kulislerinde ne fısıldanıyor? | " /> kulislerinde ne fısıldanıyor? | "/>

En Sıcak Konular

Ankara kulislerinde ne fısıldanıyor?

30 Ekim 2009 16:06 tsi
Ankara kulislerinde ne fısıldanıyor? İşte kulislerde çok konuşulan durum senaryoları...

İlk olarak Haziran’da fotokopisi,geçtiğimiz günlerde de ıslak imzalı orijinali ortaya çıkan ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nda başkentte kafaların iyice karışmaya başladığı sırada, bu nedenle dün geceki  Başbakan Erdoğan-Org. Başbuğ zirvesi muazzam bir olumlu etki yarattı.

Savruluşu durdurdu

Bir kere, bugünkü konuşulan Genelkurmay açıklamalarına gerek bırakmadı. Çünkü, öyle dolu ve içerik açısından tüm taraflara güçlü mesajlar veren ortak bir açıklama geldi ki, bir anda belirsizlik ve savruluş devletin iki önemli isminin inisiyatifinde bir ölçüde kontrol altına alınmış oldu. Hem Genelkurmayı hem de sivil savcılık makamını rahatlattı.

Başkentte son durum ne?

Halen kulislerde, çok konuşulan şu durum senaryoları ön plana çıkıyor:

-Artık, Albay Dursun Çiçek imzalı Genelkurmay’da, ‘AK Parti Ve Gülen Cemaatini bitirme’ amacı ile hazırlandığı iddia edilen belgede, son olarak bir subayın ihbar mektubu ile ilk kopmanın yaşanacağı son kritik kavşağa gelindi. Adli Tıp’tan gelen ıslak imzanın Albay Çiçek’e ait olduğuna dair tespit bu tür bir belgenin Genelkurmay’da cuntacı bir ekip tarafından hazırlanabileceği kuşkularını arttırdı.

- Belki, Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ çıkıp, ‘Evet, bu işe kalkışanlar olduğunu şimdi saptadık. Gereken yapılacak’ diyecek.

-Bu nedenle, Orgeneral Başbuğ’un da daha önce verdiği söz paralelinde, ihbar mektubu ile orijinalinin ortaya çıktığı iddia edilen belge konusunda ana karargahta oldukça kapsamlı bir soruşturma başlatıldı. Her tür sonuç çıkabilir.

-Ancak, Genelkurmay’da Orgeneral İlker Başbuğ ve komuta kademesinin böylesine bir emir vermediği havasından halen geri bir adım atılmış değil. Karargah kendinden emin ve sürecin netleşmesini istiyor. Hatta, bundan yaklaşık bir ay önce, askerlerin haftalık basın toplantısında, ‘Nerede?, Hala o belgenin orijinalinin takipçisiyiz’ yönündeki açıklamaları bu konuda çekinmediklerini gösteriyor.

Kırgınlık

-Halen, karargahta bu belgenin ve mektubun orijinalinin olduğu bir belgenin önce basına sızması ile ilgili kırgınlık da devam ediyor.

-Askeri Savcılık ile Başbuğ’un ayrıca verdiği talimatlar doğrultusunda, incelemeler son sürat devam ediyor. Bilgi Destek Dairesi, bununla ilişkisi olan diğer birimlerde erler dahil tüm personelin geçtiğimiz aylara yönelik tüm nöbet çizelgeleri, karargaha ve katlara giriş saatleri, gün içi dahil turnikelerde geçiş zamanları, gelen ziyaretçiler teker teker taranıyor.

-Ankara’da üzerinde durulan bir nokta da, Türkiye’yi kilitleyen ve ülkenin temel kurumları ile ilgili ciddi iddialar içeren bu kadar önemli bir evrakın neden posta ile gönderildiği. Gönderenin postada kaybolma ihtimali ya da savcılığa doğrudan ulaşmadan yolda birilerinin eline geçme ihtimalini göz önüne neden almadığı kafalarda sorgulanıyor. Zarftaki parmak izleri de süreçte belirleyici. Bir de, o subayın irtibat numaraları mektupta yoksa, kendisine nasıl ulaşılabileceği merak ediliyor.

Mektubu gönderen subay aranıyor

-Mektubu gönderen subay karargahta ve dış bağlı birliklerde aranıyor. Bu subayın kesin olarak ortaya çıkması şüphesiz hiçbir tereddüt bırakmayacak. Henüz bulunamadı. Hala Ankara’da bu subayın ortaya çıkacağına ya da bulunabileceğine dair şüpheleri olanlar var. Genelkurmay’ın, gizli tanık programında da olsa, eğer çıkarsa, bu subayın kimliğini öğrenmek için savcılık makamına başvurabileceği belirtiliyor.

-Bugün adliyeye giden Dursun Çiçek ismi başkentin en çok konuşulanı. Önümüzdeki hafta, Çiçek’in kendisinin ıslak imzasını onaylayan Adli Tıp’a karşı itiraz başvurusu yapabileceği de konuşuluyor. Bu süreçte Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın da belgenin orijinalini istemek için başvurularını sürdürmesi muhtemel.

-İhbar mektubunu ıslak imzalı belge ile gönderen subayın gerçekten olabileceği gibi, eskiden terfi edememiş kırgın bir isim olabileceği,Genelkurmay’ın uzun süreden beri muzdarip olduğu içerideki köstebeklerden biri olabileceği, bu çerçevede belgenin karargah ürünüymüş gibi gösterilebileceği de ifade ediliyor.

-Sadece neden 5 ay beklendiği ve benzeri sorular da yeterli değil. Mektupta verilen detayların (örneğin erken saatlerdeki girişler, giren çıkan isimler, anlık detayların) daha çok ceride görüntüsü verdiği ve bunların olaylara tanıklık etmemiş bir kişi tarafından yazılmış olamayacağı ifade ediliyor. Ama hala bu ismin bu tespit edilememesi işi daha da karmaşık yapıyor.

-Komuta katı zaman zaman diğer kurumlar gibi Türkiye’de durum tespiti isteyebiliyor. Ardından da alt ilgili birimlere karargah etüdü talimatı veriliyor. Bu rapor da bu paralelde birimlerce hazırlanmış olabilir. Gerçekten de, komutan sıfatı ile görev yapmış emekli bir isim zamanında kendisine de buna benzer çalışmaların geldiğini ve abuk sabuk bulduğu için geri çevirdiğini belirtiyor. Fakat, bu çalışmaların sadece zihin jimnastiği olduğunu ve asla aktive edilmediğini ekliyor. Belge bu tür bir şey de olabilir.

-Bazı çevrelere göre, Başbuğ’un en önemli hassasiyetlerinden biri emekli olmuş önceki komuta kademelerini, sadece rahatlamak adına, ‘Bizden önce olmuş ne yapalım’ diyerek zor duruma düşürmemek. Bu nedenle bekliyor. TSK da ne olursa olsun, geçmişe yönelik olarak komutanları zor durumda bırakacak şeylerden silah arkadaşlığı adına zaten genelde çekiniliyor.

Alınan hava gelecek haftanın çok heyecanlı geçeceği…

Metehan Demir / Hürriyet

Haberin devamı için: Hürriyet



Bu haber 1,741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,924 µs