En Sıcak Konular

Davutoğlu Musul'da

31 Ekim 2009 12:55 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Basra ve Erbil'in ardından temaslarda bulunmak üzere Musul'a geldiler.

Davutoğlu ve Çağlayan, iki günlük Irak ziyaretleri çerçevesinde Basra ve Erbil kentlerindeki temaslarını tamamlayarak Musul'a geçtiler. İki bakanın Musul'da düzenlenecek Türkiye-Irak iş formuna katılması bekleniyor.

Bakanlar, Erbil'deki temasları çerçevesinde Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile görüşmelerde bulunmuş, bu sabah da bölgesel yönetimin yetkililerinden Neçirvan Barzani ile kahvaltıda bir araya gelmişlerdi.

Temaslarını bugün tamamlamaları öngörülen Davutoğlu ve Çağlayan'ın akşam saatlerinde Türkiye'ye dönmeleri bekleniyor.

İNSAN VE MAL AKIŞI

Musul’a geçmek üzere Erbil Havaalanına gelen Davutoğlu ve Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkililerinden Neçirvan Barzani ortak basın açıklaması yaptı.

Davutoğlu, "Türkiye ile Irak arasında artık insan ve mal akışı olacağını, ancak güvenliği tehdit eden bir terör adımı olmayacağını" belirtti.

Davutoğlu burada yaptığı konuşmada, kendisine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek, dün ve bugün yaptıkları görüşmelerde ortak geleceğe yönelik vizyonu beraberce şekillendirdiklerini belirtti.

Davutoğlu, "Bu vizyonda barış, güvenlik, gelişme var, istikrar var, terör yok. Ekonomik geri kalmışlık, ön yargı yok. Türkiye ile Irak arasında artık insan ve mal akışı olacak, ama güvenliği tehdit eden bir terör adımı olmayacak" diye konuştu.

Irak'a dönük tehditleri Türkiye'ye yönelik tehdit olarak gördüklerini vurgulayan Davutoğlu, "Sizler de Türkiye'ye yönelik tehditleri kendinize yönelik tehdit gibi algılıyorsunuz. Bu ortak anlayışla her şeyi yeniden inşa edeceğiz"  dedi.

Davutoğlu, yaptıkları ziyaretin tarihi bir ziyaret olduğunu ifade ederek,  ilişkilerin tarihi bir kökeni olduğunu ve geleceğin de çok parlak olacağını kaydederek, "Türkiye ile Irak çok güçlü bir eksen oluşturacak" diye konuştu.

BARZANİ

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ı uğurlamak için Erbil Havaalanına gelen Neçirvan Barzani de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin güvenliğine yönelik bir tehdidi kendilerine yönelik bir tehdit olarak gördüklerini ifade etti.

Bu ziyareti tarihi bir ziyaret olarak değerlendirdiklerini kaydeden Barzani, her zaman zor günlerde Türk halkı ve devleti tarafından kendilerine destek verildiğini ve yardım edildiğini belirterek, bunu takdirle karşıladıklarını söyledi.

"Sizin Erbil'e gelmeniz bizi çok sevindirdi" diyen Barzani, özellikle de Bağdat’ta yapılan anlaşmalardan sonra Erbil'e yapılan ziyaretin ilişkilerde önemli bir başlangıç olduğunu, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da Erbil’e gelmesinin ilişkilere Türkiye'nin ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi olduğunun altını çizdi.

Erbil'de gerek bölgesel yönetimin başkanı, gerekse diğer yetkililerle yapılan görüşmelerin "çok olumlu" geçtiğini ifade eden Barzani, şunları kaydetti:

"Biz bu çerçevede Türkiye'nin son adımlarını, sorunların çözülmesi ve ufka yönelik bu adımları, önemli görüyoruz. Bu adımlar, kutsal ve takdire şayan adımlardır. Bölgede yaşayan bütün halklar bu adımları desteklemeli. Türkiye ile eskiye dayalı ilişkilerimiz var, bu da çok ilerlememize yol açtı. Her zaman gördük ki Irak'a gelen bir tehdidi Türkiye kendine gelen bir tehdit olarak hissetti. Biz de aynı şekilde Türkiye'nin güvenliğine yönelik bir tehdidi kendimize yönelik bir tehdit olarak görüyoruz. Sorunların çözümünde işbirliği içinde olmamız lazım. Gerek yerel hükümet gerekse Bağdat hükümeti ile ilişkilerin iyi olması önemli. Bu ziyaret ilişkilerimizde önemli bir başlangıçtır."

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Devlet Bakanı Çağlayan'ı uğurlamaya gelenler arasında Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de yer aldı.       

ERBİL KALESİNİ GEZDİLER

Öte yandan Davutoğlu Erbil'deki temasları çerçevesinde sabah saatlerinde Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani ile kahvaltıda bir araya geldi.

Davutoğlu, kahvaltıdan sonra Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Işık Üniversitesini ziyaret ederek öğrencilerin hazırladığı gösteriyi izledi. Davutoğlu ve Çağlayan daha sonra Erbil kalesini ve çarşısını ziyaret ederek bazı Iraklı vatandaşlarla sohbet ettiler.

A.A.



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,229 µs