En Sıcak Konular

Çaresi doktorda bile yok!

31 Ekim 2009 11:37 tsi
Milli Prodüktivite Merkezi’nin (MPM), araştırmasına göre doktor ve hemşirelerin iş yerinde yaşadıkları stres verimliliklerini olumsuz etkiliyor.

MPM’nin yayın organı Verimlilik Dergisi’nde yayınlanan “Devlet Hastanelerinde Görev Yapan Doktor ve Hemşirelerin Stres Kaynakları ve Stresin Performanslarına Etkilerine İlişkin Görüşleri” isimli makale, sektöre ve sorunlarına ilişkin birbirinden ilginç bulgular ortaya koyuyor.

MPM Uzmanı İpek İmirliğioğlu tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, hastanelerde çalışanların stres kaynaklarının başında sorumluluğun yarattığı endişe yatıyor. Doktor ve hemşire açısından vardiya usulü çalışma, zaman baskısı, hata yapma korkusu, aşırı çalışma, acil ve beklenmedik durumlarda karar verme zorunluluğu başlıca stres kaynaklarını oluşturuyor.

-STRES VERİMLİ ÇALIŞMAYI ENGELLİYOR-

Doktor ve hemşire grubunun, mesleğin getirdiği stres faktörlerinden her geçen gün daha çok etkilendikleri, bu nedenle de verimli çalışamadıkları araştırmanın önemli sonuçlarından biri oldu. Hipokrat’ın “Kendi bedenlerine bakmayı bilmeyen insanlar, başkalarına bakamaz" görüşünden hareketle yola çıkılan araştırmada, stresli kişiliklerin stres yüklü kişilere hizmet etmesinin oldukça zor olduğu saptaması yapılıyor, iş yaşamında doktor ve hemşirelerin stres kaynakları ayrı ayrı sıralanıyor.

-DOKTORLARIN STRES KAYNAKLARI-

Makalede doktorların stres kaynakları olarak; hasta sayısının fazla doktor sayısının yetersiz olması, nöbet sürelerinin uzunluğu, ücret yetersizliği, çalışma ortamının kötü olması, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski, çalışma saatlerinin düzensizliği, araç-gereç yetersizliği nedeniyle bazı gerekli müdahalelerin yapılamaması, insan yaşamını üstlenme zorunluluğu, teşhis ve tedavide hata yapma, tıp eğitiminin yetersiz olması gibi 22 ayrı stres faktöründen bahsediliyor.

-HEMŞİRELERİN STRES KAYNAKLARI-

Hemşirelerin stres kaynakları ise şöyle sıralanıyor: Kişisel bilgi yokluğunu fark etmek, mikrop kapma riski, ilaç kullanımını ve tam zamanında tedaviyi uygulayamama endişesi, sorumluluk nedeniyle anksiyete hissetme, düzensiz çalışmaktan dolayı fiziksel, duygusal ve sosyal değişimler yaşamak, hasta ve ailelerinin çektikleri acıların farkında olmak, başkalarının kararlarını beklemek durumunda kalmak, stresle başa çıkma yöntemlerinin etkisiz kaldığı zamanlarda tükenme sendromu ile karşı karşıya kalmak, bazı zamanlarda meslek elemanı olarak değil de, sadece doktorun yardımcısı olarak çalıştığını hissetmek.



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,226 µs