En Sıcak Konular

Chirac'ın başı dertte

31 Ekim 2009 09:43 tsi
Chirac'ın başı dertte Fransa eski cumhurbaşkanı, belediye başkanlığı sırasında siyasi işleriyle ilgilenen danışmanlarının maaşını belediyeye ödettirdiği için yargılanacak

Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, ülkesinin tarihinde ilk kez mahkemeye sevk edilip yargı önünde hesap veren eski cumhurbaşkanı olacak. 1977-95 arası yaptığı Paris Belediye Başkanlığı’na ait iddiaları inceleyen sorgu hâkimi Xaviere Simeoni, Chirac’ın “güveni kötüye kullanma”, “kamu parasını zimmetine geçirme” suçlarından yargılanmasına karar verdi. “Evrak sahtekârlığı” iddiasıysa uygun bulunmadı.

Hayali görevler
Chirac’ı sanık sandalyesine gönderen suçlamaların kaynağı, Paris Belediyesi’nde “hayali görevler” icat etmek ve bu yolla, belediye başkanlığıyla eşzamanlı yürüttüğü siyasi parti liderliği için danışman olarak yanında istihdam ettiği 21 kişinin maaşlarını belediyeye ödettirmek.
Chirac’ın bu suçlardan 10 yıla kadar hapis ve 100 bin euro’ya kadar para cezasına çarptırılması isteniyor. Sorgu hâkimi Simeoni, Chirac tarafından bu tip işe alma vakalarının toplam sayısını 481 olarak belirledi, ancak zaman aşımı yüzünden 1992 öncesi suçların yargıya taşınamayacağına karar verdi.

Jacques Chirac’ın iki eski özel kalem müdürü ile “hayali görev” sisteminden yararlanan General De Gaulle’un torunu Jean De Gaulle, şimdiki Anayasa Mahkemesi Başkanı Jean Louis Debré’nin kardeşi François Debré ve eski sendika konfederasyonu lideri Marc Blondel’in de aralarında bulunduğu 9 kişi daha eski cumhurbaşkanıyla birlikte mahkemeye sevk edildi.

İlk, ancak ilk değil
Bu durumdaki ilk cumhurbaşkanı olmasına karşın Chirac’tan önce olağandışı koşullarda “Fransa devlet başkanı” sıfatı taşıyan iki kişi daha mahkemeye çıkarılmıştı. Bunlardan Kral 16. Louis, Fransız ihtilalinde giyotinle idam edilmişti. İkinci Dünya Savaşı’nda işgalci Nazi Almanya’sıyla işbirliği yapan yönetimin başı Mareşal Philippe Petain ise vatana ihanet suçuyla yargılanıp hüküm giymiş, kurşuna dizilmekten yaş haddinden kurtulmuştu.



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,287 µs