En Sıcak Konular

Mısır'da Mübarek sonrası için siyaset ısınıyor

30 Ekim 2009 13:49 tsi
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek sonrası senaryolar ülkenin ağırlıklı gündemini oluşturmaya devam ediyor.

Özellikle muhalif partiler, oğul Mübarek'in iktidara gelmemesi için yoğun bir faaliyet yürütüyor. Fakat en büyük muhalif parti olarak kabul edilen Müslüman Kardeşler örgütü ise Mübarek sonrasından çok kendi gündemine yoğunlaşmış durumda.  
  
Mübarek'in lideri olduğu iktidardaki Ulusal Demokratik Parti ise yıllık olağan toplantısını yapıyor. Toplantıda, yıldızı hızla parlayan partinin Siyasi Sekreteri Cemal Mübarek'in babasından sonrası için aday olup olmayacağı yönünde işaretler vermesi bekleniyor.

2002 yılında siyaset sahnesinde görünmeye başlayan oğul Mübarek (46), kendisi için özel olarak oluşturulan Siyasi Sekretaryayı bir anda parti içinde parti konumuna getirmiş, kendine yakın isimler hükümette daha fazla yer almaya başlamıştı. Ayrıca, hükümet gazetelerinin genel yayın yönetmenleri de tamamen değiştirilmiş ve Cemal Mübarek'e yakın isimler yönetimlere gelmişti.

Ülkenin en önde gelen muhalif gazetelerinden Masry el Youm'a konuşan Kahire Amerikan Üniversitesi öğretim görevlilerinden Walid Kazziha, herkesin vites yükselttiğini belirtiyor. Ülkede yönetimin istediği bir ismi engellemenin imkansız olduğunu da belirten Kazziha, Mısır'da güçlü bir parti olmadığını, ülkenin depolitize edildiğini ifade ediyor. Kazziha 2005 yılında yüzde 20 oy alan Müslüman Kardeşler'in benzer bir başarıyı tekrarlamasına izin verilmeyeceğini öne sürüyor.

Halen örgütün 4 önemli lideri ile para kaynağı pek çok işadamı hapiste bulunuyor. Bundan dolayı önümüzdeki ocak ayında yapılacak genel mürşitlik seçimleri konusunda da pek çok spekülasyon yapılıyor. Ocak ayındaki seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıklayan örgütün lideri Muhammed Mehdi Akif, yerine İssam Uryan'ın seçilmesini önermiş, ancak örgüt içinde artan tepkiler üzerine bu yöndeki telkinlerinden vazgeçmişti. Uzmanlar, Akif'in hastalığından dolayı görevlerinin büyük bir bölümünü devrettiği yardımcısı Muhammed Habib'in örgüt genel mürşidi olmasını beklendiğini öne sürüyor. Habib, Akif'e göre hem genç liderlerden sayılıyor ve hem de ılımlı ve muhafazakâr kanatlar arasında dengeli bir isim olarak kabul ediliyor.

Mısır, son olarak ünlü gazeteci ve Cemal Abdulnasır'ın en yakın isimlerinden El Cezire Televizyonu yorumcusu Muhammed Hasaneyn Heykel'in önerisini tartışmış, hükümet yanlısı gazeteler öneriyi Mısır'ı İranlılaştırma olarak değerlendirirken, bazı muhalif partiler ise öneriye sıcak bakmıştı.

Heykel, başta Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed Baradey, Mısırlı Nobel Kimya Ödüllü bilim adamı Ahmet Züveyl'in de aralarında bulunduğu 10 kişilik bir komisyonun geçiş dönemini yönetmesini, akabinde de demokratik seçimlere girilmesini önermişti.

Ülkenin en köklü muhalif partisi Vafd ise Baradey'i cumhurbaşkanlığı seçimi için aday göstereceğini duyurmuştu. 2011 yılında yapılacak seçimlerde Mübarek'in tekrar aday olup olmayacağı, ya da yerine kimi aday göstereceği konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. İktidar partisinden muhaliflere ülkede hiç kimse Mısır'ın geleceği konusunda net yorumlarda bulunamıyor. Bunun sebebi olarak da her şeyin Mübarek'in iki dudağının arasında olması gösteriliyor.

Yeni yapılan düzenlemeye göre Mısır'da bağımsız bir adayın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmesi için parlamentonun iki kanadı ve yerel meclislerden en az 250 imzalı oy alması gerekiyor. Bu da tüm meclislerin hükümetin kontrolünde olduğu bir ortamda imkansız olarak değerlendiriliyor. Anayasaya göre Müslüman Kardeşlerin aday göstermesi yasak. Diğer partilerin de seçimlere girseler bile başarı sağlamaları çok zor.

Ülkenin en önde gelen tarihçi ve akademisyenlerinden Tarık El Bişri'ye göre Mısır tarihinde hiçbir zaman hükümet kademelerinin dışından gelen insanlar tarafından yönetilmedi. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde de hükümet içinden gelen insanlar iktidarda kalmaya devam edecek.

cihan



Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,729 µs