En Sıcak Konular

ABD şimdi de Afrika'da

0 0 0000 00:00 tsi
ABD şimdi de Afrika'da Küresel güçler arasındaki büyük mücadele Afrika'ya kayıyor. Bunun en önemli göstergelerinden birisi Çin'in Afrika açılımından sonra, ABD'nin Afrika ile ilgili çok önemli bir karar alması... İşte The Guardian gazetesinin verdiği saklı bilgi...

ABD'nin, bu hafta Afrika'da Africom ismiyle yeni bir Pentagon komutanlığı oluşturma kararının nahoş bir askerî mantığı olduğu bir gerçek. Tıpkı Roma imparatorları gibi, Washington'un Sezar'ları keyiflerine göre dünyayı Ortadoğu, Avrupa, Pasifik bölgeleri olarak bölüyor.

Şimdi sıra Afrika'da. Bu son girişimde, Beyaz Saray'ın hareketi emperyal kaygılardan ziyade tatbiki. On yıl içinde ABD'nin petrol ihracının dörtte birini sağlaması planlanan Nijerya, Angola gibi Gine Körfezi ülkeleriyle, Sahel ve Afrika Burnu'ndaki terörizmle, kaynak ve piyasa arayışında olan Çin'le, ABD açık bir biçimde ikinci bir değişim rüzgârının estiğini hissediyor.

Africom'un ortaya çıkışı, tümü 11 Eylül ile açıklanamayacak şekilde, Başkan George Bush altındaki olağanüstü askerî yayılmacılığın izlerini takip ediyor. 1961 yılında Eisenhower döneminde sorun yaşayan Amerikan askerî endüstrisi gerçek bir küresel erişimle hızla ilerleyen bir işe dönüştü. Bu Çin'in, Halkın Özgürlüğü Ordusu'nu bir mahalle dükkanına benzetiyor. Pentagon'un 2008 Eylül'ünü bitiren mali yılı için toplam bütçesi 716 milyon dolara (366 milyon Euro) yükseldi. Söz konusu oran Clinton döneminin iki katını oluşturuyor. Bunun tersine, Rusya bu yıl savunma için 31 milyon dolar harcayacak ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin verilerine göe Çin'in 87 milyon dolar harcaması bekleniyor. Polis akademisinin başı olarak fiili anlamda ABD, asla olmak istemediğini söylediği küresel polisliğe kendi kendini atamış oluyor.

Afrika ya da başka bir yerde, niyet edilmese de bu durum rakip ülkelerin iş yapabilmesi ve bölgelerin sömürülebilmesi için güvenli ABD korumalı bölgeler yaratılmasına neden olabilir. Örneğin Çin'in minnettar olması için sebebi var. Güç ve Çıkar Haberleri Raporuna göre, Sino-Afrika ticareti bu hafta Başkan Hu Jintao'nun büyük kıtasal ilerlemeleri ile büyük bir artış gösterdi ve 1995'teki 3 milyar dolardan geçen yıl 55,5 milyar dolara çıktı. Ve Çin'in politik işbirliği de artıyor, sadece Sudan ve Zimbabve gibi "haydut rejimlerle" değil aynı zamanda ABD destekli yönetimin ve demokrasi standartlarının altını oyan daha merkezî hükümetlerle de geliştiriyor ilişkilerini.

Aynı zamanda, tartışmalı bir şekilde yeni komutanlığın gerçekte ne iş yapacağı üzerinde çok katı sınırlamalar var. "Africom, bizim ortak barış hedeflerimizi, güvenliği, gelişmeyi, sağlığı, eğitimi, demokrasiyi ve ekonomik büyümeyi teşvik edecek." diyor Başkan Bush. Ancak, yetkililer bunun ekstra savaşçı askerler yerleştirilmesini içermediğini belirtiyor. Ya da bunun ABD askerlerinin Kongo, Somali ya da Darfur'daki Afrika Birliği ya da BM barış gücü askerlerini güçlendirme niyeti taşımadığını aktarıyorlar. Uygulamada, Africom'un işi muhtemelen, güvenlik güçlerinin eğitimi ve yardım planlarıyla ilişkili iyi yönetimi içeren ABD destekli Afrika kapasite inşa programları gibi zaten kapsamlı olan yönetime dahil olmak gibi görünüyor. Pek çok açıdan, 11 Eylül'den sonra Dijibuti'de kurulan Afrika Burnu görev gücü model alınmış olabilir. Ruanda, Botswana ve Liberya'daki gibi daha küçük ABD ordu birlikleri insani ve altyapı projeleri üstlenebilir.

Ancak, Africom gibi, Dijibuti üssünün var olma sebebi, Etiyopya askerlerinin eğitilmesinde ve Etiyopya'nın Somali'ye karşı son müdahalesinde verilen hava ve deniz desteğinde görüldüğü gibi Amerika'nın güvenliği için devam ediyor. Cezayir'deki ve Trans Büyük Sahra Terörizm Karşıtı Ortaklığı içindeki 10 ülkedeki, ABD özel güçleri gibi benzer operasyonlar koordine edip bunları genişleterek, Africom Amerika'nın Afrika kıtasındaki "küresel teröre karşı savaşı" için resmî bir yerinde görev özelliği taşıyor.

The Guardian, 9 Şubat 2007



Bu haber 242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,944 µs