En Sıcak Konular

Alman büyükelçiden İslam vurgusu

30 Ekim 2009 19:06 tsi
Almanların Türkiye'de dinlerini istedikleri gibi yaşadıklarını söyleyen Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckert Cuntz, İslamiyet'in Almanya'da çok önemsendiğini söyledi.

Cuntz, "Türkiye'de Antalya ve Alanya'da çok sayıda kilise olduğunu biliyoruz. Almanlar dinleri Türkiye'de istedikleri gibi yaşıyor. İki ülke için de din kavramının çok önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

'Almanya ve Türkiye'de Entegrasyon - Dinlerarası Diyalog' konulu uluslararası konferans Antalya'nın Alanya ilçesinde yapıldı.

Türk-Alman Dayanışma ve Entegrasyon Derneği (TANDEM) ile Almanya'nın Konrad Adenauer Vakfı tarafından Konaklı Beldesi'ndeki Doğanay Otel'de düzenlenen konferansta konuşan Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Cuntz, İslamiyet'ten övgüyle bahsetti.

Almanya'nın Kuzey Vestfalya Eyaleti'nde yaklaşık bir milyon Türk kökenli göçmen yaşadığını anlatan Cuntz, ülke genelinde ise yaklaşık 3 milyon Türkün yaşamını sürdürdüğünü kaydetti. İslamiyet'in kendi kökeninde gelişmesine destek verdiklerini dile getiren Cuntz, "Türkiye'de Antalya ve Alanya'da çok sayıda kilise olduğunu biliyoruz. Almanlar dinleri Türkiye'de istedikleri gibi yaşıyor. Almanya'da Hristiyanlardan sonra en çok Müslümanlar yaşıyor. Türk yazarlar, futbolcular önemli işlere imza atıyor. Türkiye'de de Almanlar çoğunlukta. Bu nedenle her 2 ülkenin vatandaşları gerekli kolaylıkları sağlamalı. İki ülke için de din kavramının çok önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Almanya'nın Bavyera Eyaleti Eski Başbakanı Dr. Günther Beckstein da Almanya'daki Türklerin diğer göçmenlere göre 2 kat daha fazla işsiz olduğunu belirtti. Bu durumun, Türk öğrencilerin 4'te bir oranında lise mezunu olmalarından ve entegrasyon sorunundan kaynaklandığına inanan Beckstein, eğitimin önemine dikkat çekti. Amerika'da olduğu gibi yabancı kökenli insanların belirli semtlerde bir arada yaşamalarına karşı olduklarını aktaran Beckstein, Almanya'da yaşayan yabancıların dağınık halde herkesle iç içe yaşamalarını arzu ettiklerini kaydetti.

Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat da Almanya'daki en büyük sorunun dil bilgisi olduğuna işaret etti. Almanya'da eğitim gören Türk öğrencilerin yüzde 60'ının dil entegrasyonuna ihtiyacı olduğunun altını çizen Kolat, dil entegrasyonunun Alman öğrenciler için yüzde 30 seviyesinde olduğunu belirtti.

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu da ilçede yaşayan göçmenler için 'yabancı' kelimesi kullanmayı doğru bulmadıklarını belirtti. Alanya'da yerleşik olarak yaşayan Almanları 'Yeni Alanyalılar' olarak gördüklerini dile getiren Sipahioğlu, yerli yabancı ayrımına karşı olduklarını sözlerine ekledi.

Konferansa TANDEM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nail Alkan, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckert Cuntz, Konrad Adenauer Vakfı Türkiye Temsilcisi Jan Senkyr, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Almanya'nın Bavyera Eyaleti Eski Başbakanı Dr. Günther Beckstein, Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat, Türk-Alman Dostluk Derneği Başkanı Nevin Can, AKP Karabük Milletvekili ve TBMM Türk-Alman Parlamenterler Grubu Başkanı Dr. Mustafa Ünal, Alman Milletvekili, Parlamento Müsteşarı, Alman-Türk Parlamenterler Grubu Başkanı Thomas Kossendey ve ilçede yaşayan Almanlar katıldı.

cihan



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,637 µs