En Sıcak Konular

"Barış için Filistinlilerin işgalin bittiğini görmesi gerek"

30 Ekim 2009 15:48 tsi
Amerika'da güçlü Yahudi kuruluşlarından olan İftira ve İnkarla Mücadele Birliği'nin (Anti-Defamation League -ADL) geleneksel yıllık yemeğinde konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Yahudi toplumuna Ortadoğu'da barış için İsrail'in iş

İsrail'in güvenlik meselesini nasıl şiddetle arzuladığını anladığını belirten ve bu ülkeyi terör mağduru olarak niteleyen Ki-moon, "Ancak barış için Filistinlilerin işgalin bittiğini görmesi gerekiyor." diye konuştu.

New York'ta verilen akşam yemeğine ADL kuruluşunun üst yönetimi ile Başkanı Abraham Foxman da katıldı. Gecenin onur konuşmacısı olan Genel Sekreter, bölgedeki gerginliğin azaltılabilmesi için öncelikle insan onur ve haysiyetini incitecek davranışlardan uzak durulmasını istedi. Genel Sekreter, İsrail askerleri tarafından güvenlik gerekçesiyle oluşturulmuş bariyer, kontrol noktaları ile kapalı olan sınır kapılarında kimlik kontrolleri sırasında kişilerin onurlarını kıracak, incitecek tutum ve davranışlardan uzak durulmalarının barış için atılacak ilk adım olarak niteledi.

İsrail'in intihar bombacıları ile roketlerden dolayı travma yaşadığını bildiğini ve kendi yaşadıkları ülkede haklı olarak barışı isteklerine hak verdiğine değinen Ki-moon, bölgede acının dinmesi için siyaset adamlarının politik risk almaları gerektiğini vurguladı. Genel Sekreter ayrıca konuşmasında İsrail devletinin Gazze operasyonunda savaş suçu işlediğini savunan ve bu ülke tarafından şiddetle reddedilen Goldstone insan hakları raporuna da değindi. Diplomatik bir dil ile Goldstone raporunun İsrail tarafından dikkate alınmasını tavsiye eden Ki-moon, insan hakları ihlalinin uluslar arası insan hakları kanunlarına göre değerlendirildiğini dile getirdi.

Yol haritasının hayata geçirilmesinin İsrail'in sorumluluğunda olduğunu aktaran Genel Sekreter, daha fazla bina dikmenin barışa giden yol olmadığını konusunda uyarıda bulundu. Gazze'nin izole edilmesinin de barışa katkı sağlamayacağını belirten Ki-moon, sınırın kapalı olması nedeniyle sıradan insanların evlerini tamir edemediğini, klinik ve okulların onarılamadığına dikkat çekti.

Filistin konusunda eleştirdiği İsrail'i İran mevzusu ile yatıştıran Genel Sekreter, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmeninejad'ın BM Genel Kurul'undan yaptığı anti-semitizm içeren sözlerinin BM'nin düşüncesini yansıtmadığını aktardı.

AMERİKA TARİHİNDE İLK DEFA YAHUDİ KARŞITLIĞI YÜZDE 12'YE DÜŞTÜ

ADL'nin geleneksel yıllık yemeği için hazırladığı basın dosyasında yer alan bilgilere göre Yahudi düşmanlığı Amerika tarihinde en düşük düzeye geldi. ADL yaptığı kamuoyu araştırmasına göre Amerika'da Yahudi karşıtlığının bu yıl yüzde 12'ye gerilediği belirtildi. Aynı araştırma Yahudi karşıtlığının 2007 yılında yüzde 15, 1964 senesin de ise yüzde 29 olduğu ifade edildi. Araştırmanın bin 200 denek üzerinde gerçekleştirildiği ve 26 Eylül ile 4 Ekim tarihleri arasında yapıldığı da verilen bilgiler arasında yer aldı.

ADL'nin yaptırdığı kamuoyu yoklamasında ilgi çeken bazı bulgular ise şunlar; Amerikalıların yüzde 68'i Wall Street'in Yahudiler tarafından kontrol edildiği görüşünde. Yine Amerikalıların yüzde 64'ü Amerika'da Yahudilerin çok güçlü olduğu kanısında. Bir başka çarpıcı bulguya göre de anti-semitizmin azalmasına Yahudilerin çok güçlü olmasını neden gösteren Amerikalıların oranı yüzde 79.



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,105 µs