En Sıcak Konular

Afete dayanıksız evlere yakın takip

30 Ekim 2009 21:15 tsi
Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'deki yapı stokunun envanterini çıkarmaya başladıklarını, 2010 yılına kadar Türkiye'de ne kadar yapının afetlere dayanıksız olduğunun belirleneceğini söyledi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Denizli'nin Çameli ilçesinin Elmalı köyündeki deprem konutları anahtar teslim törenine katıldı. Törende Denizli Valisi Yavuz Erkem, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mithat Ekici, Mehmet Yüksel, Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, Çameli Kaymakamı Murat Büyükköse, AK Parti Denizli İl Başkanı Bilal Uçar da hazır bulundu.

Törende konuşan Bakan Demir, afetlere karşı güvenli yapı yapılması ile ilgili planlı çalışmalara başladıklarını, Yapı Denetimi Kanunu'nu 54 vilayete yaygınlaştıracaklarını belirtti. Demir, "Geçmiş aksaklıklardan kaynaklanan afete dayanıksız yapı stokumuz bulunuyor. Türkiye'deki yapı stokunu tutarak, ne kadar yapımızın depreme dayanıksız, su baskınları ile karşı karşıya olduğunu, kaya düşmesi, heyelan gibi afetlerle maruz kalacağını tespit etmemiz gerekiyor. 2010 yılında Türkiye'nin yapı stokunun, yapılarda, sanayide bunların kaydını tutacağız. Tek tek tarayacağız. Yıkılması gerekenleri karar alıp yıkacağız. Güçlendirilmesi gerekenlerin kararlarını aldırarak güçlendirmeyi planlıyoruz. Hedefimiz, yaptığımız yapıyı tüm afetlere dayanıklı, güvenli, verimli, yapıya kavuşturmak zorundayız." dedi.

Türkiye'deki yapı stokunun depreme dayanıklı olduğunun tespiti çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayan Bakan Demir, "172 konut burada teslim edilecek. 2003 yılındaki depremde Buldan'da 136 kişiye konutları yapılarak teslim edilmişti. Mağduriyetin giderilmesi için gerekli çalışmalar yapılıyor. Babadağ'da 402 konut ve işyerinden 102'si hak sahiplerine dağıtıldı. 1,5- 2 yıl içerisinde diğer ilçelerdeki konut ve işyerlerini tamamlamayı planlıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da sosyal devlet olmanın en önemli özelliğinin zor zamanında gecikmeden vatandaşın yanında olması olduğunu kaydetti. Halk arasında "Dünyada mekân, ahirette iman" deyimini hatırlatan Kavaf, "Allah ikisinden de mahrum etmesin." şeklinde konuştu.

Denizli Vali Yavuz Erkmen, iki yıl önce depremde acı yaşayan köyün yeni yapılan evler sayesinde sevinç yaşadığını kaydetti.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci de "Bu millete efendilik yoktur, hizmet etme vardır" diyen Atatürk'ün talimatını en iyi şekilde anlayan bir başbakanın bugün görevde olduğunu vurgulayarak, "Biz milletin hizmetkarı olduk, olmaya da devam edeceğiz. Vatandaşlarımız güle güle otursunlar üzücü anlar yaşamasınlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'' dedi.

Konuşmaların ardından 138 hak sahibine Bakanlar Kavaf ve Demir tarafından evlerinin anahtarı verildi. Daha sonra Çameli ilçesinin Elmalı köyünden Kirazlıyayla köyüne geçen bakanlar, burada yaptırılan anaokulunun açılışını gerçekleştirdi. 29 Ekim 2007 tarihinde 5.1 büyüklüğünde meydana gelen deprem Çameli merkezinde Yumrutaş mahallesiyle birlikte Sarıkavak, Arıkaya, Cevizli, Elmalı, Gürsu, Kirazlıyayla, Sofular ve Taşçılar olmak üzere 10 yerleşim yerinde etkili olmuştu.

cihan



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,401 µs