En Sıcak Konular

Islak imza makinacılarını sarsacak cevap

30 Ekim 2009 16:25 tsi
Islak imza makinacılarını sarsacak cevap İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Enstitüsü Belge İnceleme Birimi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Jale Bafra, bir imzanın makine tarafından atılıp atılmadığının belirlenebileceğini söyledi.

Bafra, "Bu cihaz, imza örneğini tarayıp hafızasına alıyor. Hafızasındaki imza örneğini atabilir, o kişinin başka bir imzasını atamaz. Cihaz ülkemizde kullanılmıyor. Türkiye'de bugüne kadar bir çok imza incelemesi yaptık, makine ile atılan imza örneğiyle karşılaşmadık." dedi.

Adli Tıp Enstitüsü'nün kuruluşunda görev alan, belge inceleme birimini kuran heyette bulunan ve Türkiye'de imza ve belge inceleme konusunda ilk doktora tezini yazan Jale Bafra, ayrıca 15 yıla yakın süredir bilirkişi olarak görev yapıyor. Demokrasiye müdahale eylem planı belgesiyle ilgili tartışmalarda gündeme gelen imza makinesine ilişkin değerlendirmede bulunan Bafra, söz konusu cihazın çalışma prensibi hakkında bilgi verdi. Bafra, "O makine imza örneğini tarıyor, hafızasına alıyor. Ucundaki kalem vasıtasıyla hafızasına aldığı imzayı taklit ediyor. İmzanın derinliğini, varyasyonları, genişliği, kalınlığını cihaz birebir verebiliyor. Ama o, kafasındaki, hafızasındaki imza örneğini oraya atabilir. O kişinin başka imzasını atamaz. Bir imza diğerine benzemez. İmzanın özelliği budur. İmzalar yüzde yüz birbirine benzemez." dedi.

İmzanın makine tarafından atılıp atılmadığını tespit edildiğine dikkat çeken Bafra, bunun için tek koşulun; taranan imzanın da elde bulunması gerektiğini söyledi. Bafra, "Ama bu cihaz ülkemizde kullanılmıyor. Türkiye'de örneğini görmedik. Bugüne kadar bir çok imza incelemesi yaptık. Böyle bir imza örneği ile karşılaşmadık." dedi.

AYNI TEKNİĞİ KULLANAN UZMANLAR AYNI SONUCA ULAŞIR

Yaptıkları inceleme hakkında da bilgi veren Jale Bafra, "Sürekli imza atan kişilerin analizi yapılırken çok sayıda örneğe bakarız. Çok sayıda örnek varsa, yakın tarihliyse yüzde yüze yakın doğru netice alabiliriz. İnceleme yaparken imzaların başlangıcı ve bitiriliş hareketi çok önemlidir. Akıcılığına bakarız. Baskılarda değişiklik de çok önemlidir, elden ele kişiden kişiye değişir. Gerçek imzanın canlılığıdır bu. Gerçek imzada canlılık vardır sahte imzalar donuktur."

İmza ve yazı incelemesi konusunda bilimsel teknikler kullanıldığını ve tüm adli tıp uzmanlarının aynı yöntemleri kullandığına da dikkat çeken Bafra, "Eğer aynı şekilde aynı yöntemlerle yapılıyor, aynı yöntemlerle inceleniyorsa farklı uzmanların yapacağı inceleme farklı sonuç vermez. Bu bir bilim dalı, bilimsel çalışma alanıdır. Bunun için özel eğitim alınması gerekir." şeklinde konuştu.

(CİHAN) 

 



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,682 µs