sahaya iniyoruz | " /> sahaya iniyoruz | "/>

En Sıcak Konular

Irak'da sahaya iniyoruz

31 Ekim 2009 08:56 tsi
Irak'da sahaya iniyoruz "Irak'ta artık alana iniyoruz. Türkiye -Irak sınırından terörist değil mal ve hizmet geçecek"

PKK'nın Dağdan indirilme projesinin kritik aşamasında Irak'ın güneyinden kuzeyine üç önemli kentini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2007 yılı Ekim ayındaki Dağlıca saldırısından bu yana Türkiye'nin taleplerinin ne olduğunun Irak yönetimince bilindiğini söyledi. Türkiye'nin taleplerinin arasında terör örgütü liderlerinin Türkiye'ye verilmesi ve eve dönüşün de yer aldığını ifade eden Davutoğlu, daha fazla detay veremeyeceğini söyledi. Davutoğlu, uçakta kendisini takip eden gazetecilere Irak'la ilişkiler ve demokratik açılım projesine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Davutoğlu kendisine yöneltilen soruları şöyle yanıtladı:

AÇILIM GÜNDEMDE

Soru: Açılım konusu gündeme gelecek mi?

Davutoğlu: Tabi açılım gündeme gelir. Ondan önemlisi güvenlik. Açılımdan çok güvenlik konusunu görüşeceğiz. Biz Irak sınırımızın terörün değil, malların, hizmetlerin, kültürlerin aktığı sınır olmasını istiyoruz.

Soru: Güvenliğinizi kim sağlayacak, peşmergeler mi?

Davutoğlu: Irak'ın güvenlik güçleri, yerel güvenlik ve bizim güvenlik güçlerimiz.

OSMAN ÖCALAN'IN TESLİM EDİLMESİ

Soru: Osman Öcalan başta olmak üzere yöneticiler istenecek mi?

Davutoğlu: Dağlıca'dan bugüne çok önemli değişiklikler söz konusu. Türkiye'nin operasyonu sürerken Bağdat'a gitmiştim. Mayıs 2008'de de Neçirvan Barzani ile görüştüğüm.O günün talepleri belli, güvenlik olunca hepsi olur.

IRAK'TA ALANA İNİYORUZ

Soru: Erbil'i ziyaret Kürt bölgesel yönetiminin tanınması anlamına mı geliyor?

Davutoğlu: Tanıma devletler arasında olur. Tanıdığımız devlet Irak'tır. Irak'ın içinde birçok federatif bölge olabilir. ABD, federal devlet. ABD'yi tanırsınız. Teksas'a gidiyor olmam tanıma işlemi mi oluyor. Doğudan batıdan Avrupa'dan 10'u aşkın dışişleri bakanı Erbil'i ziyaret etti. Herkesin yaptığı ziyareti Türkiye'nin yapmaması eksiklik. Türkiye Irak'ın bütün bölgeleri ile ilişkilerini geliştirmek istiyor.

SERUM TAKIP YOLA ÇIKTI

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Irak gezisinden önceki gece rahatsızlanıp geceyi hastanede geçirdiği ortaya çıktı. Davutoğlu, ”Kolundan iki serum takıldığını” belirterek, ”Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyonda çok fazla kalamadım. Hatta girmemle çıkmam bir oldu. Uykusuzluk ve yorgunluktan dolayı dün geceyi hastanede geçirdik” dedi.

Özcoşkun El Basri oldu

Türkiye'nin Basra Konsolosluğunun hem Türklere hem de Iraklılara hizmet edeceğini anlatan Bakan Davutoğlu'nun ”Musul konsolosumuz Ali Rıza Özcoşkun'un adı artık Ali Rıza El Basri'dir” dedi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da dünyada başarılı projelere imza atan Türk işadamlarının Irak'ın yeniden inşası sürecinde ellerini taşın altına koymaya geldiğini söyledi. Bakan Çağlayan, Irak ile açılacak 2 yeni sınır kapısı hakkında bilgi verirken, 'Bunlardan biri Şino, diğeri Ovaköy olabilir, henüz netleşmedi, üzerinde çalışılıyor' dedi.

Yeni Şafak



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs