konularında yardım edecek ve Afganistan Milli Ordusunu eğitecek.

Afganistan'da görevli birliklerin, terörle mücadele, uyuşturucu ile mücadele ve mayın temizleme görevleri olmayacak.

TÜRKİYE'NİN AFGANİSTAN'A KATKILARI

Türkiye, 2001 yılından bugüne kadar, askeri eğitim alanında, Türkiye'de 465, Afganistan'da ise yaklaşık 8 bin Afgan personele eğitim verdi. Türkiye ayrıca, Afganistan Askeri Lisesinin sponsorluğunu üstlendi. Yaklaşık bir yıldır inşaat çalışmaları devam eden okulun, önümüzdeki aylarda eğitim ve öğretime başlaması bekleniyor.

Türkiye'den, Afganistan Askeri Lisesinde 11, Kara Harp Okulunda da 17 danışman veya eğitmen görev yapıyor. Önümüzdeki dönemde, 9 personel daha çeşitli eğitim kurumlarında görevlendirilecek.

Buna ilave olarak, 450 Afgan personeline, bölükler şeklinde, Ekim 2009 tarihinden başlayarak Mayıs 2010 tarihine kadar eğitim verilmesi ve bu birliklerin TSK tarafından donatılması planlanıyor.

Verilen bu askeri destekten ayrı olarak, Türkiye tarafından, Afgan halkının her yönüyle desteklenmesi ve Afganistan'ın yeniden inşası amacıyla, ülke genelinde, dört hastane, altı sağlık kliniği, iki seyyar klinik onarıldı veya yeniden inşa edildi. Halihazırda iki hastane ve iki klinik Türkiye tarafından işletiliyor.

Türkiye tarafından toplam 27 ilk ve ortaokul inşa edildi veya onarıldı, gerekli eğitim ve malzeme desteği sağlandı. Bu kapsamda, 38 bin öğrenciye öğrenim imkanı sunuldu. Kız çocukları için bir lise, kadın gelişim merkezi inşası gibi çalışmalar ile eğitim, güvenlik, tarım ve sağlık alanlarındaki diğer proje çalışmaları devam ediyor.

aa



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,594 µs